Највећи хокејашки догађај  под називом у нашој земљи, након XIV Зимских олимпијских игара, одиграће се у дворани Хуан Антонио Самаран у Сарајеву. Главни град Босне и Херцеговине има част да буде домаћин двије утакмице у хокеју на леду, респектабилне ЕБЕЛ лиге. Повод за одигравање ових утакмица је обиљежавање 30. година од одржавања Зимских олимпијских игара у Сарајеву. Догађај носи име Ice-Фест Сарајево 2014., а његови организатори су Хокејашки савез БиХ и Хокејашки савеза Олимпија из Љубљане, уз подршку ЕБЕЛ хокејашке лиге, те уз покровитељство Града Сарајева. Тим поводом у просторијама Градске управе Града Сарајева, данас је одржана прес конференција на којој су представљени детаљи овог врхунског спортског догађаја.

Замјеник градоначелника, др. Ранко Човић, захвалио се хокејашким савезима БиХ и Словеније што су један овакав значајан догађај довели у Сарајево и то баш у вријеме када су Град Сарајево и Источно Сарајево увелико у припремама за организацију ЕYОФ-а 2017. „Ово је манифестација која има за циљ оживљавање олимпијског духа, промовисање изворних олимпијских вриједности, подизање људске свијести о важности одржавања предстојећег догађаја ЕYОФ-а 2017., те популаризацију зимских спортова уопште“, казао је Човић.

Сенад Заимовић, предсједник Хокејашког савеза БиХ најавио је да ћемо на леду Зетре имати прилику гледати највећи словеначки клуб ХК Олимпију у двије утакмице. Први противник Љубљанчана у Сарајеву биће аустријски ВСВ из Вилацха, а меч је најављен за петак 10. јануара у 19.15. часова. У недјељу 12. јануара, снаге ће одмјерити Олимпија и актуелни шампион лиге КАЦ из Клагенфурта, а утакмица ће почети у 18.00. часова. Овај аустријски клуб је, иначе, највећи ривал Олимпије у овогодишњем шампионату. Тродневни празник хокеја увеличаће и домаће снаге и то у суботу 11. јануара. Наиме, најмлађи хокејаши сарајевских клубова одиграће турнир са вршњацима, малишанима из Словеније, Хрватске и Србије, а биће уприличена и утакмица ветерана.

Овај празник најдинамичнијег колективног спорта привући ће у Зетру велики број заинтересованих, а очекује се долазак између 500 и 600 навијача “Змајчека”. За грађане Сарајева у суботу у 20.00 часова ће бити организиран и Ice-Фест Диско на леду, уз пригодне музичке садржаје. Хокејашки спектакл гледаће се и изван граница Босне и Херцеговине. Медијски спонзор ове манифестације, Телемах ће путем свог телевизијског канала Спорт Клуб преносити утакмице у седам земаља, те ће тако четрдесет милиона људи имати могућност да погледају догађаје из сарајевске Зетре.

Иначе, ЕБЕЛ лига у хокеју на леду је једна од најквалитетнијих европских лига у којој се такмиче представници Аустрије, Чешке, Италије, Мађарске, Словеније и Словачке.

Извор: Одјељење за односе са јавностима / Хокејашки савез БиХ