Potpisan Sporazum o osnivanju javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo

      Potpisan-Sporazum-o-osnivanju-javne-ustanove-Muzej-savremene-umjetnosti

Danas je pokrenuta pravna procedura za osnivanje javne ustanove Ars Aevi. Na osnovu odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva, od prije dva dana, danas su u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva potpisali Sporazum zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i predsjednik Fondacije „Ars Aevi“ Ilija Šimić. Time je otvoren put da glavni grad BiH u skoroj budućnosti dobije Muzej savremene umjetnosti.

potpisivanje

Nova javna ustanova treba da obezbijedi  trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija  u regionu.

„Stavljanjem potpisa na  Sporazum ova kolekcija je prešla u vlasništvo građana Sarajeva.  Time je počela praktična realizacija najvećeg projekta od javnog interesa nakon Zimske olimpijade 1984. godine“, istakao je zamjenik gradonačelnika Trivić.

potpisivanje 2

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić zahvalio je Italiji, zemljama Evropske unije i UNESCO-a na podršci projektu koja će omogućiti da se Sarajevo priključi glavnim gradovima koji imaju Muzej savremene umjetnosti.

potpisivanje 3-1

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao  je i šef Kancelarije UNESCO-a u Sarajevu, Siniša Šešum koji je najavio mogućnost da UNESCO otvori „specijalni račun“ za finansiranje kreativnog centra Ars Aevi na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Grad Sarajevo finansijski podržao rad vjerskih zajednica i crkava

      Grad-Sarajevo-finansijski-podržao-rad-vjerskih-zajednica-i-crkava

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je u Vijećnici potpisao ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2017. godinu s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava na području grada Sarajeva: Islamske vjerske zajednice i Jevrejske opštine, te Katoličke i Pravoslavne crkve.

Sredstva su obezbijeđena za izgradnju i obnovu vjerskih objekata kao značajnih kulturno-historijskih spomenika, te za realizaciju projekata i aktivnosti iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, karitativnih djelatnosti…

sa potpisivanja ugovora 2

„Gradska uprava kontinuirano, više od deset godina u okviru svojih mogućnosti, finansijski ali i na drugi način, podržava rad vjerskih zajednica i crkava i nastavit će to činiti i ubuduće u cilju postizanja još kvalitetnije i sadržajnije saradnje“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava, nakon potpisivanja ugovora, zahvalili su gradonačelniku i Gradskoj upravi na kontinuitetu u pružanju finansijske podrške, naglašavajući da je pomoć koju dobivaju od Grada za njih dragocjena jer značajno doprinosi poboljšanju uvjeta za njihovo djelovanje.

Grad Sarajevo podržao manifestaciju Evropsku noć istraživača 2017. u BiH

      Grad-Sarajevo-podržao-manifestaciju-Evropsku-noć-istraživača-dvije-hiljade-sedamnaestoj.-u-BiH

Grad Sarajevo podržao je manifestaciju Evropska noć istraživača 2017. u BiH, koja će se održati 29. septembra u 17 sati na više lokacija u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Goraždu i Travniku u organizaciji Evropske unije. Riječ je o događaju koji promovira i popularizira nauku u Bosni i Hercegovini, te njenu važnost za razvoj cijelog društva.

noć istraživača 2

Gradonačelnik Skaka učestvovao je na danas održanoj press konferenciji zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH, te Općine Novo Sarajevo.

noć istraživača 6

„Drago mi je da je Grad Sarajevo domaćin jednom ovakvom projektu i nadam se da ćemo ubuduće našu saradnju uspješno dovesti do još višeg nivoa“, kazao je gradonačelnik Skaka, ističući posebnu važnost ove manifestacije za mlade.

U okviru Evropske noći istraživača 2017. u BiH posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

sarajevo

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 europskih gradova, ukojima je preko milion građana slavilo nauku u jednoj noći. Od 2014. godine Noć istraživača je postala Europska noć istraživača pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Poziv za izradu maskote EYOF-a 2019.

      Poziv-za-izradu-maskote-EjOF-a-dvije-hiljade-devetnaesta

Preduzetnički, inovacioni i kreativni centar Networks, organizator Sarajevo Unlimited2017 foruma u saradnji sa partnerom Foruma, Evropskim omladinskim olimpijskim festivalom „EYOF Sarajevo/Istočno Sarajevo 2019.“ organizuje takmičenje za mlade kreativce – Ideathon za izradu maskote.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.  EYOF 2019. uključuje 8 sportova: alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej, karling.

U periodu od 09. – 11.10.2017.godine u prostorijama Networks-a  sve osobe koje se bave grafičkim dizajnom, arhitekturom, fotografijom, slikanjem, vajanjem, i svi kreativci koji razmišljaju izvan ustaljenih okvira radit će na kreiranju idejnih rješenja i imati priliku da pruže najbolju ideju za maskotu, koja će biti zaštitno lice jednog od najvećih omladinskih takmičenja u Evropi. Stručni žiri će izabrati tri idejna rješenja, a zatim će publika putem društvenih mreža glasati za jedno idejno rješenje. U kompletan izbor maskote biće uključeni i članovi Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta.

Zainteresovani kreativci se mogu prijaviti putem online aplikacije, najkasnije do 04. oktobra 2017. godine. Nakon selekcije, svi učesnici/e će biti obaviješteni e-mailom najkasnije do 06. oktobra 2017.

Sarajevo Unlimited je dvodnevna konferencija koja okuplja relevantne institucije, kompanije, organizacije, start up-e i investitore sa ciljem promovisanja inovacija u poslovanju, inovativnog upravljanja i korištenja resursa start up kompanija. Ove godine održaće se od 02.-04. 11.2017. god.  EYOF 2019. će tokom Foruma promovisati svoje sadržaje i prvi put javno prikazati maskotu.

Sarajevo Unlimited promoviše talente i inovativna rješenja kao profitabilan dodatak postojećim poslovnim idejama i povezuje potencijalne partnere među kompanijama i investitorima. Krajnji cilj je regionalna promocija Bosne i Hercegovine kao poželjne destinacije za međunarodna ulaganja, koja nudi perspektivne start up-e, uspješne poslovne priče i mlade talente. Krajnji cilj je da Sarajevo Unlimited rezultira novim mogućnostima za zapošljavanje, novim investicijama i boljim mogućnostima za bosanskohercegovačku ekonomiju.

Nagrada za pobjednički tim iznosi 1.500 KM, karte za Sarajevo Unlimited i dodatna iznenađenja. Za drugo i treće mjesto su obezbijeđene nagrade sponzora. Troškove hrane tokom trajanja ideathona snosi organizator. Za sve dodatne upite zainteresovani se mogu obratiti na e-mail: info@weareunlimited.ba.

Pobjednička maskota će biti oficijelno predstavljena na forumu inovacija Sarajevo Unlimited 2017. organiziranom od strane poduzetničkog, kreativnog, biznis centra Networks.

Skaka i Muzur zadovoljni ljetnom turističkom sezonom u Sarajevu

      Skaka-i-Muzur-zadovoljni-ljetnom-turističkom-sezonom-u-Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas sa predsjednikom Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nerminom Muzurom. Tokom sastanka analizirani su prvi preliminarni  rezultati ovogodišnje ljetne turističke sezone, te je razgovarano o predstojećoj zimskoj sezoni.

Istaknuto je zadovoljstvo izuzetnim rastom broja posjeta i noćenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali je i zaključeno da se adekvatnim politikama i projektima koji su u planu ti rezultati narednih godina mogu i unaprijediti.

„Nova Turistička zajednica KS pokazuje svojim radom da zaslužuje svu podršku i pomoć. Mi smo sretni da je ovo po mnogo čemu rekordna sezona, ali nastojat ćemo da budemo još bolji i uspješniji“, istakao je gradonačelnik, te dodao da će Grad Sarajevo u tom pogledu nastaviti uspješnu saradnju sa svim relevantnim institucijama, a posebno Turističkom zajednicom KS.

Muzur je upoznao gradonačelnika i sa planovima Turističke zajednice KS za predstojeću zimsku turističku sezonu.

Sarajevo je, prema zvaničnim podacima posjetilo više od pola miliona turista, što je više za 11,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, ostvareno je preko milion i sto noćenja.

Delegacija Grada Sarajeva u posjeti Vatikanu

 

      Delegacija-Grada-Sarajeva-u-posjeti-Vatikanu

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa  gradonačelnikom Abdulahom  Skakom  na poziv apostolskog nuncija u BiH msgr. Luigia Pezzutoa, boravi  u  posjeti Vatikanu.

U delegaciji se pored gradonačelnika, nalaze predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić, te bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Nakon održane Opće audijencije, članovi delegacije su se susreli  sa papom Franjom te se zahvalili  što podržava multietnički način života u Sarajevu i BiH. Papa Franjo je na to odgovorio da je to jedini i pravi put. Istakao je da smo svi braća, da on moli za nas, te pozvao da i mi molimo za njega.

Papa Franjo je poručio da i dalje čuvamo multikulturalnost i multikonfesionalnost Sarajeva, po čemu je glavni grad Bosne i Hercegovine oduvijek bio poznat.

Gradonačelnik Skaka je prvi gradonačelnik Sarajeva koji je posjetio Papu u Vatikanu.

Gradonačelnik Skaka čestitao Hidžretsku 1439. godinu

      Gradonačelnik-Skaka-čestitao-Hidžretsku-1439.-godinu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je u svoje i u ime Grada Sarajeva uputio čestitku povodom Nove hidžretske godine, uputio je čestitku Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Enesu Ljevakoviću, muftiji sarajevskom i Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

„Vama i građanima islamske vjere u Sarajevu i Bosni i Hercegovini želim uputiti iskrene čestitke u povodu nastupajuće Nove 1439. hidžretske godine, uz iskrene želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu  sreću“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Skaka u svojoj čestitki.

 

Gradonačelnik Skaka čestitao Rosh HaShanah – Jevrejsku novu godinu

      Gradonačelnik-Skaka-čestitao-Rosh-HaShanah-–-Jevrejsku-novu-godinu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je u svoje i u ime Grada Sarajeva uputio čestitku povodom Roš Hašana – Jevrejske nove godine Jakobu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice BiH i Borisu Kožemjakinu, predsjedniku Jevrejske opštine Sarajevo.

Povodom nastupajuće jevrejske Nove 5778. godine – Rosh HaShanah, Vama i svim Jevrejima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke uz želju da je provedete u miru, zdravlju i radosti“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Skaka u svojoj čestitki.

Skaka i Wigemark razgovarali o aktuelnim gradskim infrastrukturnim projektima

      Skaka-i-Wigemark-razgovarali-o-aktuelnim-gradskim-infrastrukturnim-projektima

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao se danas u Vijećnici sa ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU.

Gradonačelnik Skaka je upoznao ambasadora Wigemarka sa aktuelnim gradskim infrastrukturnim projektima, posebno sa dinamikom radova na izgradnji Trebevićke žičare i pratećih objekata. Dogovoreno je da Grad Sarajevo kandidira ideje i projekte, koji bi se realizovali uz mogućnost finansijske podrške Evropske unije u BiH, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života građana bh. prijestolnice.

skaka i wigemark 2

Tokom današnjeg radnog sastanka razgovaralo se i o toku priprema organizacije Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF-a, čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru 2019. godine.

Istakavši značaj i ulogu Evropske unije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Skaka je izrazio uvjerenje u nastavak i intenziviranje partnerskih odnosa i buduće dobre saradnje između Grada Sarajeva i EU u BiH.

Gradonačelnik Skaka ozvaničio start 11. Sarajevskog polumaratona

      Gradonačelnik-Skaka-ozvaničio-start-11-og.-Sarajevskog-polumaratona-1

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka jutros je učešćem u utrci ozvaničio start 11. Sarajevskog polumaratona ispred BBI centra.

polumaraton 3

 „Raduje nas što svake godine broj učesnika raste: pored sportista i sve više naših građana-rekreativaca učestvuje u ovoj manifestaciji. Ovaj događaj promoviše kako zdrav način života tako i Grad Sarajevo kao važan sportski, ekonomski i turistički centar“, kazao je gradonačelnik Skaka i naglasio da Grad Sarajevo participira finansijski u organizaciji ove najmasovnije sportske manifestacije kao partner Udruženja „Marathon“ i to će nastaviti činiti i ubuduće.

polumaraton 2

Ovogodišnji polumaraton okupio je oko 3.000 učesnika iz 30 zemalja, koji učestvuju u G-Drive štafetnom polumaratonu (21,2 km za tim od tri osobe), u utrci za djecu – Zmajzi Kids run (800 m), u utrci za rekreativce Fun Run (4 km) i u utrci za osobe s posebnim potrebama.

polumaraton 4

Kao i svake godine, utrka će imati humanitarni karakter. Očekuje se da se prikupi preko 20.000 KM koje će se donirati udruženjima koja se bave djecom bez roditeljskog staranja, podrškom osobama sa demencijom, te ekološkim projektima.