Službena posjeta gradonačelnika Skake Goraždu: Grad Sarajevo će osigurati nabavku aparata za dijalizu

Grad Sarajevo će ojačati suradnju s Bosansko-podrinjskim kantonom i gradom Goražde, poručeno je nakon današnje službene i radne posjete izaslanstva Grada Sarajeva, na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom Goraždu gdje se susrelo s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obuća i gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem. Tom prilikom potpisan je Sporazum kojim se stvara okvir za intenzivniju suradnju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je dao i potporu Vladi BPK i premijerki Obuća u realizaciji projekta otvaranja Hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici, na način da će Grad Sarajevo donirati jedan hemodijalizni aparat.

“Zadovoljstvo mi je ponovo biti u našem herojskom gradu Goraždu i BPK. Najavili smo snažnije povezivanje i suradnju, raduje me što postoji obostrana volja i spremnost. Mi smo danas dogovorili vrlo konkretne planove. Grad Sarajevo razumije potrebe za poboljšanjem infrastrukture. Ovih dana je počelo probijanje tunela Hranjen što je izuzetno važno. Mi smo danas obećali da ćemo nabavkom prijeko potrebnog uređaja pomoći Vladi BPK. To je, uvjeren sam samo početak vrlo plodonosne suradnje”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

On je izrazio nadu da će i kantonalne razine vlasti u Sarajevu prepoznati značaj veće potpore Goraždu.

Premijerka Obuća je izrazila zadovoljstvo posjetom izaslanstva Grada te najavom snažnije potpore koja je, kako je navela, potrebna ovom kantonu.

“Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, ali i o razvoju turizma i potencijalima koje imamo. Upoznali smo gradonačelnika s projektom Hemodijaliznog centra i vrlo nam je značajna potpora koju smo dobili. Dogovoreno je i da se konkretizira suradnja u području kulture”, navela je ona.

Tijekom posjete domaćini su izaslanstvo Grada Sarajeva upoznali s aktuelnom situacijom te s planiranim razvojnim projektima od značaja za Grad Goražde i BPK Goražde. Gradonačelnik Sarajeva je u pratnji zamjenika gradonačelnika Ivice Šarića, te domaćina odao počast na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992. – 1995. godine.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je naveo da se Grad Goražde i BPK Goražde „naslanjaju na Sarajevo“.

“Mi očekujemo potporu od Grada Sarajeva i lokalnih zajednica. Ovaj sporazum smo potpisali u znak buduće suradnje i hvala za prve aktivnosti oko otvaranja dijaliznog centra u Goraždu. Prošle godine gospodin Skaka je donirao top koji se koristi za vrijeme ramazana i građani su to s oduševljenjem prihvatili. Bit će nam veliko zadovoljstvo da neke od kulturnih sadržaja iz Sarajeva prenesemo u Goražde”, kazao je Ramović.

Obilježena godišnjica stradanja pet naših sugrađana u ulici Čekaluša

Zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Edina Gabela, pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković i gradski vijećnici Velija Katica, Sead Srna i Nihad Uk, danas su, u ime Grada Sarajeva, posjetili mjesto stradanja naših sugrađana u ulici Čekaluša br. 33 i tom prilikom položili cvijeće i odali počast nevinim žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine, usljed dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno je pet naših sugrađana, braća 12-godišnji Adnan i 11-godišnji Mirza Hodžić, 12-godišnji Vedran Štimac, 21-godišnja Sanela Lukačević i 32-godišnji Faruk Nišić.

Predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Fikret Grabovica je ovom prilikom istaknuo da ova tužna godišnjica svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva. „Zato je jako važno njegovati sjećanje na ubijene i čuvati istinu od zaborava“, poručio je Grabovica.

Obilježavanju tužne godišnjice stradanja naših sugrađana nazočile su obitelji žrtava, rodbina i prijatelji, članovi Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te učenici OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i Srednje zubotehničke škole.