Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, u spomen na sarajevski atentat, posjetila je danas Muzej "Sarajevo 1878.-1918." i tom prilikom direktorici Muzeja Mevlidi Serdarević predala slike portrete austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koje je gradu Sarajevu nedavno poklonio njihov unuk Georg Hohenberg. Posjeti Muzeju prisustvovao je i Nj.E.  ambasador R Austrije u BiH dr. Werner Almhofer.

– Vjerujem da će ove slike doprinijeti očuvanju uspomena na ovaj iznimno važan datum ne samo za Sarajevo, već i mnogo šire. Drago mi je da će one upotpuniti kolekciju muzejskih eksponata iz tog perioda za čim postoji i poseban interes stranih turista koji dolaze u Sarajevo. Uvjerena sam da ne trebamo živjeti u prošlosti, ali isto tako sam sigurna da možemo bolje živjeti od prošlosti – istakla je gradonačelnica Borovac, te najavila da će obavljajući dužnost prvog građanina grada Sarajeva, ubuduće svojim prisustvom na ovom mjestu, davati svoj lični doprinos obilježavanju datuma sarajevskog atentata.

Mevlida Serdarević, direktorica Muzeja zahvalila se gradonačelnici na posjeti i podršci radu Muzeja. Ona je rekla da će ove slike svakako obogatiti zbirku eksponata iz ovog perioda i da su one poklon Ferdinandovog unuka u znak zahvalnosti što je ovakav muzej otvoren u Sarajevu i što njegov djed nije zaboravljen.

Ambasador dr. Werner Almhofer je rekao da ove slike potječu iz dvorca Hohenberg u blizini Beča gdje se nalaze Mauzolej i kolekcija muzejskih eksponata, te da on vjeruje da će ove slike obogatiti turističku ponudu grada Sarajeva budući da austrougarski period naročito privlači veliku pažnju turista a itekako je važan za historiju BiH.

Izvor: Gradska uprava