Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, Serge Brammertz, boravi danas u Sarajevu gdje se sastao sa predstavnicima Gradske uprave Sarajeva, dogradonačelnicima Ivicom Šarićem i Milanom Trivićem, a uoči podnošenja izvještaja o našoj zemlji Vijeću sigurnosti UN-a u decembru.

Brammertz je posjetio Informativni centar o MKSJ koji je smješten u Vijećnici, te obišao sudnicu Haškog tribunala.

Potom je u organizaciji Informativnog centra o MKSJ koji djeluje u sklopu Gradske uprave održao historijski čas za sarajevske srednjoškolce.

“Primarna svrha moje posjete danas je razgovor s učenicima. Ovo je dobra prilika da porazgovaram s gimnazijalcima koji su budućnost ovog grada i zemlje. Siguran sam da će upravo oni pomoći da se ide naprijed. Drago mi je da pokazuju interes za politiku i pravdu”, rekao je Brammertz.

Brammertz je sarajevskim gimnazijalcima pričao o trenutnim izazovima kada je riječ o međunarodnoj pravdi, te naglasio da je neophodno njegovati kulturu sjećanja i kontinuirano učiti od svjedoka vremena.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, kazao je da Grad Sarajevo veoma cijeni to što je uradio Haški tribunal.

–           Posebno cijenimo doprinos koji je dao Brammertz, što može stati u tri riječi – istina, pravda i pomirenje. To je najteži posao i problem u rješavanju konflikata. Grad Sarajevo to razumije – kazao je Trivić.

Brammertzu su zamjenici gradonačelnika Šarić i Trivić uručili zahvalnicu Grada Sarajeva za njegov dosadašnji doprinos, te sarajevski zlatnik.