Čelnici Grada posjetili mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma: Nastaviti njegovati multikulturalnost Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenici Milan Trivić i Ivica Šarić, te vijećnik Gradskog vijeća Miro Lazović, posjetili su danas mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Izaslanstvo Grada je s uvaženim mitropolitom u Sabornoj crkvi u Sarajevu razgovaralo o netom proteklom obilježavanju pravoslavnog Božića te o unaprjeđenju odnosa između gradske administracije i ove vjerske zajednice.

Skaka je iskoristio priliku te još jednom poželio mitropolitu Hrizostomu sretne blagdane s nadom da će ih on i pravoslavni vjernici i ubuduće dočekivati u miru, zdravlju i blagostanju.

Mitropolit Hrizostom zahvalio se čelnicima Grada na posjeti, ističući da je zajednički interes očuvanje i njegovanje multietničkog i multireligijskog karaktera Sarajeva. Tijekom sastanka je poručeno da će Grad Sarajevo u tom smislu nastaviti pružati potporu takvom zajedničkom nastojanju te samoj dabrobosanskoj mitropoliji.

Sarajevo spremno sudjelovati u projektu digitalnog povezivanja s 12 gradova u Velikoj Britaniji

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas s Larisom Halilović, direktoricom „British Council“, međunarodne organizacije za kulturne odnose i obrazovnu suradnju te njenom suradnicom Amilom Lagumdžija o projektima digitalnog povezivanja Sarajeva s gradovima u Velikoj Britaniji.

Naime, glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu „Digitalni gradovi“, a koji će biti pokrenut u novoj fazi tzv. Berlinskog procesa posvećenog zapadnom Balkanu koji je otvoren 2014. godine.

Skaka je predstavnice britanske organizacije upoznao sa željom Grada Sarajeva da aktivno sudjeluje u projektima koji doprinose digitalizaciji i razvijanju primjene informacijskih tehnologija. Prema usvojenom dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020. uspostavljanje Sarajeva kao „pametnog grada“ jedan je od ključnih prioriteta.

Kako je planirano, projekt koji financira vlada Velike Britanije, povezati će 12 gradova te države s 12 gradova iz regije s fokusom na inovacije u kreativnim industrijama i tehnologijama u obrazovanju. Cilj je doprinijeti jačanju razvoja digitalne industrije, politika, strategije te suradnje između gradskih uprava i lidera.