Gradonačelnik Skaka supokrovitelj izložbe Mersada Berbera koja je večeras otvorena u Vijećnici

Prva posthumna retrospektivna izložba pod nazivom „Mersad Berber – Alegorija Bosne” večeras je otvorena u prepunoj Vijećnici. Ova jedinstvena izložbena postavka, koju čine 35 djela iz najvažnijih segmenata ovog eminentnog bh. slikara, grafičara i tapiseriste upriličena je pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i supokroviteljstva gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, te porodice Berber.

2

“Pred vama je jedna od najznačajnijih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća. Čini mi veliku čast da sam pokrovitelj ovom jedinstvenom kulturnom događaju koji punoga srca poklanjamo svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

3

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo što su Berberova djela postavljena u prelijepom ambijentu obnovljene Vijećnice, arhitektonskom biseru dostojnom izloženih djela  jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika.

4

Otvorenju izložbe prisustvovali su članovi porodice Berber, te zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.

5

Građani i gosti grada, ali i iz cijele zemlje, u naredna dva mjeseca, bit će u prilici da posjete izložbu.

6

Gradonačelnik Sarajeva pozdravio učesnike „Najmenadžer & Najkompanija jugoistočne i srednje Evrope 2017.“

Gradonačelnik Abdulah Skaka je u ime Grada Sarajeva večeras, na svečanosti u Kongresnoj dvorani hotela „Holiday“, pozdravio učesnike manifestacije 36. izbora “Najmenadžera & Najkompanija jugoistočne i srednje Evrope“ u 2017. godini.

Čestitajući ovogodišnjim laureatima, gradonačelnik Skaka je u svom prigodnom obraćanju istaknuo da su ovakve manifestacije dobrodošle, jer značajno doprinose razvoju biznisa, unapređenju ekonomije i bržem privrednom regionalnom povezivanju.

2

Osim proglašenja najuspješnijih menadžera i kompanija, sarajevska manifestacija u čast biznisa protekla je i u znaku razgovora i dogovora biznismena i odgovornih predstavnika vlasti sa najviših nivoa o mogućim pravcima razvoja, ekonomskim dometima i budućim šansama jugoistočne i srednje Evrope.

Ova tradicionalna regionalna manifestacija i ove godine održana je uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Gradonačelnik Skaka sa zamjenikom Šarićem posjetio HNK „Napredak“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem danas je posjetio Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“. Predsjednik „Napredka“ prof. dr. Franjo Topić upoznao je gradonačelnika s bogatom historijom i aktivnostima ovoga društva. Posebno je istaknuo Fond za stipendiranje i sveučiliše Ivo Andrić – Vladimir Prelog, iz kojeg je i ove godine „Napredak“ stipendirao 17 studenata iz svih krajeva BiH.

Gradonačelnik Skaka je, također, naglasio važnost stipendiranja, te se osobito zanimao za rad brojnih „Napretkovih“ podružnica. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da HKD godišnje organizira više od 580 kulturnih manifestacija što je od velikog značaja za glavni grad, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom gradonačelniku Skaki je uručena i članska iskaznica kao novom članu “Napredka”.

Gradonačelnici Sarajeva i Konye potvrdili dobru i kvalitetnu saradnju između dva grada

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je u Vijećnici upriličio prijem za višečlanu delegaciju turskog grada Konye, koju su predvodili gradonačelnik Tahir Akyürek i počasni konzul BiH u Konyi, Ercan Uslu.

Ovo je bila prilika da se nastave dogovori o međusobnoj saradnji dva grada, koji su u partnerskim prijateljskim vezama još od 2007. godine.

101680

Gradonačelnik Skaka se zahvalio Gradskoj upravi Konye na dosadašnjoj podršci Gradu Sarajevu, pogotovo kada je u pitanju unaprjeđenje komunalne infrastrukture. S tim u vezi istaknuta je donacija Grada Konye od 20 tramvaja isporučenih sarajevskom GRAS-u.

Sagovornici su se složili da gradovi Sarajevo i Konya imaju dobre i kvalitetne odnose na svim poljima, ističući intenziviranje saradnje u oblasti vodosnabdijevanja i gradskog javnog prevoza.