Grad Sarajevo podržao trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the cure”

U Sarajevu je danas održana 11. trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure”, čiji je humani karakter prepoznalo čak 8.000 učesnika. Cilj trke je osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke, a koja se održava u više od 150 gradova širom svijeta.

Učesnicima ove humanitarne akcije pridružio se i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka: „Hvala svima koji su došli danas. Posebno pripadnicima diplomatskog kora, ambasadorici Kormak. Čestitke organizatorima. Podizanje svijesti o važnosti borbe protiv ove opake bolesti plemenita je i važna misija. Borba koju vi vodite je najteža borba i Grad Sarajevo je institucija koja će uvijek biti uz vas”, istaknuo je Skaka.

Prihod od registracija usmjerava se za mamografske preglede u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine kao i za paketiće za svaku novooperisanu ženu u našoj državi.

Svaki život je jednako važan i svako zaslužuje apsolutnu pažnju cijelog društva i države. To je snažna simbolična poruka. Naše društvo mora imati odgovor. Koliko god nam trebaju sistemska riješenja i dobar zdravstveni sistem neophodan nam je ovakav građanski aktivizam i jedinstvena poruka svima koji se suočavaju sa teškom bolešću da nisu sami.

Gradonačelnik Skaka pozdravio učesnike Prvog Sarajevo halal sajma

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka večeras je u Vijećnici upriličio prijem dobrodošlice za učesnike Prvog Sarajevo halal sajma, na kojem će se u naredna tri dana u Centru Sknderija predstaviti više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija. Naš cilj je da glavni grad BiH postane ekonomski, infrastrukturni, obrazovni, turistički, kulturni i sportski centar regije“, istaknuo je Skaka.

Prema njegovim riječima ovaj privredni događaj je prilika da se ukaže na trendove razvoja i izuzetan potencijal halal industrije koja u posljednjih godina bilježi trend rasta kako kod nas, tako i u okruženju i svijetu.

„Uvjereni smo da se komunikacija i saradnja može unaprijediti i konkretizirati na korist privrednika, ali i potrošača halal proizvoda i usluga“, kazao je gradonačelnik.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

Na sajmu će biti omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Djelo Michelangela Pistoletta stalna postavka u Historijskom muzeju BiH

Historijski muzej BiH od večeras je bogatiji za još jedan eksponat. Riječ je o monumentalnom djelu priznatog svjetskog umjetnika Michelangela Pistoletta pod nazivom „Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije“.

Maestro Pistoletto koji je prisustvovao inauguraciji, u obraćanju velikom broju zvanica,  istaknuo je da darujući svoje djelo gradu Sarajevu želi poslati poruku da različitosti mogu spajati a ne razdvajati jer je moguće imati zajedničku pozitivnu energiju.

Gradonačelnik Abdulah Skaka zahvalio je umjetniku kazavši da Pistoletto još od ratne 1994. godine sarađuje sa Sarajevom, njegovim umjetnicima i građanima. Istaknuo je da je aktuelna gradska administracija pokrenula aktivnosti kako bi i grad Sarajevo po uzoru na evropske i svjetske prijestolnice, dobio muzej savremene umjetnosti. „Sarajevo ni u najtežim momentima nije zanemarilo kulturu“. istaknuo je gradonačelnik.

Nakon inauguracije premijerno je prikazan dokumentarni film “Pistoletto u Sarajevu” mladog režisera iz Srebrenice Ade Hasanovića, koji je snimao prošlogodišnju posjetu maestra Pistoletta bh. prijestolnici.

 

Gradonačelnik Skaka primio delegaciju Malezije

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas delegaciju Malezije predvođenu ministrom u uredu premijera Mujahidom Yusofom Rawom.

Ovom prilikom gradonačelnik Skaka je podsjetio na značaj dosadašnjih prijateljskih odnosa Grada Sarajeva sa Malezijom, naglasivši kako se saradnja treba intenzivirati, pogotovo u oblasti turizma.

Ističući bogate prirodne i turističke potencijale Sarajeva, sagovornici su se složili o postojanju dobrih pretpostavki za promocije Sarajeva kao značajne turističke destinacije s ciljem povećanja broja turista iz Malezije.

Inače, delegacija Malezije boravi u Sarajevu povodom održavanja Međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018.

Malezija je poznata po halal industriji, tako da će učesnici SHF-a 2018 iz BiH i regiona imati priliku razmijeniti iskustva i ostvariti saradnju s malezijskim institucijama u cilju promocije halal proizvoda i usluga.

Inauguracija djela Michelangela Pistoletta 26. septembra u Historijskom muzeju BiH

U srijedu, 26. septembra u Historijskom muzeju BiH bit će upriličena Inauguracija monumentalnog djela “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije” Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih živućih protagonista svjetske savremene umjetnosti. Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ambasador Republike Italije u BiH, Nj. E. Nikola Minasi, osnivač i direktor Projekta ARS AEVI Enver Hadžiomerspahić i direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović.

Maestro Pistoletto je prošle godine posjetio Sarajevo i već tada iskazao želju da našem gradu trajno uruči jedan od svojih najvažnijih radova. Ovim činom je pokazao da je istinski prijatelj Sarajeva, koji još od ratne 1994. godine, darovao kao prvi umjetnik svoje djelo za Kolekciju ARS AEVI.

„Aktuelna gradska administracija je učinila sve da se krene u konačnu realizaciju projekta ARS AEVI koji je od izuzetne važnosti za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Grad je osnovao Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Time je pružena institucionalna podrška, te stvorene sve pretpostavke za izgradnju muzeja savremene umjetnosti u našem glavnom gradu”, istaknuo je Skaka.

Prema riječima ambasadora Minasija dolazak maestra Pistoletta po četvrti put u Sarajevo je znak ljubavi i poštovanja prema ovom gradu i zemlji. „Pistolettovo djelo koje će biti smješteno u Historijskom muzeju treba da bude mjesto dijaloga, okupljanja i simbol poštivanja različitih kultura“, istaknuo je ambasador.

“Djelo Pistoletta, te njegov dolazak u Sarajevo izazvat će veliko interesovanje u svijetu, a to je posebno važno jer se time naš grad predstavlja kao grad kulture, umjetnosti”, kazao je osnivač ARS AEVI-ja Hadžiomerspahić te ovom prilikom zahvalio Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na entuzijazmu i novom odnosu prema projektu ARS AEVI.

Direktorica Muzeja Hašimbegović je navela da ovako značajni kulturni događaji Sarajevo i BiH, a i Historijski muzej, upisuju na umjetničku i kulturnu mapu svijeta.

Uz Grad Sarajevo, Ambasadu Italije u BiH, ARS AEVI i Historijski muzej BiH, inauguraciju djela maestra Pistoletta, podržali su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federacija BiH, Kanton Sarajevo i UNESCO.

Informativni centar o MKSJ Sarajevo ugostio mlade aktiviste iz Hrvatske i BiH

U prostorijama Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u sarajevskoj Vijećnici održano je predavanje za grupu mladih aktivista iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Studenti prava, političkih nauka, filozofije i kriminalistike imali su priliku da se upoznaju sa historijatom osnivanja, mandatom i značajem Informativnog centra o MKSJ Sarajevo.

U sklopu posjete Centru, studentima je prezentiran rad i korištenje baze za pristup arhivi MKSJ, a i obišli su autentičnu sudnicu Haškog tribunala.

Uskoro u Sarajevu Inauguracija djela Michelangela Pistoletta – “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije”

Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika na svijetu i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, četvrti put će posjetiti Sarajevo kako bi i zvanično poklonio našem glavnom gradu jedno od svojih najvažnijih djela – “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije”.

Inauguracija Pistolettovog djela održat će se 26. septembra u Historijskom muzeju BiH, uz prisustvo autora i brojnih zvanica iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života grada Sarajeva i države BiH.

Ovaj italijanski umjetnik je pošle godine u junu boravio u trodnevnoj posjeti Sarajevu, kada je predstavio svoje djelo, te time inicirao treću razvojnu fazu Projekta Ars Aevi, s ciljem njegove kako internacionalne, tako i promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Maestro Pistoletto bio je prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo “La porta dello Specchio”/”Vrata ogledala” za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi 1994. godine, kao i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH, 2001. godine.

Inače, osnivanjem Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Grad Sarajevo je pružio institucionalnu podršku inicijativi da Sarajevo konačno dobije muzej savremene umjetnosti, čime bi se realizovao Projekt ARS AEVI koji je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad.

U nedjelju 16. septembra Sarajevski polumaraton

Grad Sarajevo je i ove godine podržao Sarajevski polumaraton, koji će se održati u nedjelju 16. septembra sa startom u 09.00 sati ispred BBI-a centra. Na ovogodišnjem 12. izdanju očekuje se rekordan broj učesnika, blizu 3.000 iz 45 zemalja.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj se novinarima u ime Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake obratio Nedžad Fazlija:

“Ovaj događaj je prilika za brojne susrete i druženja, al i za promociju našeg glavnog grada sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta. U nedjelju ćemo slaviti praznik sporta, koji pomaže da unaprijedimo sopstveno zdravlje”, istaknuo je Fazlija.

Prema riječima Erola Mujanovića, direktora Udruženja „Marathon – organizatora  utrke, cijeli projekt ima ogroman značaj i za zajednicu. „Važno je znati da će Sarajevo imati preko 1.500 noćenja“, naglasio je Mujanović i dodao da će Sarajevski polumaraton po prvi put biti domaćin prestižnog Balkanskog prvenstva u trčanju.

Pored Sarajevskog polumatona u dužini od 21,1 km, u isto vrijeme će startati kratka i zabavna trka ili šetnja građana od 4 kilometra, Novo Nordisk Fun Run te treći po redu G-Drive štafetni polumaraton. Kao i svake godine, utrka će imati humanitarni karakter.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio u službenoj posjeti Tirani: Uručen mu ključ glavnog grada Albanije

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, boravio je u službenoj posjeti Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se susreo sa gradonačelnikom Erionom Veliajom, te mu je uručen ključ ovog pobratimskog grada. Glavni grad BiH i Tirana su pobratimski gradovi još od 1996. godine i njeguju bliske odnose. Ova posjeta je najava dodatnih napora u realizaciji zajedničkih inicijativa, bližem povezivanju te snažnijoj međusobnoj podršci u oblasti međunarodne saradnje.

Gradonačelnik Skaka se tom prilikom zahvalio svom domaćinu na ukazanoj časti ističući kako Sarajevo i Tirana dijele evropsku budućnost i izrastaju u istinske evropske metropole i regionalne centre.

“Posebna je ovo čast za mene lično, ali i za sve građane Sarajeva. Naši gradovi se ubrzano razvijaju i moramo unapređivati odnose, saradnju i okvir kroz koji se povezujemo. Glavni gradovi nisu samo ključni generatori ekonomskog razvoja, nego mogu i trebaju biti lideri u otvaranju političkih procesa i regionalnog približavanja. U tome vidim naše buduće ojačano partnerstvo”, istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Skaka i Veliaj su tokom radnog sastanka zvaničnih delegacija razgovarali o konkretnim projektima saradnje u turizmu, razmjeni iskustava u korištenju evropskih fondova te razvojnim mogućnostima, a razmijenjene su ideje o zajedničkom nastupu prema stranim tržištima.

Gradonačelnik Tirane se posebno zanimao za uspješna iskustva Sarajeva sa izgradnjom i funkcijom Trebevićke žičare. Također, bilo je govora o boljem iskorištavanju prilika iz procesa 16+1 koji je uspostavio određeni okvir za zajedničko djelovanje regionalnih prijestolnica sa stranim investitorima, a uoči predstojećeg samita. Zvaničnom susretu delegacija prisustvovao je i počasni konzul BiH u Albaniji, Fikret Klarić.