Obilježen dan sjećanja na ubijene sugrađane u ulici Jukićeva

      Obilježen-dan-sjećanja-na-ubijene-sugrađane-u-ulici-Jukićeva-Grad-Sarajevo

Zamjenice predsjedatelja Gradskog vijeća, Edina Gabela i Mira Jurić, danas su, u ime Grada Sarajeva, s predstavnicima Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., posjetile mjesto stradanja naših sugrađana u ulici Jukićeva br. 69 i tom prilikom odale počast nevinim žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine, granata ispaljena s agresorskih položaja, usmrtila je petero civila od kojih dvoje djece: šestogodišnju Indiru i desetogodišnjeg Rizvana Kujundžića, te Delvetu i Hasiju Kujundžić i Mirjanu Maksimović.

Predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Fikret Grabovica, ovom prilikom podsjetio je na stradanje svih nevinih žrtava u opkoljenom Sarajevu, posebice djece, naglasivši kako su učenje, odgoj i obrazovanje jedan od načina borbe protiv zla koje nas je snašlo.

Povodom ovog tužnog dana, na mjestu masakra, zajedno s predstavnicima Grada, okupile su se i obitelji i prijatelji nastradalih, te građani Sarajeva.

Snažna potpora Fondacije Konrad Adenauer projektima Informativnog centra o MKSJ Sarajevo

      Snažna-podrška-Fondacije-Konrad-Adenauer-projektima

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić, upriličio je prijem za novoimenovanog direktora predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH, Svena Petkea.

Zamjenik Šarić je tijekom nastupne posjete upoznao direktora Fondacije o pravnom statusu glavnog grada, njegovim mjerodavnostima, kao i uspješnim projektima koje implementira aktuelna gradska administracija.

 

Poseban fokus razgovora bio je posvećen razgovorima o uspostavljenom partnerstvu Grada Sarajeva i Fondacije u svezi s osnovanim Informativnim centrom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sarajevo. Tom prigodom je zaključeno da je od obostranog interesa suradnja na razvoju mandata Centra koja snažno doprinosi savladavanju prošlosti.

U pratnji zamjenika Šarića i uposlenika Gradske uprave, direktor Petke je potom obišao prostorije Centra u Vijećnici, u sklopu kojih se nalazi i originalna sudnica Tribunala i stalna izložbena postavka „Opsada Sarajeva kroz presude Haškog tribunala“.

Na radnom dijelu sastanka, pomoćnica gradonačelnika Mila Eminović-Rizvanović, predstavila je ciljeve osnivanja, organizaciju, plan rada, kao i buduće projekte Centra, te je s tim u svezi, razgovarano o konkretnim modalitetima sauadnje na provedbi tih projekata. Poseban fokus radnog dijela sastanka bio je posvećen razgovorima o realizaciji nove izložbene postavke Centra-Prikaz rada Tribunala kroz sve njegove osuđujuće presude po regijama i gradovima bivše Jugoslavije.  

Direktor Petke je istaknuo kako je razvoj ove izložbene komponente Centra od naročitog značaja, te da će Fondacija pružiti snažnu potporu njenom razvoju koji treba da bude u službi prikaza najznačajnijih dostignuća Tribunala i njegovog doprinosa u postizanju pravde, borbi protiv negiranja, sprečavanju revizionizma, te jačanju vladavine prava uopće.

Po završetku prijema, direktor Petke je u pratnji domaćina sastanka obišao i objekat sarajevske Vijećnice, te istakao pozitivne impresije o ovom najraskošnijem zdanju izgrađenom u Sarajevu i svojevrsnom simbolu grada i njegovog otpora, kao i svjetskom simbolu susreta civilizacija.

Grad Sarajevo organizira bajramsku svečanost ispred Vječne vatre

      Grad-Sarajevo-organizuje-bajramsku-svečanost-ispred-Vječne-vatre-Grad-Sarajevo

Grad Sarajevo u suradnji s Islamskom zajednicom poziva sve sugrađanke i sugrađane da zajedno obilježimo Kurban Bajram uz svečanost koja će okupiti sve stanovnike Sarajeva, ali i goste iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Sadržaj programa je pomno pripremljen u suradnji s IZ, a bit će realiziran u 20.00 sati ispred Narodnog kazališta, te u 20.30 sati u Titovoj ulici.

“Bajram donosi radost svim muslimanima širom svijeta i uvijek otvara vrata domova naše obitelji za sve goste koji tradicionalno obilježavaju ovaj blagdan. Ljepota i prednost življenja u Sarajevu, posebno se prepoznaju za blagdane kada zavladaju tradicionalni običaji naroda koji žive u našem gradu. Ta specifičnost uvijek iznova probudi najdublji dio nas, donoseći sa sobom iskrenu povezanost s obitelji, prijateljima i susjedima. Desetljeća očuvanja tradicijske kulture inspiracija su za svaki novi napor da u našem gradu predstavimo onaj najskriveniji i najbolji dio nas”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Posebno se radujem da večernje sate prvog dana Kurban Bajrama provedemo zajedno”, dodao je Skaka.

Obilježena 25. godišnjica stradanja četvero Sarajlija u ulici Ilije Engela

      Obilježena-dvadeset-i-peta-godišnjica-stradanja

Danas je obilježena 25. godišnjica stradanja četvero Sarajlija u ulici Ilije Engela. Tim povodom, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić, u ime Grada Sarajeva, položio je cvijeće i odao počast na mjestu stradanja.

Povodom ovog tužnog nadnevnka, danas su se na mjestu pogibije okupile i odale počast obitelji žrtava, te članovi Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Predsjednik Udruge Fikret Grabovica, podsjetio je ovom prilikom da je na ovaj dan 1993. godine na tom lokalitetu granata ispaljena saagresorskih položaja, usmrtila četvoro civila od kojih dvoje djece: Irmu Hadžimuratović koja je imala nepunih osam godina, njenu majku Elviru Hadžimuratović, trinaestogodišnjeg dječaka Jasmina Terovića i sugrađanku Veru Kovačević. 

Susret gradonačelnika Skake i najstarijeg ovogodišnjeg hadžije

      Susret-gradonačelnika-Skak-e-i-najstarijeg-ovogodišnjeg-hadžije

Susret pun emocija i radosti gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake s ovogodišnjim najstarijim hadžijom Zaimom Čeljom, koji u organizaciji Islamske zajednice u BiH, putuje u sveta mjesta u Saudijsku Arabiju.

Gradonačelnik je dao potporu njegovim nastojanjima da ispuni svoju vjersku dužnost, te u 86. godini prvi put otputuje zrakoplovom na Hadž.

“Samo iskrena vjera može dati ljudima snage da rade velike stvari koje čini naš budući hadžija. To je istovremeno poruka i inspiracija mladim ljudima da idu ka izazovima bez obzira na okolnosti i prepreke”, istakao je gradonačelnik Skaka.

Hadžija Zaim je rekao da je prošle godine sanjao ovaj put, te se ove odlučio da to i ostvari. Zahvalio je gradonačelniku na prijemu i poželio uspjeh u daljnjem radu.

Održan festival Live Stage uz potporu Grada Sarajeva

      Održan-festival-Laiv-Steidž-uz-podršku-Grada-Sarajeva

Sarajlije i svi gosti bh. prijestolnice, imali su priliku uživati u nastupima 27 regionalno poznatih imena iz svijeta pop, rock i elektronske glazbe u okviru glazbenog festivala Live Stage, a uz potporu Grada Sarajeva.

Velike manifestacije s međunarodnim predznakom predstavljaju jedan od najboljih vidova brendiranja i promocije našeg grada.

S obzirom da je Sarajevo prepoznat od strane regionalnih i svjetskih turističkih agencija i medija kao atraktivna destinacija, očekujemo da festival značajno doprinese unapređenju turizma, turističke ponude, te njegovo pozicioniranje kao još atraktivnije destinacije.

Live Stage je pored večernjih koncerata uključivao i dnevne besplatne aktivnosti koje su upotpunile njegov sadržaj.

Uskoro WiFi internet signal na Trebevićkoj žičari

      Uskoro-vaj-faj-internet-signal-na-Trebevićkoj-žičari

Dobra suradnja Grada Sarajeva i BH Telecoma uskoro će biti potvrđena uvođenjem bežičnog internet signala duž cijele trase Trebevićke žičare. U tijeku su radovi na instalaciji opreme čime će ponuda na Trebevićkoj žičari biti znatno obogaćena. Po okončanju radova se očekuje testno puštanje signala.

  • „BH Telecom“ kao društveno odgovorna kompanija podržava važne projekte za grad. Ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata, a uskoro očekujemo i nastavak, posebice u pogledu primjene novih tehnologija u interesu građana i razvoja grada, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

V.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman ističe da je suradnja BH Telecoma i Grada Sarajeva više nego zadovoljavajuća.

  • Prepoznati potencijali u domenu implementacije novih tehnoloških rješenja će značajno doprinijeti promociji grada Sarajeva, povećanju zadovoljstva građana Sarajeva i sve većeg broja turista i korisnika usluga BH Telecoma – dodao je Kahriman.

Okončane prijave na inicijativu Smart Sarajevo, u tijeku glasovanje za najbolji projekt

      Okončane-prijave-na-inicijativu-Smart-Sarajevo-u-toku-glasanje-za-najbolji-projekat

Javni poziv “Smart Sarajevo” je zatvoren i prijedlozi se više ne prihvaćaju. Sljedeći korak u procesu je glasovanje građana za prijedloge koji vam se najviše sviđaju i koji su ocijenjeni kao prihvatljivi za ovaj javni poziv. Glasovanje je počelo 24. srpnja i trajat će do 20. kolovoza ove godine. Prijedlog koji sakupi najveći broj glasova, ući će u uži izbor.

Inicijativu „Smart Sarajevo“ su pokrenuli Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekti će tretirati najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u ožujku ove godine. Fond za projekte je veći od 800.000 KM.

Prijavljivanje na javni poziv i ocjenjivanje prijavljenih projekata vrši se i kroz novu digitalnu platformu consul.sarajevo.ba. Riječ je o testnoj platformi u okviru primjene pametnih rješenja koja će u narednom razdoblju biti učinkovit način komunikacije između Grada Sarajeva i građana.

Da bismo osigurali jednako vrijeme za glasovanje za sve podnesene prijedloge, uključujući one podnesene poštom, te naknadno dodane na ovu platformu – glasovi potpore koje su neki prijedlozi do 24. srpnja sakupili, neće se računati u glasovanju.

Računat će se samo glasovi na anketi koja se nalazi na sljedećem linku:

https://consul.sarajevo.ba/polls/vote-for-smart-sarajevo-prooposals

U međuvremenu, UNDP, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad ocijeniti će sve prihvatljive prijedloge, te će lista odabranih biti predstavljena na javnom događaju krajem kolovoza. Glasujte za prijedlog koji mislite da je važan i koji će napraviti Sarajevo pametnijim gradom!

Inicijativa „Smart Sarajevo“ ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i potporu razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja. Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju.

Poziv je bio otvoren za nevladine organizacije, privatne kompanije, javne obrazovne institucije, škole, tehnološke centre i sve druge organizacije. Vrijednost pojedinačnih projekata je maksimalno 85.000 konvertibilnih maraka.