Trebevićka zimska zabava uz sankanje privukla veliki broj građana Sarajeva

Trebević je danas odisao veselom atmosferom i prekrasnim prizorima. U susret Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF 2019, Grad Sarajevo i Javno preduzeće Sarajevo d.o.o., na platou Vidikovac, organizirali su veliku zimsku zabavu, održanu pod motom „Trebević se budi, sankajmo zajedno“.

Domaćin ove manifestacije, Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom svojih sugrađana na Trebević, koji postaje sve privlačnije odredište za sve generacije:

„Želja nam je bila da okupimo što veći broj Sarajlija i svih ljubitelja snježnih sportova, a pogotovo naše najmlađe sugrađane za koje smo pripremili raznolik program. Ovakvim manifestacijama promovišemo naše olimpijske planine, budimo olimpijski duh koji živi u svima nama, ali i podstičemo zdrav stil života”, istaknuo je Skaka, te pozvao sve prisutne na Ceremoniju otvaranja Olimpijade mladih 10. februara u 19 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Mnogobrojni mališani zajedno sa roditeljima uživali su u sankanju na uređenom sankalištu, grudvanju, a mogli su se iskušati u kreativnim radionicama i igrama na snijegu, poput fudbala, preskakanja užeta, gađanja meta, bojenja snijega, igricama X i O, hulahopu… Vrhunac zabave su bile trke u „spustu“ na sankama koje su bile ispunjene ushićenim spuštanjem do cilja.

Odrasli su mogli uživati u najboljem okruženju za zimske radosti, na čistom planinskom zraku, opušteni u saznanju da se njihova djeca odlično zabavljaju.

Tokom zabave mala raja su se družila sa popularnim maskotama sarajevskih olimpijada: Vučkom i Groodvy-jem. Laka, Mirela i Tarik su djecu i prisutne zabavljali bogatim muzičkim programom, posebno izvodeći himnu uveliko popularnog Groodvy-ja – “Za pravu raju”.

Svi oni koji su odlučili da ovu nedjelju provedu na Trebeviću, nakon vožnje žičarom, mogli su besplatno koristiti sanke i druge njihove moderne srodnike. Također, posjetioci ove zimske zabave bili su posluženi toplim napitcima, ali i jednom od omljenih poslastica – palačinkama.

Razdragana dječija lica, uz graju i smijeh ostat će obilježje ove današnje jedinstvene smježne manifestacije na Trebeviću, koja je ovjekovječena zajedničkom fotografijom sa gradonačelnikom Skakom, Vučkom i Groodvy-jem, te Lakom i Mirelom i Tarikom.

Trebevićka zimska zabava realizirala se uz podršku Unicredit Banke i u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja.

 

 

Pokrenuta je EYOF 2019 službena aplikacija za mobilne telefone

Danas je u rad puštena EYOF2019 službena aplikacija za mobilne telefone. Putem ove aplikacije javnost će moći dobiti informacije o događajima sa svih borilišta, EYOF trgova, raspored takmičenja, rezultate uživo, prikaz osvojenih medalja. Na bilo kojem mjestu se nađete moći ćete pristupiti svim informacijama i mapama borilišta i grada.

Bitan dio aplikacije su i segmenti vezani za posjetioce i goste u gradovima domaćinima koji pružaju informacije vezane za ponudu smještaja, gastronomije, te korisne servisne i turističke informacije.

Aplikacija je dostuna na AppStore i Google Play platformama na slijedećim linkovima.

App Store (Apple / iPhone / iPad):

https://itunes.apple.com/us/app/eyof-2019/id1331961909#?platform=iphone

Play Store (Google / Android):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eyof2019&hl=en

ili skeniranjem QR koda mobilnim telefonom:

Grad Sarajevo uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope nastavlja svoje aktivnosti na promociji prava nacionalnih manjina

Grad Sarajevo je organizovao „Dan jezika nacionalnih manjina“ koji se danas održao u Vijećnici. Ova aktivnost je realizovana u sklopu projekta ”Pružanje doprinosa efektivnoj realizaciji prava i potreba nacionalnih manjina u Sarajevu na polju obrazovanja, medija i kulture”, finansiranog iz zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope ”Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.

Ovaj projekat, kako je naglasila Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu i razvoj grada, je samo nastavak kontinuiranog rada i truda Grada Sarajeva na promociji i zaštiti prava nacionalnih manjina. ”Konkretno ova aktivnost za cilj ima da se promoviše raznolikost i multikulturalnost našeg grada, kroz promociju udruženja nacionalnih manjina i njihovih jezika, a u skladu sa Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina i Evropskom poveljom za regionalne i manjinske jezike Vijeća Evrope’, kazala je Solaković.

Predstavnici udruženja nacionalnih manjina, mediji, predstavnici ambasada, Grada Sarajeva i svi drugi posjetioci, imali su za priliku da dožive raznolikost jezika, kroz zanimljive i interaktivne prezentacija jezika pet nacionalnih manjina: Mađara, Čeha, Poljaka, Makedonaca i Italijana.

Gianluca Vannini,. šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH istakao je značaj nacionalnih manjina i najavio nastavak podrške Evropske unije u zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH. “Kulturna različitost je naše bogatstvo. Raznolikost jezika, umjetnosti, tradicije, plesa, sve to može poboljšati kvalitetu našeg života. Promocija društvene i ekonomske integracije manjina je neophodna, stoga nastavljamo našu podršku jačanju multikulturalnog dijaloga i zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH”, rekao je Vannini.

Davor Ebner, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina KS obratio se ispred udruženja nacionalnih manjina na lokalnom ali i njemačkom jeziku, što je dalo dodatnu simboliku i historiju same Vijećnice u kojoj se održava događaj.

Jedan od zaključaka nakon završetka prezentacija jezika nacionalnih manjina je da je i dalje potrebna sinergija Evropske unije, Vijeća Evrope, lokalne zajednice i udruženja nacionalnih manjina kako bi zajednički radili na zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u našem gradu.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: Nermina Suljević

(Nermina.Suljevic@sarajevo.ba), tel. +387 (0)33 407 964.

 

Skaka primio direktore i profesore srednjih škola KS:Ključna odrednica EYOF-a su mladi!

Gradonačelnik Abdulah Skaka primio je danas direktore i profesore srednjih škola Kantona Sarajevo, čiji će učenici učestvovati na Svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a početkom narednog mjeseca.

Skaka je izrazio zadovoljstvo što će značajan broj sarajevskih srednjoškolaca biti dio Olimpijade mladih, najvećeg sportskog događaja poslije ZOI ’84., te se ovom prilikom zahvalio profesorima i direktorima na saradnji i njihovom izuzetnom angažmanu na ovom projektu.

Otvorenje EYOF-a na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ bit će spektakularan događaj za pamćenje u kojem će učestvovati više od 500 mladih iz cijele BiH.

„Ključna odrednica u ovom projektu jesu mladi.  Mladima iz cijele Evrope želimo predstaviti Sarajevo u najboljem svjetlu. Istovremeno, za mlade iz BiH ovo je odlična prilika da upoznaju druge kulture, podignu svoje vještine i pomognu da se naš grad i država predstave na najbolji način“, kazao je gradonačelnik.

Predstavnici sarajevskih srednjih škola istaknuli su izuzetnu saradnju i podršku Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake projektima u oblasti obrazovanja.

“U našoj školi vlada prava euforija. Naši učenici su presretni što će biti učesnici EYOF-a i što će svjedočiti novoj olimpijadi o kojoj su do sada samo slušali iz priča nas starijih”, kazala je, među ostalima prof. Senada Salihović, direktorica Treće gimnazije.

Radovi na uređenju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ teku predviđenom dinamikom

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i v.d. direktorice Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago obišli su danas olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ i tom prilikom se uvjerili da radovi teku predviđenom dinamikom u okviru priprema za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF).

Dogradonačelnik Šarić je kazao da Olimpijada mladih ima izuzetno veliki značaj za Grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je uvjerenje da će ova manifestacija Sarajevu vratiti onaj sjaj koji i zaslužuje kao olimpijski grad.

Prema riječima načelnika Ajnadžića Općina Centar je uzela aktivno učešće u organizaciji ovog velikog sportskog događaja koji će našu domovinu i njene prirodne ljepote promovisati u svijetu.

 

BH Telecom zvanični zlatni sponzor EYOF-a 2019

„Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) 2019. ne okuplja samo sportiste i mlade, nego i brojne domaće kompanije koje imaju kapacitete i mogućnosti da zajedno s nama realiziraju ovaj događaj na svjetskom nivou“, poručio je danas gradonačelnik Abdulah Skaka na konferenciji za novinare povodom potpisivanja sponzorskog ugovora između „BH Telecoma“ i JP EYOF d.o.o.

–        Uz nas su i društveno odgovorne kompanije poput „BH Telecoma“ na čemu im se iskreno zahvaljujemo. Kako se EYOF približava sve sam svjesniji činjenice kako je Grad Sarajevo napravio veliki posao – istaknuo je Skaka.

„BH Telecom“ će biti telekomunikacijski partner i zvanični zlatni sponzor Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji će se od 9. do 16. februara održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Novinarima su obratili i v. d. direktora BH Telecoma Sedin Kahriman i direktor EYOF-a 2019 Senahid Godinjak.

Kahriman je izrazio zahvalnost i istaknuo ulogu Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake na naporima uloženim u organizaciju ove manifestacije koja će ponovo od Sarajeva učiniti centar svijeta.

Naglasio je kako će kompanija lansirati poseban edicijski Ultra start paket sa znakom EYOF-a namijenjen za goste i učesnike ovog događaja. Također, Telecom je kao tehničku podršku osigurao Internet i komunikacijske antene, koje će biti postavljene na svim borilištima, hotelima i olimpijskom selu.

Godinjak je izrazio zadovoljstvo zbog sklapanja partnerstva, naglašavajući značaj tehničke podrške koju će pružiti BH Telecom.

Grad Sarajevo organizuje„Dan jezika nacionalnih manjina“

Grad Sarajevo organizuje „Dan jezika nacionalnih manjina“ koji će se održati u petak 25.01.2019. godine s početkom u 9 sati u Vijećnici.

Grad Sarajevo organizuje ovu aktivnost u sklopu projekta ”Pružanje doprinosa efektivnoj realizaciji prava i potreba nacionalnih manjina u Sarajevu na polju obrazovanja, medija i kulture”, finansiranog iz zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope ”Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.

Pored predstavnika Grada Sarajeva i nacionalnih manjina, prisutnima će se obratiti i Gianluca Vannini iz Delegacije EU u BiH.

Ovaj događaj  ima za cilj da predstavi široj javnosti udruženja nacionalnih manjina koje djeluju u našem gradu, te specifičnosti njihovih jezika.

Na Danu jezika nacionalnih manjina imat ćete priliku da čujete zanimljivosti o mađarskom, češkom, poljskom, makedonskom i italijanskom jeziku.

 

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovaj događaj i o njemu obavijesti javnost

Kontakt: Nermina.Suljevic@sarajevo.ba; 033 407 964