Nova zastava na brdu Hum će biti postavljena početkom tjedna

Nakon što je izuzetno snažan vjetar danas otkinuo zastavu Bosne i Hercegovine s jarbola na Humu, Grad Sarajevo je odmah pokrenuo aktivnosti kako bi se najveće državno obilježje u najkraćem roku vratilo u prvobitno stanje.

Nova zastava će biti postavljena već početkom radnoga tjedna. Osim zamjene zastave na brdu Hum, planirana je i zamjena zastave na jarbolu kod Bijele tabije.

Federalni meteorološki zavod zbog olujnih udara juga za cijelu BiH izdao je narančasto upozorenje koje važi do 1. travnja u ponoć. Najugroženija su planinska područja i visoravni, a prognozirani udari oluje su od 60 do 80 km/h.

XVII Međunarodni plivački miting „Sarajevu s ljubavlju“

Jutros je na Olimpijskom bazenu Otoka, svečanim defileom sudionika počeo XVII Međunarodni plivački miting „Sarajevu s ljubavlju“ povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva.

U ova dva dana sudjelovat će oko 400 plivača, koji će predstavljati 35 klubova iz osam zemalja.

U ime Grada Sarajeva kao pokrovitelja, ovu manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika, Elvir Hadžiahmetović. Organizator natjecanja je Plivački klub Bosna uz suorganizaciju JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo.

Plivački miting „Sarajevu s ljubavlju“ predstavlja dio regionalnog sistema međunarodnih plivačkih natjecanja. Certifikovan je od Svjetske plivačke asocijacije (FINA-e) za isplivavanje normi za učešće na Balkanskom juniorskom prvenstvu, Europskom prvenstvu Glasgow 2018., Europskom juniorskom prvenstvu Helsinki 2018. i Omladinskim olimpijskim igrama Buenos Aires 2018.

“Steleksijada 2018.” povodom Dana grada Sarajeva

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva održava se dvodnevna manifestacija “Steleksijada 2018” u organizaciji Udruge studenata Elektrotehničkog fakulteta „Steleks”.

Oko 200 studenata natjecat će se u OŠ “Grbavica 1” u sportskim disciplinama: mali nogomet, košarka, odbojka, šah i stoni tenis, a za sutra u 12 sati predviđena je utrka u Vilsonovom šetalištu.

Ovogodišnju “Steleksijadu” je otvorio Nedžad Fazlija, koji je u ime Grada Sarajeva primio Zahvalnicu za potporu ovoj manifestaciji.

Cilj “Steleksijade” je promoviranje sporta i zdravog načina života među studentima, te poticanje na suradnju i njegovanje momčadskog duha.

 

U Vijećnici do 4. travnja izložba fotografija „Sjena sjećanja“ Ron Haviva

Večeras je u Vijećnici otvorena izložba fotografija  „Sjena sjećanja“/“Shadow of Memory“ Ron Haviva, svjetski poznatog i nagrađivanog fotoreportera, koji svojim radom promovira humanost i ljudska prava.

Posjetitelji će do srijede, 4. travnja imati priliku da vide rijetko objavljene ili nikada viđene fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različitih priča zabilježenih u vrijeme agresije na Sarajevo i BiH: „Sarajevo – 6. travanj“, „Bijeljina“, „Život u ratu“, „Logori“, „Ponovno ujedinjenje“, „Vojnici“ i „Srebrenica“.

Ronu Havivu je ovom prilikom uručeno priznanje za poseban doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Izložbom „Sjena sjećanja“ ovog istaknutog američkog fotoreportera, koju je podržao i Grad Sarajevo, službeno je počelo 23. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije.

Gradonačelnik uputio sućut obitelji Kurt: Njegov odlazak je nenadoknadivi gubitak

      Gradonačelnik-uputio-saučešće-porodici-Kurt-Njegov-odlazak-je-nenadoknadivi-gubitak

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je danas izraze sućuti obitelji istaknutog sarajevskog i bosanskohercegovačkog umjetnika Sabahudina Bahe Kurta, koji je umro jutros u glavnom gradu BiH u 83. godini.

“Duboko me je rastužila vijest da nas je napustio veliki umjetnik Sabahudin Baho Kurt. Sarajlija čiji je cijeli životni put bio vezan za glavni grad Bosne i Hercegovine. Naraštaji su odrasli uz njegove nezaboravne izvedbe i kompozicije.

Grad Sarajevo je počašćen što je Baho bio naš sugrađanin i jedan od naših vrsnih umjetnika. Naši stariji sugrađani se sjećaju ponosa koji su nosili kada je upravo Baho bio odabran da predstavlja bivšu državu na prvom natjecanju Eurovizije. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Obitelji upućujem iskrenu sućut. Sarajevo će zauvijek pamtiti svog Bahu” – poručio je gradonačelnik Skaka.

Poklon najmlađim na Dan Grada Sarajeva – “Lakonoga u čarobnoj šumi”

Na sceni JU “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”, na Dan Grada Sarajeva – 6. travnja, bit će premijerno izvedena predstava “Lakonoga u čarobnoj šumi” kao poklon našim najmlađim.

Iako je primarno namijenjena za predškolski i školski uzrast, ovo će biti poučna predstava, ne samo za djecu nego i odrasle. Roditelji će zajedno sa svojim mališanima moći uživati u predstavi, a Lakonoga simbolizira svako naivno, radoznalo dijete na početku svog životnog puta.

Projekt je podržala Gradska uprava Grada Sarajeva, a najvažnija poruka koju nosimo je upravo o značaju prijateljstva.

Ulaz na predstavu je besplatan (besplatne ulaznice se preuzimaju na blagajni BKC-a).

Gradonačelnik Skaka: Neću dozvoliti da žičara bude projekt za elitu

      Gradonačelnik-Ska-ka-Neću-dozvoliti-da-žičara-bude-projekt-za-elitu

Cijena karte za Trebevićku žičaru za bh. građane bit će 4 KM, povratna će biti 6 KM, rečeno je danas tijekom prezentacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Djeci do 7 godina ulaz će biti besplatan, a u kabinama će se moći prevoziti i kućni ljubimci i bicikla.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se tijekom prezentacije, na sjednici Gradskog vijeća u sarajevskoj Vijećnici zauzeo da cijena mora biti prihvatljiva bh. građanima te da nije opravdano uvoditi ekonomsku cijenu, koja bi, prema analizi Javnog poduzeća „Sarajevo“ d.o.o. morala biti znatno viša.

„Kao gradonačelnik Sarajeva neću dozvoliti da Žičara bude samo za elitu, ona pripada svim građanima Sarajeva, a Trebević je naš najveći park prirode. Pronašli smo rješenje da imamo minimalnu cijenu koja garantira održivi rad Trebevićke žičare, da objekt bude razvojni i da ne moramo dodatno investirati. Dali smo sugestiju da budu diferencirane cijene, i to posebne za bh. građane koje su usklađene s platežnom moći, te cijenu za turiste, koja je opet znatno niža nego u odnosu na slične objekte u Europi“ pojasnio je gradonačelnik Skaka.

Otvorenje Trebevićke žičare je zakazano za 6. travanj – Dan grada Sarajeva. U izgradnju nove Trebevićke žičare investirano je blizu 20 miliona maraka, a radi se o jednom od najznačajnijih poslijeratnih infrastrukturnih objekata u Sarajevu.

Dan Grada Sarajeva: Otvorenje izložbe “Uspinjača” 5. travnja u Vijećnici

      Obilježavanja-šestog-aprila-Dana-Grada-Sarajeva

Muzej Sarajevo u suradnji s Gradom Sarajevo otvorit će izložbu “Uspinjača” 5. travnja u Vijećnici. Ova jedinstvena izložba posvećena je Trebevićkoj žičari, simbolu našeg grada, koja će ponovo biti u prometu 6. travnja, na rođendan Sarajeva.

Namjera autorica-kustosica Muzeja Sarajeva: Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig je bila da ovom izložbom ispričaju priču o životu stare žičare, koja je bila u funkciji 30-ak godina, od 1959. pa sve do 1992. godine, kada je na početku agresije na naš grad i zemlju, razrušena.

Izložba „Uspinjača“ podijeljena je na osam tematskih cjelina. Početak je vezan za otvaranje žičare, zatim slijede priče o planini Trebević, o izletima, planinarenju, sankanju, spuštanju niz padine Trebevića, o Olimpijadi, o uništavanju žičare i njenih stanica i, naravno, ponovna izgradnja.

Posjetitelji će moći vidjeti izloženu originalnu kabinu stare Trebevićke žičare, fotografije sa svečanog otvaranja, te fotografije ljudi koji su radili u pogonima. Osim toga, bit će postavljeni primjerci starih ligura, rodla, drvenih skija te rekvizita koje smo nosili u žičari.

Ova izložbena postavka je podsjećanje stanovnika Sarajeva na njihovo djetinjstvo i mladost, a u isto vrijeme i namjera da mladi i novi stanovnici upoznaju još jedan segment života u našem gradu, kako smo se nekad zabavljali i uživali u čarima planine, a zahvaljujući upravo žičari.

U realizaciji izložbe, svojim eksponatima, pomogli su KJKP “GRAS”, Povijesni arhiv i Olimpijski muzej.

Vijećnica ugasila svoja svjetla za planetu Zemlju

      Vijećnica-ugasila-svoja-svjetla-za-planetu-Zemlju

Vijećnica je večeras sat vremena ugasila svoja svjetla povodom obilježavanja Sata za planetu Zemlju (Eart Hour 2018.), inicijative koju organizira Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF).

Sarajevo je među 180 gradova Europe i svijeta koji se pridružio ovoj najvećoj globalnoj akciji, čiji je ovogodišnji slogan “Connect2Earth”, odnosno spojite se sa Zemljom.

Ovim projektom nastoji se osvijestiti javnost o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode kako bi se osigurala bolja budućnost naše planete.

Svjetski fond za prirodu – WWF, ove godine je u Bosni i Hercegovini ovu akciju usmjerio na zaštitu močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja, shodno Konvenciji o biološkoj raznolikosti, koja je donesena prije 25 godina.

Predstavljen program obilježavanja 6. travnja i pjesma posvećena Trebevićkoj žičari: Ovogodišnji Dan grada Sarajeva će biti poseban i povijesni

      Predstavljen-program-obilježavanja-šestog

U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice danas je novinarima i javnosti predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja 6. travnja – Dana Grada Sarajeva koje će biti povijesno i posebno, jer  će na taj dan biti otvorena nova Trebevićka žičara. Javnosti je prvi put promovirana pjesma i spot posvećeni ovom velikom simbolu Sarajeva.

Nekadašnji članovi kultne sarajevske grupe „Ambasadori“: Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Hari Varešanović i Jasna Gospić snimili su pjesmu “Trebević ponovo silazi u grad“. Stihove je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a producirao je Nikša Bratoš.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, obratio se nazočnima s puno emocija, ističući značaj projekta koji će biti rođendanski poklon građanima glavnog grada BiH.

„Jako dugo radimo na obnovi žičare. Naravno, ispunit ćemo obećanje koje smo dali da ćemo 6. travnja 2018. godine staviti u pogon Žičaru. Vjerujem da svi s nestrpljenjem čekamo taj dan. U fokusu obilježavanja Dana grada Sarajeva je Trebevićka žičara, koju gledamo iz tri aspekta. Prvi je infrastrukturni, jer to je jedna od najvećih investicija koju Grad Sarajevo realizira. Drugi je taj turistički, gospodarski – ekonomski. Stavljanjem u funkciju žičare poboljšat ćemo turističku ponudu. I treći, najznačajniji aspekt je taj emotivni, veza Sarajlija s Trebevićem i žičarom, i tom pozitivnom energijom koju bi trebao probuditi trenutak otvorenja“, naglasio je Skaka.

Gradonačelnik je dodao da je Sarajevo prošle godine imalo mnogo velikih događaja.

“Vjerujem da ćemo tako nastaviti i vratiti pozitivnu energiju Sarajevu“, istakao je Skaka.

Moderator prezentacije Ismeta Dervoz je kazala novinarima da je zajedno sa svojim kolegama „željela otpjevati pjesmu koja je sjećanje na naša djetinjstva i mladost“.

Ona je predstavila i program proslave Dana Grada Sarajeva koji će biti izuzetno bogat.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva počinje 5. travnja kada će biti otvorena “Izložba uspinjača”, kustosica Muzeja Sarajeva Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig.

Na 6. travanj bit će, u nazočnosti velikog broja gostiju, upriličena svečana ceremonija puštanja u rad nove žičare.

Nešto kasnije na Baščaršijskom trgu bit će organizirano druženje gradonačelnika s građanima i gostima grada. Nakon otvorenja izložbe “Uspomene“ u sklopu koje će u izlozima duž ulice Sarači biti izložene fotografije o staroj žičari čiji su autori naši građani, bit će uručene nagrade za najbolju fotografiju, uz nastup Divanhane.

Dan grada će biti obogaćen i izložbom pod nazivom „Prvo ulično bijenale grafike – Grafičko proljeće, čiji je inicijator priznati bh. slikar Safet Zec, koji je bio nazočan na današnjoj prezentaciji.