Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u Svečanoj dvorani Vijećnice, održana je Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo. Prigodnim govorom povodom Dana državnosti BiH nazočnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih razina vlasti u zemlji, te vjerskog i kulturnog života u BiH, kao i ostalim uzvanicima obratio se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Nakon intoniranja himne BiH u izvođenju zbora „Art vivo“, nazočni su odali počast svim našim patriotima koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak.

Čestitajući građankama i građanima grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Dan državnosti, gradonačelnik Komšić je podvukao da su svi okupljeni u Vijećnice, koja je također simbol odbrane BiH i simbol kulture i civilizacije, jednaki i da se svi zajedno trebaju boriti za očuvanje institucija države, jer bez njenih institucija nema ni države.

Kazao je da jedna od tih institucija i institucija glavnog grada bez kojeg također nema države, te je pozvao sve da zajednički insistiraju na vrijednosti, utemeljenoj na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodne odbrane BiH (ZAVNOBiH) prije 72 godine, da je BiH zajednica ravnopravnih naroda koji u njoj žive.

Iznio je stav da svijet ne bi priznao BiH kao samostalnu i suverenu državu, da ona nije bila ravnopravna Republika u okviru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da je to bio temelj na osnovu kojeg je BiH dobila samostalnost. Podsjetio je da su BiH mnogi pokušali uništiti posebno u posljednjoj agresiji devedesetih, ali da u tome nisu uspjeli zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u svom obraćanju je kazao: „Ovih dana obilježavamo i 20. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma… Svakako da nam je 1995. godine prioritet bio mir, ali danas se moramo usmjeriti na oporavak države, oporavak gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Sve snage trebamo podrediti tome cilju, te radom, upornošću i optimizmom prevladati ovu situaciju, pobijediti krizu i nastaviti graditi uspješnu i pravednu Bosnu i Hercegovinu“.

Kantonalni premijer Konaković je istaknuo da nam „sada već neki pokazatelji govore da možemo govoriti o blagim pomacima i napretku, možemo govoriti o odškrinutim vratima Europske unije koja su do jučer bila skoro pa zaključana. I tako ćemo i nastaviti predano raditi kako bi omogućili budućim naraštajima da žive i da se školuju u stabilnoj, prosperitetnoj i slobodnoj Bosni i Hercegovini, ubrzo i članici obitelji zemalja Europske unije“.

Prema riječima predsjednika SABNOR-a BiH, dr. Bakira Nakaša, članovi SABNOR-a zajedno s najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, ideje humanizma i čovjekoljublja, borcima oslobodilačko obrambenog rata 1992.-1995. i svim onima koji se suprotstavljaju rasizmu, ksenofobiji, svim oblicima netolerancije, imaju povijesnu dužnost da reafirmiraju sve vrijednosti narodnooslobodilačkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatile suvremena demokratska društva koja se temelje na poštivanju ljudskih prava i slobode.

„Svi mi zajedno imamo dug prema bh. javnosti i prema mladom naraštaju da se suprotstavimo svim pokušajima falsificiranja povijesti i doprinesemo izgradnji takvog društva koje će počivati na istinskim vrijednostima“, poručio je dr. Nakaš.