Градоначелник Скака посјетио дежурне градске службе

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака традиционално је на Стару годину навечер обишао дежурне градске службе које се брину о безбједности, здрављу грађана и гостију бх. пријестолнице.

3117 - Foto 3

Посјетивши на њиховим радним мјестима, припаднике Професионалне ватрогасне бригаде Кантона Сарајево и Друге полицијске управе Центар, те лијечничко и медицинско особље Завода за хитну медицинску помоћ КС, градоначелник Скака им је захвалио што су у празничној ноћи на услузи грађанима и гостима  те пожелио успјешну и сретну Нову 2018. годину.

3117 - Foto 1

Почело тродневно новогодишње славље: Хиљаде Сарајлија и гостију из цијелог свијета уживали у изведби младих виртуоза

Незаборавна тродневна новогодишња прослава у Сарајеву започела је вечерас на тргу испред Катедрале концертом Омладинског оркестра „МузикАрт“-а уз пиће добродошлице и плес. У име домаћина Града Сарајева, градоначелник Абдулах Скака поздравио је суграђане и госте који су се у великом броју окупили на Тргу фра Грге Мартића.

Foto 1

„Вечерашњим концертом младих виртуоза, концертом Здравка Чолића у новогодишњој ноћи, те наступом Црвене јабуке првог дана 2018. године, желимо да из бх. пријестолнице, једне од најпожељнијих новогодишњих дестинација у регији, пошаљемо поруку љубави и мира. Позивам грађане Сарајева да буду добри домаћини, али и гости те да уживају у свом граду уз наступе наступе највећих звијезда региона”, истакнуо је градоначелник Скака.

Сви гости и посјетиоци концерта који су дочекани са Кока-Кола пићем добродошлице могли су уживати пуним плућима у најљепшим звуковима музичких дјела великих мајстора

 

Foto 5

Вечер музике испред Катедрале започело је сплетом евергрин пјесама: Добра вам ноћ пријатељи, Вино и гитаре, О гдје су дани ти, Бесаме мућо, О соле мио, Очи чорније…, а које су извели солисти Адела Шабић и Марио Дрмач, те Хор севдалинке.

Под диригентском палицом Емира Мејмеровића, млади виртуози су ноћ уљепшали звуцима најпознатијих класичних композиција од Брамса до Офенбаха. На репертуару је био: Мађарски плес, Либер танго, Кан Кан, Плес сабљи; те безвремене пјесме: Хаве јорселф а мери литл Цхристмас, Лет ит сноу, Њу Јорк, Њу Јорк.

 

Foto 3

Атмосфера на концерту је кулминирала уз прве тактове чувеног Радетзки марша, а на крају ове предивне вечери заплесало се уз свјетски популарне СШраусове валцере: „Гласови прољећа“ и „На лијепом плавом Дунаву“, који је ове године прославио свој 150. рођендан.

Foto 2

Тродневни новогодишњи спектакл у Сарајеву почиње концертом младих виртуоза “МузикАрта” испред Катедрале

      Trodnevni-novogodišnji-spektakl-u-Sarajevu

Све је спремно за почетак новогодишњег спектакла у Сарајеву. Већ у суботу 30. децембра, у 20 часова, на тргу испред Катедрале, концертом Омладинског оркестра “МузикАрт” под диригентском палицом Емира Мејремића, биће свечано отворена тродневна манифестација коју организују Град Сарајево, градске општине, Кантон и Туристичка заједница КС.

Сви гости и посјетиоци концерта ће бити срдачно дочекани са пићем добродошлице које је обезбједила „Кока Кола“, партнер манифестације. Новогодишња прослава у Сарајеву, најпожељнијом новогодишњој дестинацији у регији, започеће најљепшим звуцима музичких дјела великих мајстора.

Солисти Адела Шабић и Марио Дрмач ће уз Хор севдалинке извести неке од најљепших евергрин пјесама. Потом ће млади виртуози „МузикАрта“ ноћ уљепшати звуцима валцера и класичних композиција од  Јоанеса Брамса до Офенбаха и Штрауса.

У новогодишњој ноћи, на платоу испред Сарајево Цитy Центра, наступиће највећа регионална звијезда Здравко Чолић. Програм ће почети 31. децембра у 21 час.

Хиљаде посјетилаца ће уочи наступа главне звијезде загријати сарајевски бендови ДЈ Дроп Департмент и Ласт Локејшн. У нову годину ће Сарајлије и њихове госте из регије и цијелог свијета уз најљепше Чолине пјесме увести и спектакуларан ватромет.

Трећег дана, 1. јануара новогодишње славље ће бити употпуњено наступом са култним сарајевским бендом Црвеном јабуком испред Вјечне ватре. Програм почиње у 21 час, а као предгрупа ће наступити Ина & Опен Мајнд Груп.

 

Сервисне информације у вези са Јавним дочеком Нове 2018. године на платоу испред СЦЦ-а

Позивамо вас да путем вашег медија обавијестите јавност да ће поводомЈавног дочека Нове 2018. године на платоу испред СЦЦ-а, у склопу којег ће грађене и госте града Сарајева забављати једна од највећих регионалних звијезда Здравко Чолић, доћи до привремене потпуне обуставе саобраћаја:

у периоду од 17.00 часова 31. децембра 2017. године до 03.00 ујутро 01. јануара 2018. године.

Саобраћај ће бити обустављен у улицама:

 Змаја од Босне (од раскрснице са ул. Фра Анђела Звиздовића односно ул. Врбања до раскрснице са ул. Хамдије Ћемерлића – Пофалићи);

– Маршала Тита (од раскрснице са ул. Алипашина до ул. Змаја од Босне);

– Хисета (од ул. Змаја од Босне до раскрснице са ул. Хамзе Хуме – Скендерија);

– Врбања (од раскрснице са ул. Терезије до раскрснице са ул. Змаја од Босне);

– Фра Анђела Звиздовића (од раскрснице са ул. Змаја од Босне до раскрснице са ул. Крањчевићева);

– Вилсоново шеталиште (од раскрснице са ул. Хамдије Ћемерлића-Пофалићи до раскрснице са ул. Врбања);

– Фрање Рачког (од раскрснице са ул. Вилсоново шеталиште до раскрснице са ул. Змаја од Босне);

– Валтера Перића (од раскрснице са ул. Хамзе Хуме до раскрснице са ул. Маршала Тита);

– у ул. Франца Лехара (од раскрснице са улицом – приступни пут за хотел „Холидаy“ до раскрснице са ул. Змаја од Босне);

– Халида Кајтаза – И трансферзала (од раскрснице са ул. Змаја од Босне до раскрснице са ул. Пут живота);

– Магрибија (од раскрснице са ул. Крањчевићева до раскрснице са ул. Маршала Тита) са напоменом да ће се повремено пропуштати возила која су паркирана у пометној улици у правцу Крањчевићеве), те

– Котроманића (од раскрснице са ул. Врбања до раскрснице са ул. Хисета).

– Долина (од раскрснице са ул. Крањчевићева до раскрснице са ул. Маршала Тита), вршити повремена пропуштања возила која су паркирана у поменутој улици у правцу Крањчевићеве; – Аугуста Брауна (од раскрснице са ул. Фра Анђела Звиздовића до раскрснице са ул. Долина), вршити повремена пропуштања возила која су паркирана у поменутој улици у правцу Крањчевићеве;

– Краља Твртка (од раскрснице са ул.Крањчевићева до раскрснице са ул. Маршала Тита), вршити повремена пропуштања возила која су паркирана у поменутој улици у правцу Крањчевићеве;

– Херцега Стјепана, вршити повремена пропуштања возила која су паркирана у поменутој улици у правцу Крањчевићеве;

– Сафета Мујића (од раскрснице са ул. Хисета до раскрснице са ул. Котроманића);

– Роберта Ц. Фрасуреа (од раскрснице са ул. Крањчевићева до раскрснице са ул. Маршала Тита), по потреби вршити повремена пропуштања возила Амбасаде САД у вријеме када службеници МУП-а процијене да исто неће угрозити безбједност посјетиоца;

– и у ул. Мустајбега Фадилпашића, Косте Хермана, Вразова, Хамида Диздара, Турханија, Ђоке Мазалића и Калмија Баруха;

Алтернативни правци:

  • Змаја од Босне – Хамдије Ћемерлића – Пут живота,
  • Змаја од Босне – Хамдије Ћемерлића – Зворничка – Загребачка,
  • Маршала Тита – Алипашина,
  • Маршала Тита – Крањчевићева,
  • Маршала Тита – Хамзе Хуме – Терезије,
  • Халида Кајтаза – Пут живота

У наведеном периоду, трамвајски саобраћај ће бити преусмјерен на окретницу Жељезничка станица. У истом термину, такси стајалиште из ул. Валтера Перића бит ће дислоцирано на локалитет такси стајалишта у ул. Хамдије Крешевљаковића – Скендерија.

На почетку прилазних улица које воде ка платоу СЦЦ-а бит ће постављени контролни улазни пунктови.

 Тачно у поноћ биће уприличен ватромет.

У склопу концертног простора бит ће распоређени мобилни тоалети. Такође, биће видно означене локације на којима ће се налазити кола Хитне помоћи чије ће екипе интервенисати у случају потребе.

Овом приликом, сугеришемо грађанима који желе присуствовати Јавном дочеку Нове 2018. године, да што мање користе приватна возила како би избјегли непотребну гужву у саобраћају. Обзиром да ће паркинг простори на локацији Јавног дочека бити затворени, препоручено је да путнички аутомобили, као и аутобуси који организовано довозе посјетиоце, користе најближе веће паркинг површине на Зетри и у кругу Кампуса УНСА у ноћи јавног дочека Нове 2018. године.

Позивамо Вас да путем својих медија упознате јавност са овим сервисним информацијама

 

Интензовне припреме за Новогодишњи шоу: поставља се бина испред Сарајево Сити Центра

      Intezivne-pripreme-za-novogodišnji-show-postavlja-se-bina-ispred-Sarajevo-City-Centra

Како се приближава дочек Нове године, у бх. пријестолници се обављају завршне припреме за најлуђу ноћ.

Тако је данас испред Сарајево Сити Центра почела да се монтира велика бина на којој ће регионална звијезда Здравко Чолић увести Сарајлије и госте града у Нову 2018. годину.

LRG_DSC00967

Очекује се да бина буде постављена до 30. децембра када је планирана генерална техничка проба пред новогодишњи шоу.

LRG_DSC00969

Екипа задужена за продукцију концерта је иста она која је радила и продукцију концерта Дине Мерлина.

LRG_DSC00997

Градоначелник Скака уручио признање бх. репрезентативцу Миралему Пјанићу: Сарајево ће наставити подржавати развој спорта и успјешне младе људе

      Gradonačelnik-Ska-ka-uručio-priznanje-bh

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака уручио је вечерас у Торину вриједно признање истакнутом бх. спортисти и репрезентативцу Миралему Пјанићу.

Пјанић својим примјером показује да се преданост и професионализам у спорту увијек исплате. Он је својим резултатима постао узор многим младим људима у БиХ који сањају о свјетском успјеху.

Управо зато да би охрабрили све њих и показали да су труд и рад водиља ка успјеху, а Пјанића потакнули да настави у свом освајачком походу, Интернационални спортски симпозији Симпосар Сарајево прогласио је Пјанића за најбољег фудбалера у БиХ у 2017. години. Пјанић је између свјетских репрезентација изабрао да носи боје земље у којој је рођен.

Зато млади људи који својим радом, прије свега, постижу успјехе чине и нас поносним, али и обавезују да једни другима увијек будемо подршка.

Град Сарајево ће и даље наставити да подржава развој спорта, посебно фудбала, кроз улагања у инфраструктуру, а посебно у погоне младих међу којима се сигурно налази још Пјанића.

 

Градоначелник Скака у посјети Трибуналу: Отварање Информационог центра у Сарајеву има историјски значај

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака сусрео се данас у Хагу на одвојеним састанцима, са судијама Међународног кривичног суда за бившу Југославију Кармелом Агиусом и Теодором Мероном, предсједником Међународног ресидуалног механизма за међународне кривичне судове ИРМЦТ.

Разговарано је о активностима везаним за функционирање Информационог центра Хашког суда у Сарајеву. Током разговора, градоначелник Скака је указао за историјски значај и улогу Хашког трибунала, истичући да је Град Сарајево до сада учинио низ корака на припреми за реализацију пројекта Информационог центра који је од суштинске важности за цијели регион и процес помирења.

Сходно Меморандуму о разумијевању између Трибунала у Хагу и Града Сарајева који је потписан 29.11.2016. године, успостављен је Информациони центар.

Центар ће бити смјештен у Вијећници и подржан адеквантном опремом. Мандат Информационог центра Сарајево је да пружи јавности ажуран, директан и безбједан електронски приступ свим јавно доступним списима Трибунала и архивском материјалу садржаном у онлајн базама података МКСЈ.

“Центар неће бити пасивни чувар архива Хашког трибунала. Ова институција ће имати едукативну, истраживачку, музејску, архивску и издавачку функцију”, казао је градоначелник Скака.

 

hag skaka 1

Оно што је занимљиво истаћи јесте да је договорено да Хашки трибунал Информационом центру Хашког суда у Сарајеву поклони цијелу судницу у којој се свих ових година судило ратним злочинцима, која ће бити пренесена у Вијећницу гдје ће сви посјетиоци моћи да детаљније погледају у каквој је судници суђено за најтеже злочине за рат у БиХ.

Градоначелник Скака ће у Ден Хагу данас предводити делегацију Града која ће присусутовати церемонији затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Састанцима је присуствовала и амбасадорица БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић.

 

Пријем у Вијећници ученика и наставника из Омиша

У Вијећници је данас уприличен пријем за наставнике и ученике Основне  музичке школе „Ловро пл. Матачић“ из Омиша, који ће у суботу, 16. децембра у 19.00 часова у Дому Оружаних снага БиХ одржати заједнички свечани концерт са ученицима Основне музичке и балетске школе „Ново Сарајево“.

Госте из Омиша је поздравила Амина Дељковић, помоћник градоначелника за образовање, културу, спорт и младе, упутивши им ријечи добродошлице у главни град Босне и Херцеговине и подршке његовању пријатељских односа између двије музичке школе.

Након обиласка Вијећнице, ученицима и наставницима уручени су пригодни дарови у знак сјећања на посјету Сарајеву.