Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Semihom Borovac generalni je pokrovitelj 11. teniskog turnira za juniore i juniorke do 16. godina "Open Barcelona 1899 – Sarajevo 2007.", koji će se održati od 21. do 26. avgusta ove godine na teniskim terenima centra CSR "Koševo".

Tim povodom danas je održana pres-konferencija na kojoj je zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić istakao: "Grad Sarajevo je počašćen što je ponovno u prilici da bude domaćin ovom značajnom turniru, koji trebamo doživjeti kao vrhunski festival sporta i mladosti. Sarajevo je još jednom pokazalo da ima sluha i želje da pomogne sve aktivnosti i projekte koji doprinose afirmaciji mladih i njihovih interesa."

Haris Kafedžić, predsjednik Teniskog kluba "Tenis Pro 1996", koji je i organizator ovoga turnira, zahvalio se Gradu Sarajevu na dugogodišnjoj podršci: "Održavanje ovog turnira ima značajnu međunarodnu reputaciju jer je već sedmi put uvršten u kalendar Evropske teniske asocijacije. Trenutno se vodi kao turnir druge kategorije sa tendencijom da za godinu, dvije pređe u prvu kategoriju za šta smo dobili podršku od Džona Džejmsa, predsjednika ETA, koji je u aprilu ove godine sa Tintoriem posjetio Sarajevo povodom otvaranja Kluba prijatelja Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona". Želimo da ovaj klub proširimo i na druge sportove: fudbal, rukomet, košarku".

Direktor turnira Namik Terzimehić najavio je učešće preko 80 tenisača i teniserki iz Bugarske, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Slovačke, Velike Britanije, Rumunije, Rusije i BiH.

Na podršci Gradu zahvalio se i Mirza Bašić, već dvije godine evropski prvak u tenisu za juniore, koji je govorio o svojim dosadašnjim rezultatima i opredjeljenju da se definitivno bavi profesionalnim tenisom.

Sudionici današnje pres-konferencije uputili su iskrene riječi zahvale Gradu Barceloni, Kraljevskom teniskom klubu Barcelona i njegovom predsjedniku, našem osvjedočenom prijatelju Huanu Mariu Tintoreu, koji je potvrdio svoj dolazak na završnicu turnira u subotu i nedjelju, 25. i 26. avgusta. Tintore će zajedno sa gradonačelnicom Borovac pobjednicima uručiti pehare kao poklon Barcelone ovome turniru.

Izvor: Gradska uprava