Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, upriličio je prijem za g. Juan Maria Tintorea, počasnog građanina Grada Sarajeva i predsjednika Kraljevskog teniskog kluba „RTC Barcelona 1899“,  koji je došao u pratnji Harisa Kafedžića, predsjednika i Zehre Obarčanin, generalnog sekretara Teniskog kluba "Tenis Pro Sarajevo 1996", te Vlade Arapovića, direktora turnira „Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2014“. “Upoznat sam sa Vašim ličnim kao i sa angažmanom grada Barcelone. To su stari dobri odnosi koji su se počeli razvijati uporedo sa pripremama za Olimpijadu preko Samarancha i koji se intenzivno razvijaju sve do danas. Barcelona je grad pobratim sa Sarajevom, a to je veoma značajna činjenica jer se pobratimstvo stvara i gaji samo između onih  koji se međusobno pomažu”, rekao je Komšić.

Tintore je svojim ličnim zalaganjem i ljubavlju prema glavnom gradu BiH doprinio da grad Sarajevo, od 1996. godine dobije međunarodni turnir za juniorke i juniore do 16 godina, koji se već duži niz godina nalazi u kalendaru Europske teniske asocijacije. Ova trideseta jubilarna posjeta Tintorea glavnom gradu je povodom održavanja 18. Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2014 turnira, od 18.08.-24.08.2014. na teniskim terenima "HEAD Teniske Akademije"– CRS KOŠEVO. Tintore će ovom prilikom najboljima uručiti trofeje, kao poklon grada Barcelone i teniskog kluba Barcelona.

„Održavanje ovog turnira u glavnom gradu BiH je jedan od načina da se održava veza između gradova Sarajeva i Barcelone”, rekao je Tintore.

Haris Kafedžić istakao je da TK "Tenis Pro" uz veliku podršku kluba iz Barcelone, već 18-tu godinu organizuje ovu sportsku manifestaciju. "Zahvaljujući g. Tintoreu, od 1997. godine upućen je veliki kontigent sportske opreme koja je podijeljena svim klubovima u Sarajevu i izvan. Naši mladi teniseri bili su stipendirani i imali priliku boraviti i trenirati u najboljem teniskom kampu u Barceloni sa trenerima koji su radili sa svjetskim imenima poput Rafaela Nadala", rekao je Kafedžić.

Direktor turnira, Vlado Arapović, istakao je kako turnir ima veliki rejting u evropskoj teniskoj organizaciji te da na finalu sudjeluju igrači koji su među prvih 50 u Evropi što je pokazatelj visokog nivoa tenisa.

Turnir je nastavak Protokola o saradnji i podršci koji se potpisao u martu 2001. godine između TK "Tenis Pro", Grada Sarajeva, TS BiH, Evropske teniske asocijacije, Katalonske teniske asocijacije i Kraljevskog TK RTC Barcelona 1899.

Tintore je iskazao i interesovanje za situaciju nakon katastrofalnih poplava te je naglasio da će po povratku u Barcelonu razgovarati o organizaciji pomoći poplavljenim područjima u BiH.