Gradonačelnik Abdulah Skaka razgovarao s veleposlanikom Velike Britanije Edwardom Fergusonom

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas s Edwardom Fergusonom, britanskim veleposlanikom u BiH, a glavna tema sastanka bio je projekt “Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju – digitalni gradovi”, koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga „British Council“.

Naime, krajem siječnja u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta s naglaskom na povezivanju gradova, suradnju  i razmjenu iskustva upodručju digitalnih tehnologija. Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije s 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu. Gradonačelnik Skaka je informirao veleposlanika o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekt Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Veleposlanik Ferguson istakao je da Veleposlanstvo Velike Britanije započinje projekt čiji je cilj potpora razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom izravnog leta između Londona i Sarajeva s ciljem unaprjeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača suradnju i partnerske odnose isključivo s glavnim gradovima kako u Europi, tako i u svijetu, sugovornici su se složili da će u narednom razdoblju biti poduzete konkretne aktivnosti s ciljem jačanja veza i suradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.