Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem i sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Albanije u BiH, NJ.E. Flamura Gashija i poželio mu uspješan diplomatski mandat u našoj zemlji. Albanski ambasador je kazao da je Albanija u junu prošle godine po prvi put otvorila svoju ambasadu u BiH. Time je iskazala želju i potrebu ka otvaranju prostora i uspostavljanju intenzivnije saradnje u oblasti politike, ekonomije, kulture i turizma između dviju država. „Tokom ove godine planiramo uzajamne posjete turističkih operatera i novinara u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Albaniju, kako bi se međusobno što bolje upoznali i povezali. Također, predviđamo i Biznis forum u organizaciji, u početku, privrednih komora Bosne i Hercegovine i Albanije, a poslije i na kantonalnom nivou“ – istaknuo je ambasador Gashi.

Ambasador je dodao da sa Gradom Sarajevom očekuje saradnju u oblasti kulture i učešće Grada Tirane na međunarodnim skupovima, kojima je domaćin bh. prijestolnica.

Gradonačelnik Behmen zahvalio se Gradu Tirani i gradonačelniku Ediju Rami, na donaciji u iznosu od 5.000 eura, koju su izdvojili još 2008. godine za rekonstrukciju sarajevske Vijećnice.

Također, Behmen je istaknuo da se 2011. navršava 15 godina od uspostavljanja pobratimskih odnosa između glavnih gradova dviju država, Sarajeva i Tirane, i kako postoje potencijali da se unaprijedi i konkretizira buduća saradnja dviju prijestolnica.