Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić susreo se danas sa ambasadorom SR Njemačke, NJ.E. Christian Hellbachom te mu poželio uspješan mandatni period. Ambasador nije krio oduševljenje gradom kao i ljubaznošću njegovih građana. Gradonačelnik Komšić je iskazao zahvalnost na svesrdnoj podršci i pomoći koju je SR Njemačka kao prijateljska zemlja tokom ratnog perioda pružala Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik je posebno istaknuo aktivni i konstruktivni angažman SR Njemačke u postdejtonskom periodu, a koji se u najvećoj mjeri sastojao u pružanju značajne finansijske i stručne pomoći BiH u oblastima provođenja ekonomskih i pravnih reformi s ciljem stvaranja demokratske, ekonomski i pravno održive BiH.

Ambasador Hellbach je izrazio zabrinutost za stanje mladih u BiH kao i za trenutnu političku situaciju, ističući kako su ove dvije stvari ključni problemi BiH, i za čije rješavanje je potreban posvećen angažman. S tim u vezi, osvrnuo se i na problem obrazovnog sistema u BiH koji više naglašava razlike nego što ih nastoji eliminisati. Kao primjer te činjenice naveo je slučaj postojanja dvije škole pod jednim krovom.

„Smatram da kroz diplomatski angažman SR Njemačke u BiH trebamo biti direktni i odlučni, precizno i detaljno reći šta hoćemo i odrediti stvari, bez pristanka na alternative. Moramo onima koji ne žele saradjivati, dati do znanja da ni mi to nećemo. To će na koncu rezultirati našom neljubaznošću ali je to jedini način za napredak“, rekao je njemački ambasador.

Gradonačelnik je istakao da bi trenutna angažiranost Njemačke u BiH trebala biti veća, u smislu preuzimanja liderstva EU u BiH.

„ To što se zbiva sa našom mladošću, posljedica je \’ratne\’ politike i zato je i od velike važnosti veća angažiranost prijateljskih zemalja, prije svega Njemačke. Preuzimanjem liderstva EU u BiH, spriječio bi se primat nekih drugih politika negativnih po ovu zemlju kao i po Europsku Uniju a koje ulaze na mala vrata“, kazao je Komšić.

Tokom susreta, razgovaralo se i o unaprijeđenju bosanskohercegovačke privrede te da je neophodno BiH u inostranstvu reklamirati kao zemlju sa velikim potencijalom za privredne investicije. Osvrćući se na njemačku privredu koju najvećim dijelom čine mala i srednja preduzeća, ambasador je mišljenja da je BiH potrebno oko 200 malih i srednjih preduzeća u suradnji sa lokalnim poduzetnicima koji će se osposobiti da proizvode plasiraju na europsko, pa čak i svjetsko tržište.
 
„Put ka europskom tržištu je partnerstvo sa europskim poduzetnicima, a najveća vjerovatnoća je da partneri u ovoj suradnji budu Njemačka i Austrija“, istakao je Hellbach.