Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je održala press konferenciju  povodom obilježavanja 24. godišnjice ZOI-a u Sarajevu a čiji je generalni pokrovitelj Grad Sarajevo. Program će trajati 7. – 21. februara, dakle u periodu u kojem je trajala sarajevska Olimpijada \’84-te.

„Iako je ovogodišnji Program obilježavanja godišnjice Olimpijade faktički već počeo održavanjem FIS utrke u alpskom skijanju 2. i 3. februara na Bjelašnici, simboličan početak Programa označit će paljenje olimpijskog plamena na stadionu Koševo 8. februara tačno u 15.44, kada je 84-te godine Sanda Dubravčić to učinila. Olimpijsku bakljom plamen će upaliti naša najbolja umjetnička klizačica 17.godišnja Naida Akšamija. Plamen će gorjeti sve do 21. februara kada je i 84-te ugašen. Na stadionu Koševo očekujemo veliki broj prisutnih. Pozvali smo učenike svih srednjih škola sa područja grada kako bi se upoznali sa događajem kojim se naš grad u svijetu ponosi. Pripremamo i muzički dio program u okviru kojeg nastupaju naš ovogodišnji predstavnik na Eurosongu Elvir Laković – Laka i grupa Regina. Pored njih putem „Sarajevske zime“ osigurali smo nastup šest džez i hard rok bendova na Koševu.“, istakla je gradonačelnica. U funkciji biti dva ulaza 8. februara na stadionu Koševo, dakle ulaz sa sjeverne i južne tribine. Ulazi će 8.02. biti otvoreni već od 14 sati. Na njima će se nalaziti KDZ kontrola. Inače, za ovaj događaj na stadionu Koševo poduzete su i sigurnosne mjere, budući da se radi o velikom skupu, tako da će policija MUP-a KS i zaštitarska agencija osiguravati skup.

Gradonačelnica je podjsetila da je ovim povodom sistemski riješeno  dovođenje plina na stadion Koševo za potrebe olimpijskog plamena, tako da nema mogućnosti za bilo kakve improvizacije. Na ovaj način Grad je pomogao stadion Koševo koji sada ima mogućnost da priključkom na dovedenu primarnu gasnu mrežu uvede plin i u svlačionice kako bi igrači imali toplije prostorije i toplu vodu u tuš kabinama.

Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad ove godine priredio svojim građanima i gostima jeste revija „Champion on Ice – Šampioni na ledu“. U naš grad prvi put nakon olimpijade 84-te dolaze svjetski olimpijski prvaci u umjetničkom klizanju, kao što su Victor Petrenko i Evgeni Plushenko i dr.

„Sarajevska zima“ sastavni dio Programa obilježavanja Olimpijade i da će značajno doprinijeti bogatim kulturnim repertoarom ovom jubileju.

U okviru Programa planiran je niz manifestacija na otvorenom, što će zavisiti i od snijega. Dakle, to su manifestacija "Svi na snijeg", otvoreno prvenstvo grada Sarajeva u nordijskom skijanju u organizaciji Ski kluba "Širokača" 9.02. na Igmanu. Zatim, FIS KUP Sarajevo – IV zvanično FIS takmičenje u snowboardu od 16.-17.02.2008. na Bjelašnici. Organizator: Udruženje snowboard Klub "Free Style" po treći put u BiH okupit će  snowboard takmičare iz regiona. Planirali smo održati i "Prvu gradska trku u sankanju" za koju želimo da postane tradicionalna, a da se njome njeguje naša tradicija sankanja i liguranja. Za 17.02.2008. g. Na Igmanu planiramo organizirati II međunarodni duatlog KUP – "Igman 2008".

Hokejaški klub "Bosna" 10.02. u Zetri organizuje tradicionalni međunarodni hokej turnir "Sarajevo Kids\’s 2008" namijenjen najmlađim i perspektivnim hokejašima. Klizački savez BiH i Klizački klub "Bosna" od 15.-17.02.2008. g. – u  Zetri organizira Otvoreno prvenstvo u umjetničkom klizanju i Otvoreno prvenstvo BiH u brzinskom klizanju.
 
„Ovako bogatim programom oživjet ćemo sjećanje na XIV ZOI, ali nam je cilj da i djecu, koja to ne pamte, upoznati da se u njihovom gradu desio jedan tako veliki historijski događaj. Tražili smo putem Ministarstva obrazovanja KS i Prosvjetno-pedagoškog zavoda od osnovnih škola na području grada da održe čas historije gdje će se djeca upoznati sa značajem Olimpijade za Sarajevo. Mi smo tim povodom osigurali film o Olimpijadi 84-te i Vučku kao njenoj maskoti. Kao što vidite, značajan broj manifestacija posvećen je upravo djeci i mladima jer su oni naša budućnost i cilj nam je potaknuti ih da se bave zimskim sportovima. Među njima su talenti koji će u budućnosti predstavljati naš grad i Bosnu i Hercegovinu na velikim sportskim takmičenjima, pa i budućim olimpijadama.

Također nam je cilj da povratimo samopouzdanje i ukažemo da smo sposobni organizirati velike sportske manifestacije, a uvjerena sam da će doći vrijeme kada će Sarajevo ponovo organizirati ZOI. Već smo dokazali da to možemo. Zašto to ne bi ponovili i u tome bili još uspješniji.“, dodala je gradonačelnica.

Izvor: Gradska uprava