Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas studente Fakulteta za državne i evropske studije iz Podgorice koji se nalaze na studijskom putovanju u BiH. Prijemu je prisustvovao i ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović koji se u ime Ambasade zahvalio dogradonačelniku Živanoviću, te dodao kako će boravak studenata iz Podgorice u Sarajevu zasigurno im biti dragocjeno iskustvo. Ambasador je također ukazao na jako dobre odnose između gradskih administracija Podgorice i Sarajeva. Zamjenik gradonačelnika Živanović je naglasio da gradovi Sarajevo i Podgorica grade jednu novu dimenziju odnosa, koji su postali veoma intenzivni i kvalitetni.

Sonja Bačunović, predsjednica studentskog parlamenta Fakulteta za državne i evropske studije iz Podgorice kazala je da je ova obrazovna ustanova osnovana putem javnog privatnog partnerstva, i da se predavanja odnose na funkcionisanje javne uprave i lokalne samouprave, te evropskih integracija.

S obzirom na interesovanja koja su iskazali studenti iz Podgorice tokom današnjeg susreta, dogradonačelnik Živanović  je govorio o funkcionisanju lokalne uprave kako šire u cijeloj BiH, tako i u samom gradu Sarajevu, osvrnuvši se na njegov trenutni ustavno-pravni položaj u smislu nadležnosti, teritorijalne organizacije i finansiranja.

– Mi se nalazimo pod administrativnom opsadom pošto su svi nivoi vlasti podijeli i razvlastili Grad Sarajevo. Međutim, ova gradska administracija nije se pomirila sa takvom situacijom te je odlučila da koristi sve ustavne mehanizme i to na osnovu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi – istaknuo je Živanović.

Dogradonačelnik je ukazao na sve značajniju ulogu Saveza općina i gradova u BiH, koji se sve više nameće kao bitan partner, te dodao da su obrazovani ljudi jedan od najvažnijih faktora uspjeha. 

Tokom današnjeg susreta bilo je riječi i o reformi javne uprave koja bi svima nama trebala biti prioritet s obzirom na aktivnosti koje vodimo u cilju ulaska u EU, potom o direktnom i posrednom izboru dužnosnika lokalnih zajednica, kao i o izvorima finansiranja lokalnih zajednica.