Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar stambenih poslova u Vladi KS Čedomir Lukić potpisali su danas Protokol o sufinansiranju projekta obnove fasada na objektima kulturno-historijskog naslijeđa u užem gradskom jezgru Sarajeva. Obnova fasada odnosi se na stambeno-poslovne objekte koji su građeni u austro-ugarskom periodu.

– Ovo je treća godina uspješne saradnje Grada Sarajeva i Ministarstva stambenih poslova KS na ovom projektu. Do sada smo obnovili fasade na 35 stambeno-poslovnih objekata od kulturno-historijskog značaja, čime smo vratili sjaj građevinama iz austro-ugarskog perioda, koje svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću čine grad Sarajevo prepoznatljivom evropskom metropolom – istakla je Borovac, te dodala da medijske ankete ukazuju da građani daju ogromnu podršku ovom projektu.

Gradonačelnica je također apelirala na građane Sarajeva da se suzdrže od pisanja grafita na tek obnovljenim fasadama. Ona je također, istakla da će se postaviti table na obnovljene fasade ovih objekata, kako bi turisti znali o kakvoj je građevini riječ.

U ime Vlade KS, ministar stambenih poslova Čedomir Lukić izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje Grada i Kantona na ovom projektu. Ministar Lukić je ovom prilikom istakao da će Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Sarajevo od planiranih sredstava dobiti 100.000 KM kako bi pripremio dokumentaciju za narednu godinu.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.400.000 KM, s tim da je Grad Sarajevo izdvojio 900.000 KM, a Ministarstvo stambenih poslova KS 500.000 KM.

Protokolom je predviđeno da se tokom ove godine obavi sanacija fasada na objektu u ulici Obala Kulina bana (od ul. Sime Milutinovića – Despića kuće do Latinske ćuprije); palati "Marindvor" (uglovnica ul. Kralja Tvrtka i ul. Maršala Tita, ul. Maršala Tita br. 3, uglovnica ulica Maršala Tita i Dolina); te na objektima u ul. Maršala Tita br. 4, ul. Valtera Perića br. 2 i ul. Hiseta 1 i 3.

Također, ovim Protokolom predviđeno je da se pripremi sanaciono-tehnička dokumentacija za objekte na kojima će se obnoviti fasada tokom 2009. godine, i to na objektima u ul. Obala Kulina bana br. 36 i 37; ul. Maršala Tita br. 27, 29 i 31; ul. Hiseta 11 i 13; uglovnica M. Tita i Kaptola br. 1; uglovnica M. Tita br. 27 i Dalmatinska br. 2; uglovnica Hiseta i Ðoke Mazalića br. 2 i uglovnica Vrazova i Hiseta.

Izvor: Gradska uprava