“Grad Sarajevo je oduvijek bilo mjesto inovacija i hrabrog poduzetništva. Večeras na ovom mjestu zajedno sa mladima iz BiH, regije i cijele Evrope kreiramo novi talas tehnološkog napretka”, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na večerašnjoj svečanosti u hotelu Holiday povodom otvorenja Sarajevo Unlimiteda.

Sarajevo Unlimited 2018 je festival poslovnih inovacija koji je treću godinu zaredom organizirao poduzetnički centar Networks i trajat će do 7. novembra na pet lokacija u Sarajevu.

“Moja povezanost sa Unlimitedom počela je još dok sam bio na funkciji dogradonačelnika. Čvrsto sam vjerovao da će Sarajevo Unlimited postati značajno mjesto interakcije velikih kompanija, institucija i mladih poduzetnika u cilju unapređenja procesa savladavanja profesionalnih izazova. Danas, 2018. godine, sretan sam i ponosan što sam dio ovog respektabilnog internacionalnog događaja od samog početka”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Posebni značaj Foruma ove godine predstavlja povezanost sa inicijativom CEEC 16 + 1 (zemlje centralne i jugoistočne Evrope i NR Kina) odakle je došlo 400 stranih delegata, 60 kompanija, ali i predstavnika državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije.

Istaknuta je važnost ekonomske politike, te način na koji sve razvijene zemlje gledaju kako da je zaštite, kreiraju nova radna mjesta i stvore novu vrijednost.

Poseban povod svakako imaju svi prijavljeni start up-i koji će se moći nadmetati za pažnju investitora, ali i osvojiti nagradu u vrijednosti od 5.000 KM.