Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, NJ.E. Swedera Ernesta Joana Marie barona van Voorst tot Voorsta, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj pomoći njegove zemlje Sarajevu i BiH, te o budućoj saradnji na projektima od značaja za bh. prijestolnicu. Gradonačelnik je tokom susreta izrazio uvjerenost da će se intenzivirati odnosi Grada Sarajeva s Gradom Den Haagom, koji imaju dosta ponuditi jedan drugome.

Ovom prilikom podsjetio je na dogovor o gostovanju izložbe slika "Haška škola" u Sarajevu koja bi predstavljala prvorazredan kulturni događaj za cijeli region, s obzirom da bi obuhvatala i Rembrantova djela. Također je zahvalio za podršku kulturnim manifestacijama poput Sarajevo Film Festivala i Jazz festivala, donaciji u kompjuterima sarajevskim srednjim školama i kulturnim institucijama, edukaciji mladih u razvoju demokratskih procesa, na stručnoj pomoći u borbi protiv maloljetničke delikvencije i na brojnim drugim projektima.
– Izuzetno cijenim komunikaciju koja se odvija između administracija glavnih gradova, kojom će građani Den Haaga i Sarajeva dobiti veoma mnogo – kazao je ambasador van Voorst tot Voorst, ukazujući na projekte podrške Kraljevine Nizozemske namijenjene Srebrenici, potom malim i srednjim preduzećima, te općinama širom BiH.
U razgovoru tokom današnjeg susreta o bh. kulturno-historijskim spomenicima ambasador se interesirao i za projekat obnove sarajevske Vijećnice.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću