Uspješno obavljena prva testna vožnja Trebevićke žičare (Foto)

      Uspješno-obavljena-prva-testna-vožnja-Trebevičke-žičare

Prva testna vožnja gondola Trebevičke žičare uspješno je realizirana jutros s gornje stanice na Vidikovcu. Ovo je početak procesa testiranja jednog od najvažnijih poslijeratnih infrastrukturnih projekata u Sarajevu, a trajat će sve do finalizacije projekta i dobijanja upotrebne dozvole.

Prva gondola, simbolično obojena u državne zastave, spuštena je u nazočnosti gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i predstavnika kompanije Leitner koja je isporučitelj Žičare, uspješno je prošla polovicu trase.

Ukupno tri godole uz budno oko montera i tehničara su se, zajedno sa servisnim vozilom spustile prema gradu vraćajući u stvarnost najljepše slike nekadašnjeg simbola grada na Miljacki.

–             Ovo je veliki dan za Sarajevo. Za mene osobno, koji sam odrastao pored Žičare i vrlo emotivan trenutak u kojem vidimo svrhu i rezultat našeg rada i djelovanja. Zahvalan sam svima koji vrijedno rade i u teškim vremenskim uvjetima i vikendom da bi radovi išli planiranom dinamikom. Još je dosta posla pred nama i mnogo projekata – rekao je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik je naglasio da će sve biti spremno za 6. travanj – Dan grada kada će žičara biti puštena u funkciju i vraćena Sarajevu i građanima nakon više od dva desetljeća.

Predstavnici izvođača radova su izrazili zadovoljstvo prvim testiranjem gondola bez putnika, te naglasili da će proces biti nastavljen narednih tjedana. Usporedno s time nastavljaju se intenzivni građevinski i zanatski radovi na gornjoj i donjoj stanici. Ukupna vrijednost projekta je oko 20 miliona maraka, a procjenjuje se da će Trebevićku žičaru koristiti više od 500.000 putnika godišnje. Pogledajte galeriju