Realizirani projekti Grada Sarajeva u 2005. godini

O realiziranim projektima Grada Sarajeva u 2005. godini kao i projektima koji će se realizirati u 2006. govorila je  gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare 22.12.2005. godine.

MEÐUNARODNA SARADNJA
Na planu međunarodne saradnje u toku 2005. godine aktivno smo radili na promociji Sarajeva kao grada koji svojom kulturnom baštinom i tolerancijom kao stilom života ima šta ponuditi Evropi i svijetu. Zbog toga s ponosom mogu istaknuti da je Sarajevo u septembru ove godine ponijelo počasnu svjetsku titulu grada nosioca poruke mira, kada je i pristupilo Međunarodnoj asocijaciji i postalo 83. član vjesnik mira. Time je Grad Sarajevo stekao mogućnost da se njegov glas čuje i u Ujedinjenim narodima.
Također, drago mi je da mogu podsjetiti na još jedno važno međunarodno članstvo, a to je da smo se u novembru zvanično pridružili Mreži evropskih gradova EUROCITIES. Grad Sarajevo je tako stekao mogućnost za promoviranje i zastupanje interesa sa ostalim članovima ove evropske organizacije u procesima odlučivanja u institucijama Evropske unije, a time je otvoren i pristup Grada evropskim fondovima za finansiranje naše infrastrukture i ekoloških projekata.
Pored navedenih događaja Grad Sarajevo je učestvovao u obilježavanju 10. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, te u radu Konferencije Unije glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope. Ugostili smo veliki broj predstavnika inozemnih vlada, gradova, nevladinih organizacija, umjetnika, značajnih ličnosti među kojima posebno ističem gosp. Huana Antonija Samarana, bivšeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Počasnog građanina Sarajeva.
Od projekata koje pripremamo za 2006. na međunarodnom planu, istaknula bih da će već početkom godine biti potpisan Protokol o bratimljenju Grada Sarajeva s Kairom, glavnim gradom Arapske Republike Egipat, te da će u oktobru naredne godine Sarajevo biti domaćin 10. konferencije glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope.

DOMAĆI PROJEKTI I AKTIVNOSTI
Vrlo značajno članstvo Grada Sarajeva na domaćem planu jeste pristupanje Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA u oktobru ove godine. Time se za grad Sarajevo otvaraju mogućnosti participacije u projektima SERDE, posebno u oblasti održivog ekonomskog razvoja, koja ima za cilj pružiti građanima kvalitetniji i perspektivniji život.
Intenzivarali smo projekat izgradnje Olimpijskog bazena na Otoci nakon određenog zastoja i mogu reći da ćemo i u 2006. učiniti sve napore da se osiguraju neophodna sredstva za završetak izgradnje, mada je sad već izvjesno da će u tom procesu biti određenih problema. Moja je želja da izgradimo ovaj bazen i time pored ostalog, doprinesemo smanjenju broja neplivača u gradu.
I ove godine Grad Sarajevo organizira Doček Nove godine na otvorenom s tim da će to prvi put biti na platou Centra ‘Skenderija’. Nimalo slučajno, jer smo odlučili da Dom mladih Centar ‘Skenderija’ vratimo mladima grada Sarajeva, a to naše opredjeljenje smo iskazali investirajući u obnovu Doma mladih 180.000 KM.
Grad Sarajevo je sa 100.000 KM podržao institucije kulture od značaja za BiH čiji status na državnom nivou nije riješen i na taj način smo spriječili da se ugasi rad Zemaljskog muzeja, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, i još pet institucija.
Nakon određenog zastoja uspjeli smo da završimo izgradnju i svečano otvorimo Spomen-obilježje Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću i na taj način se bar malo odužimo ovim dvjema sarajevskim legendama.
Djeci i omladini Sarajeva omogućili smo besplatno klizanje u Olimpijskoj dvorani ‘Zetra’ koje će startati odmah iza Nove godine, izdvojivši za realizaciju ovoga projekta 100.000 KM. Pored rekreacije i obuke djece i mladih, realizacijom ovoga projekta omogućit ćemo i održavanje treninga sportskih klubova hokeja na ledu, te brzog, umjetničkog i klizanja na kratke staze.
U ovoj godini smo također podijelili 10 stipendija za djecu grada Sarajeva bez jednog ili oba roditelja.
Kao jedina institucija u državi pomogli smo, i to i dalje namjeravamo činiti, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje Adnana Mevića iz Visokog.
U ovoj godini smo također podržali rad vjerskih zajednica i crkava sa 75.000 KM, a planirali smo u idućoj godini povećati ova sredstva na 100.000 KM.
Uradili smo projekat svečanog osvjetljenja svih mostova od Vijećnice do Skenderije.
Nakon završetka projekta ‘Popločavanje trotoara u Titovoj ulici’ Vlade Kantona Sarajevo, finansirali smo sa više od 70.000 KM popločavanje 8 pasaža u ovoj ulici, na potezu od Vječne vatre do ‘Parkuše’.
Grad Sarajevo je u 2005. izdvojio 150.000 KM za deminiranje Trebevića i nastojat ćemo i u narednoj godini izdvojiti sredstva za ovu svrhu kako bismo Trebević, kao poznato sarajevsko izletište, što prije vratili građanima Sarajeva.
Također želim istaknuti da projekat izgradnje trebevićke žičare ocjenjujemo razvojnim i integrativnim za grad Sarajevo, te ćemo u narednom periodu poduzeti određene aktivnosti u promociji ovoga projekta i koordinaciji sa zainteresiranim gradovima u svijetu, među kojima su i gradovi pobratimi sa Sarajevom, a koji bi mogli finansijski pomoći obnovu ovog važnog obilježja grada.

Uložili smo značajna sredstva kako bi se pripremila dokumentacija na osnovu koje će se naredne godine značajno uljepšati fasade na starim zgradama a koje su od kulturno-historijskog značaja. Inače smo za projekat uređenja fasada u gradu za 2006. planirali milion KM. Nastavit ćemo sa projektom uređenja fasade zgrade u ul. Fra Grge Martića.
Pokrenuli smo pitanje izgradnje javnih toaleta uz neke od najfrekventnijih šetališta u gradu Sarajevu i tu aktivnost namjeravamo nastaviti i u narednoj godini.
Izdvojili smo sredstva za izradu projektne dokumentacije za obnovu starih sarajevskih česmi i fontana.
Kao gradski ekološki projekat potpomogli smo nabavku 4 kontejnera za prikupljanje otpada za reciklažu u nadležnosti KJKP ‘Rad’, za svaku gradsku općinu po jedan.
Uradili smo izvedbeni projekat svečane rasvjete zgrade Željezničke stanice, a u narednoj godini planiramo završiti vanjsku rasvjetu Trga žrtava genocida u Srebrenici, za šta smo planirali 60.000 KM.
Pomogli smo i sedam porodica koje su usljed pomjeranja klizišta u ul. Vladimira Preloga u Buća Potoku morale napustiti svoje domove.

PLANOVI ZA 2006. GODINU
Želim istaknuti da je obnova Vijećnice za Gradsku upravu na samom vrhu liste prioriteta. Kanton i Grad Sarajevo trebaju se zajedno uključiti u proces finansiranja izrade projektne dokumentacije, ali smatram da Gradska uprava treba biti lider u projektu obnove budući da Vijećnica ima poseban značaj za Grad. Ja ću kao gradonačelnica posebnu pažnju posvetiti ovom kapitalnom projektu i potruditi se da on bude završen do kraja 2008. godine. Mi Vijećnicu vidimo kao reprezentativno sjedište gradonačelnika Sarajeva i Gradskog vijeća Sarajeva što joj je bila prvobitna funkcija i zbog čega je dobila takvo ime. Mi smo već poduzeli određene promotivne aktivnosti u vezi sa obnovom Vijećnice: tako smo u finalizaciji promotivne brošure, namjeravamo uraditi i jednu promotivnu videoprezentaciju, te oformiti klub prijatelja obnove Vijećnice.
U 2006. godini na području grada predvidjeli smo gradnju određenog broja fontana, za šta smo izdvojili 140.000 KM, kao i postavljanje fontane donirane od Grada Rima.
Također je predviđena podrška projektima proširenja gasne mreže Vratnik, Jagomir, Pofalići i Sokolje i, eventualno, sufinansiranje u oblasti gradnje pumpnih stanica za tehničku vodu, nabavke specijalnih vozila za čišćenje pješačkih saobraćajnica, nabavku kontejnera, kosilica, korpi te sredstava za dekorisanje itd.
U segmentu urbanog planiranja u idućoj godini namjeravamo pristupiti izradi novih regulacionih planova ‘Čobanija’, ‘Nedžarići 1’ i ‘Individualno stanovanje Rajlovac’ te Izmjenama i dopunama RP ‘Zetra’, ‘Jagomir 1’, ‘Kvadrant 30’, ‘Otoka’ i ‘Širokača’.  Planovima će se osigurati izgradnja poslovnih centara na prostorima Marindvora, Fabrike ‘Vaso Miskin Crni’,  Tvornice montažnih zgrada…
U 2006. Grad Sarajevo će nastaviti podržavati rad Fondacije ‘Pravda za BiH’, za šta smo u Budžetu za iduću godinu planirali znatno veći iznos od dosadašnjeg, 50.000 KM.
Grad Sarajevo će i u 2006. podržavati manifestacije kulture, kao što su Baščaršijske noći, Sarajevo Film Festival, Sarajevska zima, Sarajevski dani poezije, Teatar fest, Jazz fest, MESS itd.
Kada je u pitanju lokalni turizam, Grad Sarajevo želi iskoristiti raspoložive potencijale za razvoj različitih oblika turizma i to vjerskog, seoskog, banjskog, kulturnog, alpinističkog i planinskog, speleološkog i poslovno-kongresnog turizma. U planu imamo formiranje Turističke zajednice Grada Sarajeva, koja bi bila nosilac ovih aktivnosti.
Gradska uprava je svoje prioritete za naredni period definirala u Platformi pod nazivom ‘Pravci djelovanja Grada Sarajeva 2005-2008.’ koja se nalazi u proceduri u Gradskom vijeću.
Mi glavne polazne ciljeve Grada Sarajeva u naredne tri godine definiramo ovako:
– Grad Sarajevo – evropska metropola kroz reafirmaciju bh. identiteta
– Grad Sarajevo –  ambijent unosnog poslovanja
– Grad Sarajevo –  ambijent unosnog življenja
Dakle, moja vizija jeste uspostavljanje funkcionalnog i ekonomičnog grada koji će nuditi poslovnim ljudima uvjete za unosno poslovanje, a turistima i građanima uvjete za ugodan boravak i življenje.
Nastojat ćemo da nadležnosti Grada Sarajeva stavimo u pravni okvir i tako osiguramo da on u punom kapacitetu ostvaruje funkcije koje su mu povjerene kao glavnom gradu države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.
Cilj nam je Gradsku upravu približiti građanima Sarajeva na način da ona efikasno i pravovremeno rješava probleme koji su u njenoj nadležnosti, te u tom kontekstu poštujući principe transparentnosti i efikasnosti otvoriti je i prema Vama, predstavnicima medija koji redovno prate sva pitanja i probleme običnih građana. S tim u vezi želim nam uspješnu obostranu saradnju u periodu koji je pred nama.

GRADONAČELNICA SARAJEVA
Semiha Borovac