Danas je u Vijećnici upriličeno svečano uručivanje ugovora o stipendiranju učenika srednjih škola. Grad Sarajevo obezbijedio je iz Budžeta Grada sredstva za blizu sto stipendija za srednjoškolce, koji su ispunili uslove utvrđene Pravilnikom o dodjeli stipendija. Ovaj projekat Grad Sarajevo samostalno realizira drugu godinu zaredom, a stipendije se dodjeljuju za školsku 2016./2017. godinu.

Uz čestitke učenicima na uspjehu koji su postigli tokom školovanja, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio na vrijeme rata kada je 1992. granatirana Vijećnica u kojoj je trajno uništeno blago od dva miliona knjiga, ali Vijećnica je obnovljena i to je danas jedan od najljepših objekata u gradu.

101634

“Vi mladi ste pokretači razvoja grada Sarajeva i države BiH. Molim vas da živite oslobođeni predrasuda, jer su naše razlike prednost. Vjerujem da među vama sjede budući gradonačelnici, inženjeri, ljekari, akademici, vi ćete svojim znanjem, radom, predanošću, ustrajnošću, nadomjestiti tih dva miliona knjiga koje su nepovratno izgubljene u požaru. Nemojte zaboraviti šta je bilo, ali budite graditelji lijepe budućnost naše države”, istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Skaka potom je uručio stipendiju Lamiji Vrnjak, učenici četvrtog razreda Međunarodne srednje škole, koja je kazala da joj je ova stipendija dobar motivacioni faktor.

101635

Čestitkama se pridružila i Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport, koja je zajedno sa zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog Vijeća Edinom Gabelom i gradskim vijećnikom Samirom Fazlićem, uručila preostale ugovore o stipendiranju učenika srednjih škola sa područja grada Sarajeva.

101636