Gradonačelnik Skaka na otvorenju reprezentativnog Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka, a koji je danas presjecanjem vrpce svečano otvoren.

Gradonačelnik Skaka je i kao izaslanik predsjednika  SDA Bakira Izetbegovića prenio važne poruke bošnjačkoj zajednici u najvećem turskom gradu.

–          Danas smo ovdje da otvaranjem kulturnog centra Bosna Sandžak učvrstimo naše bratske veze. Želimo vam čestitati na ovom velikom i važnom projektu koji čuva bošnjački identitet, ime, jezik i baštinu. Želim zahvaliti i našim domaćinima, posebno Republici Turskoj, njenom lideru, potpredsjedniku Parlamenta Republike Turske koji je danas ovdje, te institucijama koji i na ovaj način pokazuju naše bratstvo. Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena – rekao je gradonačelnik Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori BiH i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.

Među brojninm aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice.

Gradonačelnik Skaka: Grad Sarajevo nastavlja podržavati značajnu misiju Udruge Think pink – Zajedno smo jedno

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, večeras je u Vijećnici nazočio drugom Think Pink Party-u.

„Grad Sarajevo nastavlja podržavati plemenitu i značajnu misiju Udruge, koja je od izuzetne važnosti u širenju svijesti o karcinomu dojke i zdravlju žena. Trebaju nam sustavna rješenja, ali nam treba i ovakav građanski aktivizam. Žena je stub zdrave obitelji i zdravog društva”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Ovom jedinstvenom događaju u Vijećnici nazočio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici diplomatskog kora, te brojne zvanice iz društvenog, poslovnog i kulturnog života grada Sarajeva.

Prema riječima regionalne direktorice Udruge “Think pink”, Nele Hasić, želja im je da organizacijom ovog eventa, s društveno odgovornim partnerima, institucijama, prijateljima i pojedincima, podijele djelić iskustva onoga što rade svih dana u godini, te da zajedno nastave aktivnosti vezane za edukaciju, redovne preglede i programe psiho-socijalne potpore.

Jedna od važnih aktivnosti ovog projekta je “Race for the cure” – šetnja za ozdravljenje, koja će se ove godine održati 29. rujna u Sarajevu s ciljem osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore s njom.

Obilježena tužna godišnjica ubistva dvoje djece u ulici Hamdije Kreševljakovića

Zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i gradski vijećnik Samir Fazlić, danas su u ime Grada Sarajeva odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 15.

Na tom mjestu, prije 27 godina, od dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, ubijeni su desetogodišnja Aida Grozdanić i devetogodišnji Eldin Gvožđar.

„Ovo je težak trenutak za sve nas. Posebno nas potrese kad prisustvujemo obilježavanju godišnjica stradanja djece, najnevinijih žrtava svih ratova“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Trivić.

“Ovdje smo da čuvamo istinu od zaborava i da njegujemo kulturu sjećanja, posebno zbog mladih i budućih generacija”, poručio je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Fikret Grabovica.

Na ovaj tužan dan, na mjestu stradanja djece, okupili su se i počast odale porodice žrtava i učenici Osnovne škole „Vladislav Skarić”.

Nakon 26 godina, Vedran Smajlović zasvirao Adagio u sarajevskoj Vijećnici

Vedran Smajlović, slavni bh. violinista, ponovo je, nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici uzeo violončelo i zasvirao čuveni Adagio.

Fotografija na kojoj Smajlović u spaljenoj i razrušenoj Vijećnici svira violončelo postala je jedan od simbola otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Obišla je svijet šaljući snažnu poruku o ratnom razaranju i urbicidu.


Danas su u Vijećnici Smajlovića dočekali zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić i njegov dugogodišnji prijatelj akademik Abdulah Sidran. Šarić je Smajloviću uručio i zlatnik Grada Sarajeva.
– Dirnut sam dočekom. Nisam godinama svirao violončelo. Ono što smo ovdje doživjeli je nezaboravno. Trčali smo da spasimo knjige iz Vijećnice koja je bila u plamenu. A, slika je nastala nekako spontano. I dalje ima veliku snagu, iako je danas sve drugačije. Ovdje vidim sada život – rekao je Smajlović.

On je izrazio zadovoljstvo što se ponovo našao u Vijećnici u kojoj je, kako je rekao, posljednji put bio na otvaranju obnovljenog objekta 2014. godine.


– Zahvalan sam na ovom dočeku. Zaista, ovo je emotivno za sve nas. Srećom, kulise za novu fotografiju su drugačije – dodao je slavni umjetnik koji  je svirao u dvoranama širom svijeta.
Zamjenik gradonačelnika Šarić je istaknuo kako je s radošću dočekao prijatelja, evocirao uspomene te razgovarao o snazi i ulozi Vijećnice u kulturnom životu.

– Iza nas su teške godine, bili smo tu i preživjeli ih. Htjeli smo dočekati našeg gosta i na izvjestan način ponovo poslati, sada pozitivnu poruku iz obnovljene Vijećnice – rekao je on.
Susretu u Vijećnici nazočio je i akademik Sidran, koji je naveo kako se radi o vrlo važnom trenutku i značajnom događaju za Grad i Vijećnicu.

Od 9. rujna u tri termina prikazivanje kultnog dokumentarca„Scream for me Sarajevo“ u Vijećnici

Grad Sarajevo i JP Sarajevo, pored brojnih zanimljivih i raznovrsnih sadržaja i događaja, ponudit će posjetiteljima Vijećnice još jedan projekt vrijedan pažnje. Od ponedjeljka, 9. rujna do 31. prosinca ove godine, svaki dan u tri termina: 11.00, 14.00 i 17.00 sati, bit će prikazivan višestruko nagrađivani bh. dokumentarni film „Scream for me Sarajevo“.

Svi posjetitelji kupovinom ulaznice u Vijećnicu, moći će pogledati ovaj kultni dokumentarac koji prati dolazak svjetski poznatog glazbenika Brucea Dickinsona i njegovog benda Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo u prosincu 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ovo će biti ponovni susret i još jedan vid zahvalnosti Bruceu Dickinsonu, našem Počasnom građaninu i njegovim prijateljima iz banda. Ali i prilika da svi oni koji odluče posjetiti Vijećnicu u narednom razdoblju, pogledaju ovaj nevjerojatan dokumentarac koji je od povijesnog značaja za Grad Sarajevo, jer je na najbolji mogući način ispričao priču o preživljavanju i neuništivosti Sarajeva pod opsadom.

Ovaj projekt predstavlja jedinstvenu simboličnu kombinaciju Filma i Vijećnice, koji nam zajedno donose priču o nadi u vremenu rata, potvrdu duhovne vitalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a i poruku da je glazba moćno sredstvo u povezivanju ljudi, širenju ljubavi, prijateljstva i mira.

Ideja o nastanku filma „Scream for me Sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

Film je prošle godine krenuo u svjetsku distribuciju promovirajući Grad Sarajevo po cijelom svijetu. Prikazan je na više od 20 festivala širom svijeta. Do sada je osvojio 10 nagrada, posljednju za najbolji dokumentarni film na CIMFEST-u u Chicagu, Sjedinjenim Američkim Državama.

Grad Sarajevo lider europskog projekta „NET-MED: Most solidarnosti“

Grad Sarajevo će od 4. do 15. rujna ove godine realizirati aktivnosti projekta „NET-MED: Most solidarnosti“ u kojima će, pored predstavnika glavnog grada Bosne i Hercegovine kao lidera, sudjelovati i partneri iz Španjolske, Italije i Portugala.

Cilj projekta je razmjena iskustava i promocija interkulturalnog dijaloga kroz organiziranje predavanja, seminara i radionica. Grad Sarajevo će, kao domaćin, gostima organizirati program kroz koji će upoznati milenijsko iskustvo zajedničkog života ljudi različitih vjera, kultura i etničkog porijekla.

Mreža „NET-MED“, inače, radi na stvaranju stabilnih veza i ohrabruje kulturnu razmjenu različitih zajednica koje su već nazočne i integrirane u europsko društvo. Projekt je financirala Europska unija kroz program „Europa za građane“.

Službena posjeta gradonačelnika Skake Goraždu: Grad Sarajevo će osigurati nabavku aparata za dijalizu

Grad Sarajevo će ojačati suradnju s Bosansko-podrinjskim kantonom i gradom Goražde, poručeno je nakon današnje službene i radne posjete izaslanstva Grada Sarajeva, na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom Goraždu gdje se susrelo s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obuća i gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem. Tom prilikom potpisan je Sporazum kojim se stvara okvir za intenzivniju suradnju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je dao i potporu Vladi BPK i premijerki Obuća u realizaciji projekta otvaranja Hemodijaliznog centra u Kantonalnoj bolnici, na način da će Grad Sarajevo donirati jedan hemodijalizni aparat.

“Zadovoljstvo mi je ponovo biti u našem herojskom gradu Goraždu i BPK. Najavili smo snažnije povezivanje i suradnju, raduje me što postoji obostrana volja i spremnost. Mi smo danas dogovorili vrlo konkretne planove. Grad Sarajevo razumije potrebe za poboljšanjem infrastrukture. Ovih dana je počelo probijanje tunela Hranjen što je izuzetno važno. Mi smo danas obećali da ćemo nabavkom prijeko potrebnog uređaja pomoći Vladi BPK. To je, uvjeren sam samo početak vrlo plodonosne suradnje”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

On je izrazio nadu da će i kantonalne razine vlasti u Sarajevu prepoznati značaj veće potpore Goraždu.

Premijerka Obuća je izrazila zadovoljstvo posjetom izaslanstva Grada te najavom snažnije potpore koja je, kako je navela, potrebna ovom kantonu.

“Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, ali i o razvoju turizma i potencijalima koje imamo. Upoznali smo gradonačelnika s projektom Hemodijaliznog centra i vrlo nam je značajna potpora koju smo dobili. Dogovoreno je i da se konkretizira suradnja u području kulture”, navela je ona.

Tijekom posjete domaćini su izaslanstvo Grada Sarajeva upoznali s aktuelnom situacijom te s planiranim razvojnim projektima od značaja za Grad Goražde i BPK Goražde. Gradonačelnik Sarajeva je u pratnji zamjenika gradonačelnika Ivice Šarića, te domaćina odao počast na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992. – 1995. godine.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je naveo da se Grad Goražde i BPK Goražde „naslanjaju na Sarajevo“.

“Mi očekujemo potporu od Grada Sarajeva i lokalnih zajednica. Ovaj sporazum smo potpisali u znak buduće suradnje i hvala za prve aktivnosti oko otvaranja dijaliznog centra u Goraždu. Prošle godine gospodin Skaka je donirao top koji se koristi za vrijeme ramazana i građani su to s oduševljenjem prihvatili. Bit će nam veliko zadovoljstvo da neke od kulturnih sadržaja iz Sarajeva prenesemo u Goražde”, kazao je Ramović.

Obilježena godišnjica stradanja pet naših sugrađana u ulici Čekaluša

Zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Edina Gabela, pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković i gradski vijećnici Velija Katica, Sead Srna i Nihad Uk, danas su, u ime Grada Sarajeva, posjetili mjesto stradanja naših sugrađana u ulici Čekaluša br. 33 i tom prilikom položili cvijeće i odali počast nevinim žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine, usljed dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno je pet naših sugrađana, braća 12-godišnji Adnan i 11-godišnji Mirza Hodžić, 12-godišnji Vedran Štimac, 21-godišnja Sanela Lukačević i 32-godišnji Faruk Nišić.

Predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Fikret Grabovica je ovom prilikom istaknuo da ova tužna godišnjica svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva. „Zato je jako važno njegovati sjećanje na ubijene i čuvati istinu od zaborava“, poručio je Grabovica.

Obilježavanju tužne godišnjice stradanja naših sugrađana nazočile su obitelji žrtava, rodbina i prijatelji, članovi Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te učenici OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i Srednje zubotehničke škole.