Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić susreo se danas sa ambasadorom Republike Italije u BiH, NJ.E. Ruggerom  Corriasom. Tom prilikom, gradonačelnik je upoznao ambasadora sa poslijeratnom rekonstrukcijom grada obzirom da je ambasadoru Corriasu  ovo početak diplomatskog mandata i prva posjeta  Sarajevu, te mu poželio uspješan mandatni period u BiH. „Sarajevo je nakon rata izgledalo kao Drezden 1945. godine. Danas se samo ponegdje, na nekim fasadama mogu vidjeti tragovi rata. Uglavnom je sve obnovljeno zahvaljujući donacijama Evropske zajednice. Sada se ipak u Sarajevu ima šta vidjeti. I sarajevska Vijećnica je u zadnjoj fazi rekonstrukcije i njeno otvorenje se očekuje naredne godine“, rekao je Komšić.

S obzirom na interesovanje koje je ambasador Republike Italije iskazao tokom današnjeg susreta, gradonačelnik Komšić je ambasadora ukratko upoznao sa administrativno-pravnim položajem Sarajeva kao glavnim gradom BiH, načinom na koji funkcionira Grad Sarajevo, njegovom teritorijalnom organizacijom, te nadležnostima i izvorima finansiranja.

Tokom susreta, razgovarano je o unapređenju saradnje bh prijestolnice i gradova Italije. S tim u vezi, ambasador je istakao zainteresiranost grada Torina (glavnog grada Kraljevine Italije, olimpijskog  grada i sjedišta automobilske industrije), na čelu sa gradonačelnikom Pierom Fassinom, za uspostavljanjem pobratimskih veza sa Gradom Sarajevom.

Ambasador Corrias ovom prilikom je pozvao gradonačelnika Komšića na Venecijansku konferenciju gradova pobratima, koja će se održati 14.oktobra 2013. godine, te bi prisustvo Grada Sarajeva na istoj  značilo jedan dobar početak nove i čvršće saradnje sa talijanskim gradovima.