U Daytonu je u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od mirovnih pregovora počela s radom dvodnevna Konferencija pod nazivom  „Daytonski mirovni sporazum – 20 godina“. Na panel diskusiji „Daytonski mirovni sporazum – neispričane priče o diplomatskom poduhvatu: što su bili ključni elementi, mogućnosti i zapreke?“, gradonačelnik Komšić, kao jedan od sudionika pregovora u Daytonu 1995. godine, danas je imao zapaženi govor na temu „Daytonski sporazum – nametnut i nepravičan sporazum“. Gradonačelnik Komšić je svoje obraćanje počeo riječima da Daytonski sporazum nije nastao u Daytonu, on se ovdje dovršio i dobio neprimjereno ime grada u kome je održana konferencija.

„U Daytonskim se pregovorima nije dogovorilo ništa što već nije bilo dogovoreno – ovdje je ono samo postalo vidljivo. Svi akteri ovog događanja došli su s namjerama koje su već bile ostvarene. Razgovori su bili samo ponavljanje povijesti koja je već prelomljena preko glava ljudi i naroda, preko sudbine jedne zemlje koju su ostavili da krvari kada su krenuli na put“, istaknuo je gradonačelnik.

Komšić smatra da prvo što je bilo dogovoreno i što se nije moglo problematizirati u pregovorima je bio opći sporazum Miloševića i Tuđmana. „On se ovdje u konačnom svom dovršenju morao objelodaniti i pokazati u punoj snazi svoje konzistencije. Ova dvojica izvršitelja su imali zadatak provesti \’razgraničenje\’ i pri tome \’voditi računa o kompaktnosti prostora i komunikacijama\’, ali tko je u to vjerovao. Ovdje u Daytonu, ova \’razgraničenja\’ i \’kompaktnosti\’ su morala dobiti konačan oblik i postati povijesne činjenice zapisane u međunarodni sporazum i nacrtane na karti“, kazao je Komšić.

U nastavku svog obraćanja, gradonačelnik Sarajeva je istaknuo da drugi veliki sporazum koji je u Daytonu dobio svoju konačnu formu i istinu jeste onaj o legalizaciji „Republike Srpske“. „Jedina prava politička činjenica iz rata jeste legalizacija RS. U Daytonu se samo ona nije mogla relativizirati. Bio je to srpski entitet s 49% teritorije BiH, sa zajamčenom autonomijom, legaliziranom konstitucionalnošću u odnosu na BiH i otvorenim paralelnim vezama s Jugoslavijom“, kazao je gradonačelnik.

Prema Komšićevim riječima, treći veliki sporazum koji se legalizirao i učvrstio u Daytonu jeste sporazum američke administracije i Kontaktne skupine. „Sve do Daytona vjerovali smo da će američka administracija ustrajati na načelima Washingtonskog sporazuma i obećanjima koja smo dobili o održanju države. Washingtonski sporazum je bio veliki napredak u odnosu na to, jer je utemeljen na ideji federalizacije cijele BiH, očuvanju cjelovitosti države i njenih institucija. Daytonski pregovori su, međutim, vođeni u suprotnom smjeru. Bilo je očito da je federalni koncept uređenja države napušten i pretvoren u entitetski“, ocjenjuje gradonačelnik.

U jednoj od zaključnih poruka Komšić je istakao da Daytonski pregovori nisu bili limitirani samo prethodnim sporazumima njihovih aktera i garanta već i nekim drugim „aranžmanima“ koji su osiguravali njihov uspjeh. „I ovi \’aranžmani\’ su svoje oživotvorenje i pravu snagu dobili tek naknadno, u sklopu \’konačnog mirovnog rješenja\’. Bez toga oni bi imali karakter običnih spletki“, smatra Komšić.

Na kraju svog obraćanja gradonačelnik Sarajeva je istaknuo da „Sporazum jeste donosio mir, ali je bio nepravičan i s mnogim unutarnjim proturječnostima. Naše izaslanstvo nije bilo jedinstveno, ali ga je prihvatilo većinskim brojem glasova“.