Bruce Dickinsonu, frontmen kultnog britanskog metal benda Iron Maiden i svjetski poznati muzičar je Počasni građanin Grada Sarajeva. Ovo vrijedno gradsko priznanje uručio mu je danas gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na press konferenciji upriličenoj u Vijećnici.

Odluku za dodjelu nagrade Bruceu Dickinsonu donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u oktobru prošle godine.

“Dolazak Brucea Dickinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovna preživjeti. Drago mi je da smo formalizirali ovaj čin i što smo dodijeli ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima”, rekao je Skaka.

Zahvalivši se sa puno emocija gradonačelniku i Gradu Sarajevu, Dickinson je kazao: “Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Iznimno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast”.

Dickinson je u decembru 1994. godine došao u opkoljeno Sarajevo i održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

O tome je snimljen dokumentarac „Scream For Me Sarajevo“, jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi i predstavlja jedinstveni testament života u našem opkoljenom gradu.