Градоначелник Сарајева Абдулах Скака сусрео се данас у Хагу на одвојеним састанцима, са судијама Међународног кривичног суда за бившу Југославију Кармелом Агиусом и Теодором Мероном, предсједником Међународног ресидуалног механизма за међународне кривичне судове ИРМЦТ.

Разговарано је о активностима везаним за функционирање Информационог центра Хашког суда у Сарајеву. Током разговора, градоначелник Скака је указао за историјски значај и улогу Хашког трибунала, истичући да је Град Сарајево до сада учинио низ корака на припреми за реализацију пројекта Информационог центра који је од суштинске важности за цијели регион и процес помирења.

Сходно Меморандуму о разумијевању између Трибунала у Хагу и Града Сарајева који је потписан 29.11.2016. године, успостављен је Информациони центар.

Центар ће бити смјештен у Вијећници и подржан адеквантном опремом. Мандат Информационог центра Сарајево је да пружи јавности ажуран, директан и безбједан електронски приступ свим јавно доступним списима Трибунала и архивском материјалу садржаном у онлајн базама података МКСЈ.

“Центар неће бити пасивни чувар архива Хашког трибунала. Ова институција ће имати едукативну, истраживачку, музејску, архивску и издавачку функцију”, казао је градоначелник Скака.

 

hag skaka 1

Оно што је занимљиво истаћи јесте да је договорено да Хашки трибунал Информационом центру Хашког суда у Сарајеву поклони цијелу судницу у којој се свих ових година судило ратним злочинцима, која ће бити пренесена у Вијећницу гдје ће сви посјетиоци моћи да детаљније погледају у каквој је судници суђено за најтеже злочине за рат у БиХ.

Градоначелник Скака ће у Ден Хагу данас предводити делегацију Града која ће присусутовати церемонији затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Састанцима је присуствовала и амбасадорица БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић.