X međunarodni šestoaprilski turnir u košarci

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i u organizaciji košarkaškog kluba „KOŠ“, u periodu od 07.-09.04.2017. godine održat će se jubilarni X međunarodni šestoaprilski turnir u košarci. Košarkaške utakmice će se održavati u dvorani „Skenderija“, a utakmice minibasketa u hotelu „Hollywood“.

Svečana ceremonija otvorenja turnira predviđena je za petak 07. aprtila u 18.45 sati u dvorani 1 Centra Skenderije. Otvorit će ga Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

Na turniru se očekuje učešće 20 ekipa u četiri različite kategorije: juniori U18, kadeti U16, pioniri U14, minibasket U12.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

VI Sarajevo International Guitar Festival u sklopu Dana grada

U sklopu programa obilježavanja Dana grada Sarajeva od 07.04. do 10.04.2017 godine održat će se 6. Sarajevo International Guitar Festival. U ime Grada Sarajeva kao pokrovitelja Festivala, prisustvovat će Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala u petak 07. aprila u 20.00 sati u Vijećnici, nastupat će Srđan Bulat, Sanel Redžić i Gudački orkestar muzičke Akademije Sarajevo. U subotu i nedjelju 8. i 9. aprila u 20.30 sati u Vijećnici, publici će se predstaviti Christopher Ladd i Margarita Escarpa.

Festival se završava u ponedjeljak 10. aprila u 20.00 sati nastupom Orkestra “102 gitarske žice” u Domu Oružanih snaga Bosne  Hercegovine.

Organizator Festivala je Udruženje gitarista u Federaciji BiH.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježi ovaj događaj i o njemu informiše javnost.

Nastupom dječijeg hora „Palčići“ počela zabava na otvorenom „Volim Sarajevo“

Nastupom dječijeg hora „Palčići“ počela je zabava na otvorenom  pod nazivom „Volim Sarajevo“ na platou ispred BBI Centra.

volim sarajevo 2

Pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković istakla je da je ova manifestacija namijenjena najmlađim Sarajlijama, te da im je ponuđen zabavni i kolažni program.

volim sarajevo 3

U programu pored dječijeg hora „Palčići“ učestvuju i animatori za djecu, gudački kvartet Camerata Academica, sazlija Jusuf Brkić, te grupa Undergrounderi na čijem su repertoaru hitovi sarajevske pop-rock škole.

volim sarajevo 4

Svi posjetioci imaju priliku preuzeti bedž i balone s natpisom “Volim Sarajevo”.

 

volim sarajevo 5

volim sarajevo

Gradonačelnik Skaka sa zamjenicima počastio građane kafom i poslasticama povodom Dana grada Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i njegovi zamjenici Milan Trivić i Ivica Šarić danas su na Baščaršijskom trgu građane Sarajeva i goste grada počastili bosanskom kafom i tradicionalnim poslasticama.

kafa

Druženje pod nazivom „Kafa sa gradonačelnikom“ upriličeno je povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

kafa 1
„Na ovaj simboličan način smo pozvali sve građane da nam se pridruže i da ovdje otvoreno razgovaramo o svim temama. Znači, mijenjamo standarde, ulazimo u direktnu komunikaciju s građanima“, kazao je Skaka, te dodao da je posebno ponosan na to da je Sarajevo zadržao svoj multietnički kurs i da će se u budućnosti truditi da zadrže posebnosti po kojima je grad Sarajevo poseban, s jedne strane, a s druge da će pratiti moderne, svjetske tokove.

 

kafa 4

kafa3

Predsjedavajući GV-a Igor Gavrić otvorio izložbu „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada?“ na Spomen-parku Vraca

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić danas je na Spomen parku Vraca, otvorio izložbu pod nazivom „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada“, upriličenoj povodom Dana grada Sarajeva.

Otvaranje ove izložbe, koja ima svoju posebnu simboliku, ima za cilj da pokaže historijski značaj gradskog lokaliteta Vraca iz perioda 1941.-1945. godine, ali i značaj spomeničkog kompleksa iz 1981. godine kao kulturnohistorijskog naslijeđa BiH”, istaknuo je dr Gavrić u svom prigodnom obraćanju.

izložba slika 2

Predsjedavajući GV-a se zahvalio Historijskom muzeju BiH, koji je, u saradnji sa Gradom Sarajevom,  realizovao ovu izložbu,  u periodu od 06.04.- 09.05.2017. godine, na lokacijama Spomen park Vraca i Historijskog muzeja BiH, a s ciljem skretanja pažnje na važnost očuvanja ovog lokaliteta, kao kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

U periodu od 07.04.-09.05.2017. godine, izložba „Šta nam Vraca pričaju o prošlosti grada?“, bit će postavljena na fasadi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Odavanje počasti kod Centralnog spomen-obilježja u Novom Gradu

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad kod Centralnog spomen-obilježja, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić je kazao da smo se na ovaj simbolični dan, 6. april, okupili se oko ovog novog monumentalnog spomenika, koji je izgrađen u čast najhrabrijim sinovima koji su u odbranu Grada Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine položili svoje živote.
viber image

U delegaciji Grada Sarajeva su bile i zamjenice predsjedavajućeg GV-a, Mira Jurić i Edina Gabela, te gradski vijećnici: Enes Peštek i Lana Velić.

viber novi grad 1

Položeno cvijeće na bistu Vladimira Perića Valtera i Spomen obilježje Vraca

Cvijeće na bistu Vladimira Perića Valtera položio je u ime Grada Sarajeva predsjedavajući Gradskog Vijeća Igor Gavrić sa zamjenicom Mirom Jurić, te gradski vijećnik Nihad Uk, koji je, ovom prilikom, kazao da „trebamo njegovati sjećanje na Valtera i sve narodne heroje koji su dali svoj život za slobodu Sarajeva“. Ovoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici SABNOR-a Centar i Gimnazije Obala.

bista valter

bista valter 1

Predsjedavajući Gavrić sa zamjenicom Jurić, te gradski vijećnici Uk i Sead Srna su potom obišli Spomen park Vraca, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i građanima Sarajeva u borbi protiv fašističkog zla.

Čelnici Grada Sarajeva odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i policajcima na spomen-obilježjima u Velikom parku

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Ivicom Šarićem i Milanom Trivićem, predsjedavajući Gradskog Vijeća Igor Gavrić sa zamjenicama Mirom Jurić i Edinom Gabela, te gradski vijećnik Nihad Uk i gosti gradova prijatelja, položili su cvijeće i odali počast našim najmlađim sugrađanima na Spomenobilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

djeca sarajeva 1
Čelnici Grada obišli su i mezare ubijenih policajaca u Velikom parku, kojima su odali počast.
djeca sarajeva

 

ubijena djeca 5

 

 

 

 

Delegacija Grada Sarajeva odala počast na Šehidskom mezarju „Kovači“ i prvom predsjedniku RBiH, Aliji Izetbegović

Povodom Dana grada Sarajeva, gradonačelnik Abdulah Skaka, zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić, predsjedavajući Gradskog Vijeća Igor Gavrić, zamjenice predsjedavajućeg Mira Jurić i Edina Gabela, gradski vijećnici: Vedad Deljković, Adnan Talić i Sead Srna položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast prvom predsjednika RBiH, Aliji Izetbegoviću i šehidima i poginulim braniteljima grada na Šehidskom mezarju „Kovači“.

 101632

101633

101634

101635

Cvijeće je položio i odao počast Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.