Ured za energetsku efikasnost Grada Sarajeva

Brošura ”Pametno i lako uštediti može svako

Brošura ''Pametno i lako uštediti može svako''

 

Brošura ”200 EE savjeta”

Brošura ''200 EE savjeta''

 

Ured za energetsku efikasnost Grada Sarajeva je otvoren kao jedna od mjera definisanih u  usvojenom  akcionom planu energetski održivog razvoja (SEAP) čiji cilj je smanjenje emisija CO2 za 20% do 2020. godine kroz informativne i konkretne projektne mjere.

Ured sadrži info centar u kojem se građani mogu informisati i preuzeti besplatne brošure o osnovnim mjerama energetske efikasnosti u svojim domovima, kao što su toplifikacija objekata, obnovljive energije itd.

Osnovni zadatak Ureda za energetsku efikasnost, pored informisanja građana, je uspostavljanje sistema za prikupljanje i obrada relevantnih podataka iz oblasti energetske efikasnosti  u sistemu javnog zgradarstva, saobraćaja i javne rasvijetle. Ured vlastitim snagama izrađuje i implementira modele za prikupljanje i obradu podataka u zavisnosti od problematike energetske efikasnosti i specifičnosti potrošačkog sistema. Na osnovu obrađenih podataka se ažurira inventorija CO2  na osnovu koje se prati učinkovitost mjera energetske efikasnosti i devijacija od definisanih ciljeva u SEAP-u:

1) Prikupljanje podataka o potrošnji energenata u zgradama javne namijene, saobraćaju i javnoj rasvjeti.
2) Izrada i implementacija modela za obradu podataka iz oblasti energetske efikasnosti.
3) Obrada i vizualizacija podataka iz oblasti energetske efikasnosti.
4)  Analiza stanja i izrada analitičkih izvještaja iz oblasti energetske efikasnosti.


Projekat Green Partnerships – lokalna partnerstva za zelenije gradove i regije

U januaru 2013. godine počela je implementacija projekta Green Partnerships – lokalna partnerstva za zelenije gradove i regije, finansiran od strane MED programa iz IPA fonda. Obuhvata devet država članica Evropske unije i proširen je uključivanjem zemalja Sredozemlja koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u Evropsku uniju. Projekat traje dvije i po godine i u Bosni i Hercegovini ga implementira Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji sa Uredom za energetsku efikasnost Grada Sarajeva.

Glavni cilj projekta je jačanje provedbe lokalnih politika i strategija vezanih uz energetsku efikasnost u svrhu održivog lokalnog i regionalnog razvoja MED gradova i lokalnih zajednica.

Željeni cilj postići će se:
–  razvojem zajedničkog inovativnog pristupa koji uključuje razvoj, promociju i testiranje operativnih preporuka za prevladavanje postojećih poteškoća s kojima su suočena lokalna tijela vlasti;

– poboljšanjem suradnje između sudionika u provedbi mjera za energetsku efikasnost kreirajući lokalna partnerstva.
Detaljnije o projektu se može naći na stranici:

http://www.greenpartnerships.eu/

Dani energetske efikasnosti u Sarajevu“ od 21. do 23. novembra

U Gradskoj upravi Grada Sarajeva danas je održana press konferencija povodom „Dana energetske efikasnosti u Sarajevu“, manifestacije koja će se pod sloganom „Koristimo energiju pametno! – Use energy smart!“ održati od 21. do 23. novembra u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Na konferenciji novinarima su se obratili: Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika i Johannes Elle, menadžer Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost Njemačkog društva za međunarodnu saradnju, te direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Mirjana Jovanović – Halilović, s obzirom da će se dio programa manifestacije realizirati i u vrtićima ove JU.

Organizacija „Dana energetske efikasnosti“ je jedna od redovnih aktivnosti Grada Sarajeva, kao potpisnika Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors), i ima za cilj podizanje svijesti građana o obnovljivim izvorima energije, smanjenju potrošnje energije, dobrobiti energetske efikasnosti i uključivanje privatnog i javnog sektora u aktivnosti održive energije.

Manifestacija će se u spomenutom periodu održavati na nekoliko lokacija u gradu, a partneri u organizaciji su: Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, JU „Djeca Sarajeva“, Privredna komora KS, Olimpijski bazen Sarajevo i Cinema City.

Prema programu manifestacije, 21. novembra održat će se Edukativni program o racionalnom korištenju energije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

O programu koji će se održavati u sarajevskim vrtićima govorila je direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Mirjana Jovanović Halilović: „Po prvi put naša JU sa svojih 28 vrtića učestvuje u obilježavanju Dana energetske efikasnosti i to na način da ćemo 21.11. organizirati radionice o ovoj temi popraćene bojankama i brošurama. Istog dana u vrtiću Dječiji grad održat ćemo centralnu priredbu uz angažman profesionalnih glumaca s ciljem izgrađivanja pozitivnih emocija i stajališta o okolišu“.

„U prvim razredima svih osnovnih škola na području kantona 21. novembra održat će se časovi nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“ na kojima će nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirati učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. U svim srednjim školama održat će se predavanja učenicima prvih razreda o temi potrebe energetskih ušteda, racionalnog korištenja energije, borbe protiv globalnog zagrijavanja itd.“, istaknuo je dogradonačelnik Igor Kamočaji.

U saradnji sa Olimpijskim bazenom Sarajevo i Cinema City-jem, također 21. novembra, bit će organiziran Info dan ili dan otvorenih vrata, gdje će biti postavljeni info štandovi sa promotivnim materijalima, dakle jedan od načina da se mladima približi tema pametnog korištenja energijom.

Centralni događaj bit će Međunarodna konferencija pod nazivom “Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvoja”, koja će biti održana 22. novembra u hotelu “Evropa”. Na konferenciji će se prezentirati nove inicijative, izmjene i dopune zakonske regulative, mogućnosti ekonomskog razvoja, uloga regionalne i lokalne samouprave u procesu energetski održivog razvoja BiH, razvoj mreže Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors), razmjena iskustava i znanja na području provođenja programa energetski održivog razvoja i ispunjavanja obaveza jedinica regionalne i lokalne samouprave u BiH, a iznijet će se i primjeri dobre prakse evropskih i gradova iz regiona.

U Privrednoj komori KS 23. 11. održat će se seminar/radionica/okrugli sto o temi: Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – realni potencijal za razvoj obrtništva i malog poduzetništva. Također će 23.11.2012. biti održana Radionica energetskih eksperata gradova partnera – Jačanje Mreže energetski efikasnih glavnih gradova NEEC.

Johannes Elle, menadžer Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost GIZ-a naglasio je kako se Dani energetske efikasnosti u Sarajevu direktno obraćaju građanima te izrazio uvjerenje da će se poboljšati njihovo znanje o energetskoj efikasnosti kao i energetskim uštedama. „Raduje me saradnja Grada Sarajeva sa gradovima iz regiona na ovom polju, a što se njemačkog iskustva tiče, Grad Frajburg koji ima zaista šta reći o ovoj temi posebno će biti zastupljen u okviru manifestacije“, dodao je Elle.

1. Vrtići – Bojanka – Klima i energija za malu i veliku djecu

2. Vrtići – Priručnik za odgoj djece predškolske dobi

3. Osnovne Škole – Slikovnica Pričaj mi o energiji

4. Osnovne Škole – Priručnik Pričaj mi o energiji

5. Srednje Škole – Klima i Energija priručnik za učenike srednjih škola

6. Srednje Škole – Klima i energija prezentacija za nastavnike/profesore