Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas višečlanu delegaciju talijanske udruge alpinista – CAI sa kojom je razgovarao o  promoviranju bosanskohercegovačkih planinskih staza i turističkih potencijala u Italiji. Posjeta ove delegacije organizirana je u okviru projekta "Putovati Balkanom" čiji je cilj da se ljudi koji žive unutar Evropske unije i šire upoznaju sa Balkanom kao dijelom Evrope koji na ovom planu ima šta ponuditi.

"Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine i kao olimpijskom centru stalo je da se razvija alpinizam i mi ćemo učiniti sve da kroz zajedničke projekte razvijemo saradnju sa Italijom na obostran interes.", istakao je dogradonačelnik Jurišić i dodao: "BiH i Sarajevo imaju tradiciju, prirodne resurse i stručnjake u oblasti turizma i alpinizma ali kao zemlja u tranziciji trebamo podršku prijatelja poput vas da to i promoviramo u Evropi i svijetu".

Na prijemu su bili prisutni i Drago Bozja i Muhamed Šišić iz Gorske službe spasavanja, te Edin Durmo iz Udruženja ekstremnih sportova "SCORPIO", koji su prezentirali prirodne i alpinističke potencijale Sarajeva i BiH, te sa gostima iz Italije razgovarali o budućoj saradnji.

Delegacija talijanske udruge alpinista pozvala je predstavnike Grada Sarajeva i bh. alpiniste da na festivalu "Trento" u martu naredne godine promoviraju planinarsku ponudu Sarajeva i BiH.

Izvor: Gradska uprava