Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Josip Jurišić primili su danas Apostolskog nuncija u BiH Nj. E. Alessandra D\’Errica sa kojim su razgovarali o aktuelnoj situaciji u gradu, te o saradnji BiH i njenog glavnog grada sa Svetom stolicom.

Gradonačelnica i njen zamjenik upoznali su Apostolskog nuncija sa institucionalnim odnosom koji je Grad uspostavio sa vjerskim zajednicama i Crkvama na području grada, te sa brojnim projektima koji su pomogli obnovu vjerskih objekata. "Grad i građani Sarajeva imaju veliku zahvalnost prema Papi Ivani Pavlu II koji je dva puta dolazio u BiH i koji je za vrijeme rata svijetu upućivao poruke mira za BiH. Zbog toga mi svesrdno podržavamo inicijativu da se u Sarajevu podigne spomenik Papi Ivani Pavlu.", istakla je gradonačelnica Borovac.

Apostolski nuncij zahvalio se gradonačelnici i Gradu na svemu što rade za Sarajevo i za dobre odnose sa Crkvama i vjerskim zajednicama. "Posebno vam se želim zahvaliti na podršci za podizanje spomenika Papi čiju ljubav prema Sarajevu ja osobno mogu posvjedočiti.", naglasio je nuncij.

Tokom susreta razgovarano je o razvoju turizma, posebno vjerskog u BiH i gradu Sarajevu. "Tokom mojih diplomatskih susreta zalažem se da se vrednuju turističke mogućnosti Sarajeva koji je sa Atenom, Dubrovnikom i Istanbulom najvažniji grad Jugoistočne Evrope.", dodao je nuncij.

Gradonačelnica i njen zamjenik zahvalili su se Svetoj stolici na svemu što čini za grad Sarajevo i BiH i nuncija zamolili da nastavi lobirati za našu zemlju, posebno na planu evropskih integracija i bržeg uključenja u EU.

Izvor: Gradska uprava