Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je u Gradskoj upravi s veleposlanikom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Rolandom Gillesom potpisao Izjavu o namjeri između Grada Sarajeva i Vlade Republike Francuske, a s generalnim direktorom projekta «Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.-1918.» iz Pariza Josephom Zimetom Konvenciju kojom se predviđa bilateralna suradnja u zajedničkom organiziranju glavnih kulturnih događanja u Sarajevu u lipnju 2014. godine, a povodom stogodišnjice od Prvog svjetskog rata i tridesetogodišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Prema riječima gradonačelnika Behmena, usprkos velikoj potpori koju je dobilo iz cijelog svijeta Sarajevo 2014-te godine neće moći biti „Europska prijestolnica kulture“ zato što je glavni grad zemlje koja nije članica Europske unije, ali će zato  biti „Europski most kulture“ te je zahvalio Republici Francuskoj koja je prva i zasad jedina europska zemlja koja je pokrenula projekt za obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i drugih važnih događaja u Sarajevu.

[WPIMPINLINE:8257.jpg]

Veleposlanik Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Roland Gilles kazao je kako je namjera njegove zemlje bila da ovim projektom Sarajevo napravi mjestom kulture i pamćenja. „Francuska je u Prvom svjetskom ratu izgubila 1,5 milion vojnika i civila, na njenom prostoru vodile su se neke od najvećih bitki i Francuska na ovaj način želi poslati poruke mira svim mladim naraštajima“, istakao je veleposlanik. Također je dodao kako će se serija kulturnih događanja velikih razmjera dogoditi u spomen francuskim, zatim žrtvama u Bosni i Hercegovini i žrtvama drugih ratova XX stoljeća.

Generalni direktor projekta „Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.-1918“ Joseph Zimet dodao je kako je cilj ovog projekta bio da se obilježe i drugi važni događaji koji su se dogodili u Sarajevu kao što su Zimske olimpijske igre, godišnjica od početka troipogodišnje opsade Sarajeva itd.

Prema potpisanoj Konvenciji u lipnju 2014. godine u Sarajevu će se organizirati sljedeći događaji: koncert na otvorenom u Sarajevu, sportske manifestacije u svezi s “Tour de France”,  izložbe na javnim prostorima grada Sarajeva, modna revija, koncert klasične glazbe, događaji u kojima sudjeluju građani Sarajeva, specijalna televizijska emisija uživo iz Sarajeva…

Konvencija o partnerstvu između Grada Sarajeva i Republike Francuske omogućit će uspješno vođenje različitih projekata čiji će definitivni program biti poznat javnosti u jesen 2012. godine.

Na svečanosti potpisivanja Konvencije u Gradskoj upravi nazočni su također bili: zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, Fabienna Servan-Schreiber, članica „Misije za stogodišnjicu 1914.-1918.“, te Francis Bueb, direktor francuskog kulturnog centra „Andre Malraux“.

[WPIMPINLINE:8258.jpg]