Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je sa ambasadorom SAD-a u BiH, NJ.E. Patrickom Moonom posjetio Vijećnicu, simbol ratnog stradanja Sarajeva, kako bi se ambasador Moon upoznao sa radovima na rekonstrukciji ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika u BiH. Gradonačelnik Komšić naglašava zadovoljstvo prilikom da u zgradi Vijećnice ugosti ambasadora Moona i njegovu suprugu, jer su izrazili želju da vide aktuelnu fazu obnove fokusiranu na enterijer. “Vijećnica je kao zgrada simbol Sarajeva, a bila je i simbol BiH jer je u njoj bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka. Vijećnica će sada dobiti onaj izgled koji je imala kada je napravljena, jer joj se vraća dekoracija koju je imala prije sto godina”, kazao je gradonačelnik.

Dodao  je da će i klupe u vijećničkoj sali biti obnovljene u izvornom izgledu, kao i da će jedan dio Vijećnice biti posvećen Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, gdje će biti izložena građa koja ima muzejski karakter.Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena nastupom Bečke filharmonije iduće godine u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

“Tada ćemo iz Sarajeva poslati drugačije poruke nego što su poslane prije sto godina – poruke mira, te unutarnje i solidarnosti BiH sa svijetom “, zaključio je Komšić.
Ambasador Moon je naglasio da je njega i suprugu tokom tri godine mandata uvijek privlačila  zgrada Vijećnice, istaknuvši želju da bude prisutan na njenom svečanom otvorenju u proljeće iduće godine.

“Veoma smo impresionirani poslovima koji se ovdje obavljaju, te vrlo pažljivim i detaljnim radom na rekonstrukciji Vijećnice u nastojanju da se ona vrati u originalno prvobitno stanje. Čestitam onima koji rade na rekonstrukciji jer su jako pažljivi i obraćaju pažnju na svaki detalj, te insistiraju na njenoj rekonstrukciji prema originalnom izgledu”, kazao je ambasador Moon po završetku obilaska objekta.

Moon ističe da mu je izuzetno drago što su Evropska unija i vlada Austrije bili velikodušni donatori za ovaj projekt, te ocijenio da će građanima Sarajeva i BiH biti veliko zadovoljstvo vidjeti obnovljenu Vijećnicu.

U obnovu Vijećnice do sada su uložena 22 miliona KM. U toku je posljednja, četvrta faza obnove u okviru koje se završavaju sve vrste instalacija te slikarske i gipsarske dekoracije.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću / FENA