Danas je u Sarajevu počeo sa radom dvodnevni Međunarodni seminar bivših studenata fakulteta političkih nauka Vijeća Evrope, čija je tema „Odbrana demokracije, slobode i ljudskog dostojanstva protiv unutarnjih i vanjskih prijetnji“. Gradonačelnik Ivo Komšić se u ime domaćina grada Sarajeva, obratio skupu, poželio uspješan rad učesnicima Seminara, te u svom prigodnom obraćanju, istaknuo da “Sarajevo nije samo simbol, već i mjesto koje želi postati uspješan grad i uistinu evropska metropola koja će pokazati da je i Bosna i Hercegovina dio Europe i Svijeta i svih integracija koje vode ka duhovnom i materijalnom napretku“.

Gradonačelnik je podcrtao da je Sarajevo grad okrenut budućnosti, čvrsto opredijeljen prihvatiti evropske standarde sa ciljem poboljšanja kvaliteta života svojih građana.
„Mi cijenimo mir iznad svega, jer smo preživjeli tragediju rata i njegove posljedice. Mi želimo da buduću Evropu gradimo zajedno sa vama, ali i da damo svoj doprinos postizanju mira u svijetu. Svoj potencijal prije svega vidimo u mladim ljudima, bh. studentima koji stječu vrhunska znanja na sarajevskim i prestižnim univerzitetima širom Evrope i svijeta“, kazao je Komšić.

Na kraju svog obraćanja, gradonačelnik Sarajeva je naglasio da „predsjedavanje Bosne i Hercegovine Odborom ministara Vijeća Evrope je izuzetna, rekao bih ključna prilika za razmatranje mogućih rješenja u oblastima ljudskih prava, demokratskog razvoja, vladavine prava, odbrane slobode i kulturne saradnje, a koja su i  glavne teme ovog skupa“.