Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je pismo sućuti Ambasadi Republike Poljske, u kojem je u ime Grada Sarajeva i u svoje osobno ime, iskazao iskreno suosjećanje povodom smrti gospodina Tadeusza Mazowieckog, bivšeg premijera R Poljske. „Gospodin Mazowiecki  zauvijek će ostati u sjećanjima građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao veliki prijatelj našeg grada i zemlje, istaknuta politička figura koja je podržavala našu zemlju u najtežim trenucima njene historije. U znak poštovanja, građani Sarajeva su 2002. godine odlučili da mu dodijele Šestoaprilsku nagradu, najviše priznanje Grada.

Kao istinski demokrata i pobornik mira, gospodin Mazowiecki ostat će upamćen i po, iz moralnih razloga, napuštanju pozicije specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije u vremenu od augusta 1992. do 27. jula 1995. godine, nakon tragedije u Srebrenici i Žepi.

Nikada nećemo zaboraviti ohrabrenje i moralnu podršku koju nam je pružao naš prijatelj Mazowiecki“, navodi se između ostalog u pismu sućuti gradonačelnika Komšića.