Grad Sarajevo upriličio Gala večer u Vijećnici povodom Festivala turizma

U Vijećnici je upriličena Gala večer povodom Sarajevskog festivala turizma, koji će se održava u Centru „Skenderija“.

U ime Grada Sarajeva, pokrovitelja ove sajamske manifestacije, brojne domaće i strane zvanice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić.

Na ovoj prigodnoj svečanosti bili su izloženi predmeti iznimne vrijednosti – autentični jelovnik i posuđe koje se koristilo prilikom svečane večere 1897. godine u novootvorenoj Vijećnici kao najreprezentativnijem objektu iz austro-ugarskog perioda. Ovo je doprinos Grada Sarajeva programu Festivala, koji realizuje zajedno sa Udruženjem kuhara u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom su dogradonačelnik Trivić i predsjednik Udruženja kuhara Nermin Hodžić uručili Zahvalnicu Hasanu Viliću, za neizmjerni doprinos u razvoju poslastičarstva i očuvanju gastronomske tradicije naše zemlje. Vilić je primio i Lentu počasnog člana Udruženja, koju mu je uručio poznati kuhar i njegov prijatelj, Stevo Karapandža.

 

Grad Sarajevo organizirao čišćenje novoizgrađenog stepeništa kod Olimpijskog muzeja od grafita

Grad Sarajevo je jutros organizirao čišćenje novoizgrađenog stepeništa kod Olimpijskog muzeja u Sarajevu, a nakon što je vandalizirano grafitima.

Radnici od ranih jutarnjih sati uklanjaju grafite koji su narušili izgled stepeništa koje je obnovljeno kao dio šireg projekta obnove Olimpijskog muzeja, jednog od najvažnijih simbola Grada Sarajeva.

Tek obnovljeni objekt je u više navrata bio meta vandalizmam zbog čega je Gradska uprava morala hitno reagirati. Ovakvi vandalski činovi kvare lice Grada kao prijestolnice i turističkog centra. Grad Sarajevo oštro osuđuje oštećenje javnih objekata i apeluje na građansku odgovornost, te nadležne institucije za provođenje zakona poziva da reagiraju.

Grad Sarajevo je još u junu ove godine u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH – ICITAP-a, pokrenuo akciju pod nazivom „Zajedno za ljepše Sarajevo“, uz učešće sarajevskih osnovaca, srednjoškolaca i predstavnika specijalizirane firme. Uklonjen je veliki broj ilegalnih grafita sa fasada u samom centru grada.

Sutra počinje Sarajevski festival turizma

Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, od 24. do 26. oktobra, bit će održan “Sarajevski festival turizma” – 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza.

24. oktobra će se u Vijećnici održati Gala večer na kojoj će biti prezentiran autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda.

U tri dana Festivala posjetioci će u “Skenderiji” imati priliku da uživaju u turističkoj, kulturnoj ali i gastronomskoj ponudi gradova i zemalja učesnica.

S ciljem promocije turističke ponude i potencijala našeg glavnog grada kao najpoželjnije turističke destinacije, Grad Sarajevo će na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te EYOF-a, najmasovnije sportske manifestacije nakon ZOI,  koja će se održati na našim olimpijskim planinama u februaru iduće godine, na 35. godišnjicu Sarajevske zimske olimpijade.

Kako je sajam posvećen jednim dijelom i gastronomiji, u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo.

Kuhari će organizovati internacionalni kulinarski kup, a planiraju i oboriti rekord, pripremajući 13.000 palačinaka. Predstavit će se i barmeni sa vlastitim kreacijama.

Zanimljiv je podatak da je prvi sajam nakon izgradnje Centra Skenderije upravo bio sajam turizma, lova i ribolova i to 1970 godine.

U sklopu manifestacije održat će se konferencija pod nazivom “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”, čiji će učesnici biti uvaženi profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

Česma u ulici Bakarevića na Bistriku ponovo u funkciji

Česma u Bakarevića ulici na Bistriku od danas je ponovo u funkciji.

Ova česma svojevrstan je simbol i znak sjećanja na nedužnu djecu koja su stradala u vrijeme agresije na grad Sarajevo.

“Tragičnog 26. juna 1993. granatom sa agresorskih položaja ugašeni su životi naših prijatelja i rodbine, s kojima smo odrastali te djelili učionice i klupe u ratnim školama. Naša dužnost je da ih se sjećamo i učimo našu djecu o zločinu koji je počinjen. Kako bi očuvali sjećanje na njih uradili smo rekonstrukciju spomenika i njegovo vraćanje u funkciju. Od danas ponovo teče voda u ulici Bakarevića“, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

 

Skaka i Bandić:Sarajevo lider u broju novozaposlenih

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamera Bandića. Razgovarano je o rastu zaposlenosti u našoj zemlji, ističući pozitivne trendove i u glavnom gradu BiH. Tom prilikom je zaključeno kako treba nastaviti podsticati ekonomski rast i zapošljavanje, te zadržati fokus na razvojnim projektima.

Bandić je istaknuo kako je samo u posljednje dvije i pol godine povećana registrirana zaposlenost za 90.491 osoba u BiH, od čega je najveći dio u Federaciji BiH, a značajan dio se odnosi na Sarajevo.

“Povećanu zaposlenost prati značajan pad registrirane nezaposlenosti. U periodu od januara 2016. godine do 30.6.2018. godine nezaposlenost u Bosni i Hercegovini je smanjena za 91.027 osoba”– naveo je Bandić tokom razgovora.

Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo informacijom da Sarajevo ima značajan trend rasta zaposlenosti.

„Uvjeren sam u pozitivan efekt razvojnih projekata koje je realizirao i realizira Grad Sarajevo, poput obnove Trebevićke žičare, na povećanje zaposlenosti”, kazao je Skaka.

Dogovoreno je i unaprijeđenje saradnje dvije institucije u narednom periodu.

 

Rodna kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju uskoro muzej

Rodna kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju bit će pretvorena u muzej – zaključak je sa današnjeg sastanka kojem su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, premijer KS Adem Zolj, te direktor studentskog doma Islamske zajednice Muamer Tinjak sa saradnicima.

Grad Sarajevo bi u skladu s propisima vodio  proceduru otkupa rodne kuće Safvet-bega Bašagića u Nevesinju i njeno stavljanje u funkciju muzeja-spomen kuće za turističke posjete i đačke ekskurzije, dok bi Kanton Sarajevo sufinansirao njenu kupovinu.

Kako bi se mogle poduzeti konkretne aktivnosti, potrebno je u narednom periodu uraditi procjenu trenutnog stanja, kao i vrijednost objekta.

Na sastanku je istaknuto da je sačuvan autentični izgled tipične bosanskohercegovačke kuće koja arhitekturom podsjeća na kuće iz osmanskog perioda. Trenutno je u vlasništvu porodice Ćorić koja ju je kupila od porodice Bašagić 1956. godine.

Safvet-beg Bašagić istaknuti je pjesnik, historičar, dramski pisac, kao i prevodilac sa orijentalnih jezika. Rođen je 1870. Godine u Nevesinju gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga upisao Gimnaziju u Sarajevu. Potom odlazi na Bečki univerzitet, gdje 1910. godine doktorira orijentalne jezike i historiju islama i jedan je od prvih doktora u BiH koji je završio obrazovanje u Beču. Vratio se u Sarajevo, gdje je predavao arapski jezik u gimnaziji. Bio je pokretač mnogih kulturnih dešavanja, a nakon Prvog svjetskog rata radio je u Zemaljskom muzeju do 1927. godine, kada je penzionisan. Umro je sedam godina kasnije i ukopan u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.