Realizirani projekti Grada Sarajeva u 2014. godini

Na danas održanom tradicionalnom novogodišnjem pressu u Svečanoj sali u gradskoj Vijećnici, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić je novinarima prezentirao rezultate ostvarene u 2014. i najavio projekte i aktivnosti Grada Sarajeva u 2015. godini. „Vjerujem da sa svojim sugrađanima dijelim mišljenje da smo svi zajedno, kako i priliči Sarajevu i njegovim stanovnicima, dostojanstveno obilježili brojne obljetnice u 2014. godini”, istaknuo je gradonačelnik Komšić te se zahvalio na podršci i izvještavanju novinara sa  prigodnih manifestacija, kojima smo željeli svijetu poslati ohrabrujuću poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.
OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA
Povodom 30. GODINA OD SARAJEVSKE OLIMPIJADE, već u januaru, u olimpijskoj „Zetri“, svjedočili smo hokejaškom spektaklu „Ice fest Sarajevo 2014“, u sklopu kojeg su održani mečevi profesionalne hokejaške lige. Obje večeri „Zetra“ je bila prepuna i zabilježila rekordnu posjetu od blizu 14.000 posjetilaca, dok je u direktnom TV prijenosu mečeve pratilo 40 miliona ljudi iz sedam zemalja. Nekoliko dana poslije u „Zetri“ je održana i prijateljska hokejaška utakmica između BiH i Turske, te Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju, uz učešće 170 klizača i klizačica iz 17 zemalja.
Grad Sarajevo je zajedno s Istočnim Sarajevom i OK BiH učestvovao u Olimpijskom sportskom vikendu na Bjelašnici i Jahorini, simbolično smo upalili olimpijsku baklju, ispratili naše olimpijce na OI u Soči-ju, te ozvaničili početak priprema za Europski omladinski olimpijski festival (EYOF 2017).
Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad ove godine priredio svojim građanima i gostima jeste „Revija na ledu – Trideset“. Jayne Torvill i Christopher Dean, svjetski olimpijski prvaci u umjetničkom klizanju, na godišnjicu svoje pobjede na sarajevskoj Olimpijadi 1984., otplesali su ponovno svoj čuveni „Bolero“ u „Zetri“.
Gradska uprava je i ove godine izdvojila sredstva za besplatne termine klizanja za djecu i omladinu grada Sarajeva u mjesecu januaru i na dan održavanja Olimpijade.
Sva ova sportska dešavanja, ali i sve veće interesovanje među mladima za klizačke sportove, kao i stvaranje uvjeta kako bi se naši reprezentativci u hokeju i klizanju mogli pripremati za predstojeći Europski omladinski olimpijski festival, pokazatelj su da Sarajevo mora dobiti ledenu dvoranu. Iz Hokejaškog saveza BiH sam informiran da im je Općina Novi Grad dala na korištenje parcelu u kasarni „Safet Zajko“ u Halilovićima, čime su dobili mogućnost za postavljanje montažne dvorane. Hokejaški savez BiH dobio je tri ponude za ledenu dvoranu. Izabrali su ponudu iz Slovenije jer je mnogo povoljnija i jeftinija, a od Grada Sarajeva očekuju da učestvuje u sufinansiranju ovoga projekta s 200.000 KM.
Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom – 9. maja, nakon više od dvije decenije, otvorili smo OBNOVLJENU VIJEĆNICU – simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva. Ceremoniji otvaranja koja je bila popraćena prigodnim scensko-muzičkim programom, prisustvovale su brojne zvanice, te građani i gosti grada. Izuzetno kreativni video art (3D video mapping) na fasadi obnovljene Vijećnice, bio je vrhunac programa svečanog otvorenja. Slika s otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene odaslata je u 84 zemlje. Blizu 120 akreditovanih novinara, fotoreportera i snimatelja iz zemlje i svijeta, poslali su iz našeg grada predivnu sliku s otvorenja ovog raskošnog historijskog i kulturnog zdanja.
Od 26. augusta, otkako je krenula naplata ulaznica, prodato je preko 20 hiljada karata, a ako se tome doda broj posjetilaca u julu i augustu kada je ulaz bio besplatan kao i posjete djece do 15 godina koji ne plaćaju ulaz, ta brojka se penje na višestruko veći iznos. Pored centralne aule u prizemlju, posjetioci mogu da posjete galeriju i dvije reprezentativne sale, Svečanu i salu Gradskog vijeća, a odnedavno je otvoren i prostor u prizemlju, u kojem će biti smješten muzej Vijećnice. Pored domaćih turista i građana Sarajeva, Vijećnicu su posjetili i gosti iz dalekih zemalja, kao što su Kina, Japan, Filipini, Malezija, Pakistan, Tajvan, Australija, Meksiko, Čile, Argentina, Brazil, SAD, Kanada, Južna Koreja. Ipak, najbrojniji su bili turisti iz Europe, pogotovo iz Italije, Španije, Turske i Njemačke. Svakodnevno ovaj reprezentativni objekat posjećuju grupe iz osnovnih i srednjih škola kako iz Kantona Sarajevo tako i s područja cijele Federacije BiH (Tuzla, Mostar, Livno, Bugojno, Živinice, Bihać).
Sarajevsku vijećnicu su posjetile i brojne zvanične delegacije i uvaženi gosti grada i države. Njenu ljepotu i reprezentativan izgled prepoznale su i mnoge institucije i udruženja koje su odlučile da u ovom objektu organiziraju mnoge kulturne događaje i prijeme. Neki od događaja koji se izdvajaju po svom značaju su i dodjela nagrada „Bosanski stećak“ u okviru Sarajevskih dana poezije; organizacija izložbe „Sarajevska Vijećnica još jednom“, kao dio stalne izložbene postavke; filatelistička izložba u organizaciji BH Pošte povodom Svjetskog dana pošte; jedinstvena međunarodna izložba „Ključevi Rima“, koja predstavlja kombinaciju fizičke izložbe i digitalnog sadržaja; dodjela nagrada za filantropiju fondacije „Mozaik”; međunarodna konferencija Paneuropske unije BiH; 5. Sarajevo Businss Forum; Prvi euro-azijski melanom kongres; međunarodna konferencija „Sjećanje za budućnost“; izložba „Talenti iz sjene“ u organizaciji udruženja EDUS; i dr. Povodom Dana državnosti BiH, u muzejskim prostoru Vijećnice, koji je po prvi put promoviran, otvorena je izložba „Sarajevo 1914. – 2014.“, koja prikazuje naš grad u zadnjih sto godina kroz razne sfere života (politika, kultura, sport, ekonomija, moda, arhitektura).
Uspostavljen je i virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, www.sarajevo.ba. Građani iz svih dijelova BiH ali i oni koji žive širom Europe i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani, a nisu u prilici da posjete Sarajevo, na ovaj način mogu da pogledaju i uživaju u prelijepom enterijeru ovog nacionalnog spomenika.
Sarajevo je bilo i domaćin velikom MIROVNOM DOGAĐAJU, održanom u organizaciji međunarodne asocijacije „Gradonačelnici za mir“, koji je okupio više od 2.000 mladih učesnika.
Gradovi prijatelji, Friedrichshafen i Beč upriličili su IZLOŽBE ZEPPELIN i DOSTOJANSTVO ČOVJEKA.

Tokom juna, Grad Sarajevo je samostalno i u partnerstvu sa Fondacijom „Sarajevo – srce Europe“, čiji je jedan od osnivača, organizirao brojne kulturne, memorativne, znanstvene i sportske manifestacije, povodom sto godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.
Među više od 30 projekata, na 28. juni, u prelijepoj Vijećnici, bio je upriličen KONCERT BEČKE FILHARMONIJE, jednog od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice. Bilo je akreditovano 115 novinara iz cijele Europe, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, a preko naših dopisnika vijest o koncertnom spektaklu bečkih filharmonista i gradu Sarajevu obišla je i daleku Kinu.
U Narodnom pozorištu održana je svjetska premijera PREDSTAVE „HOTEL EVROPA“, našeg osvjedočenog prijatelja i počasnog građanina Sarajeva, Bernarda-Henri Levy-ja. Bio je predstavljen i FILMSKI OMNIBUS „MOSTOVI SARAJEVA“, koji je imao svoju premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu.
U našem gradu upriličena je i IZLOŽBA ”MAKING PEACE” (Izgradnja mira), u sklopu koje je u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici, simbolično posađeno drvo ginko, koje je jedino preživjelo atomsku bombu bačenu na Hirošimu.
Na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, 28. jula, iz Sarajeva je krenuo MIROVNI MARATON, „PLAMEN MIRA – FLAME FOR PEACE“, prošao kroz 12 europskih zemalja, te završio 21. septembra, na Svjetski dan mira u Ahenu, prvom njemačkom gradu koji se usprotivio fašizmu.
Grad Sarajevo je imao čast ugostiti čelnike i bivše biciklističke asove čuvenog Tour de France-a, pokrovitelja vrhunskog sportskog događaja – prve biciklističke utrke GRAND PRIX SARAJEVO 2014. koja se vozila ulicama Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Svi ovi događaji su privukli “rijeku” turista iz cijelog svijeta. Od stranih gostiju, najviše su prednjačili Austrijanci i Francuzi, ali naš grad su posjetili i turisti iz Turske, Južne Koreje, Austrije, Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, kao i građani iz cijele BiH. Veliki priliv gostiju doprinijelo je značajnim finansijskim efektima kako u turizmu, hotelijerstvu, tako i u uslužnim i zanatskim djelatnostima. Primjera radi, samo u mjesecu junu, svi smještajni kapaciteti u Sarajevu su bili popunjeni.
Svjetska turistička organizacija (UNWTO), ugledni američki portal Daily Beast, vodeća izdavačka putnička brošura Rough Guides i drugi, pozvali su turiste iz svih krajeva svijeta da posjete Sarajevo: ne samo da bi prisustvovali obilježavanju obljetnica, već i zbog brojnih vrijednih turističkih atrakcija, te prelijepog prirodnog ambijenta kojim je okružen.
Grad Sarajevo je bio partner i u realizaciji projekta – otvorenja Centra za doček posjetilaca u u ulici Ćurčiluk mali s ciljem upotpunjavanja turističke ponude.

KAPITALNI PROJEKTI GRADA
Gradonačelnik Komšić je istaknuo da je jučer počela IZGRADNJA BICIKLISTIČKE STAZE, i to na području općine Novi Grad. Staza će biti duga sedam km, gradit će se fazno, na dionici Novi Grad-Novo Sarajevo-Centar (Skenderija).
Staza će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, obostrano. Grad očekuje i saglasnost Općine Novo Sarajevo na inicijativu da najveći dio staze na ovom području prolazi kroz Vilsonovo šetalište zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne. Zadnja faza projekta predviđa da staza, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.
Staza će biti duga oko 7 (sedam) km. Realizovat će se fazno, na potezu Stupska petlja – most Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta (WI-FI). Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će dva metra, a kroz Vilsonovo šetalište gdje će staza biti dvosmjerna – 2,5 m. Grad se opredijelio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.
Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektovanu i izgrađenu po evropskim standardima, Grad je angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio Idejni i Izvedbeni (Glavni) projekat, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.
Razlog izgradnje biciklističke staze je popularizacija i pojačana svijest građana Sarajeva, pogotovo mladih o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Inicijativu Grada podržali su Vlada KS, tačnije Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, te Direkcija za ceste KS, koja je zajedno sa Gradom Sarajevom finansirala projektovanje staze u iznosu od 48.000 KM. Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.
Drugi značajan kapitalni projekat Grada Sarajeva je REVITALIZACIJA TREBEVIĆKE ŽIČARE. U „Službenom glasniku BiH“, krajem novembra raspisan je predkvalifikacijski javni tender za izvođača radova za koji već iskazuju interes brojne firme tražeći tendersku dokumentaciju. Nakon završenog postupka odabira kvalificiranih izvođača, početkom naredne godine bit će raspisan i javni tender za najpovoljnijeg izvođača radova. Također se paralelno radi na drugim aktivnostima koje su preduvjet za početak izgradnje, a odnose se na imovinsko-pravna pitanja s KJKP GRAS, finansijska konstrukcija i ostalo od značaja za Grad Sarajevo i okolinu.
Vožnja s 40 kabina, svaka s šest sjedišta, sa polazne stanice Hrvatin (na Bistriku) do završne – Vidikovca, trajat će sedam do osam minuta. Žičara će na sat moći prevesti 1.200 putnika. Pratit će staru stazu sa mogućim mikro-odstupanjima na polaznoj stanici. Dužina žičare će iznositi oko 2.210 m. Žičara će biti izgrađena po evropskim standardima ((CEN normama).
Početak revitalizacije Trebevićke žičare je planiran krajem 2015.g., a realna procjena je da će prva vožnja obnovljenom žičarom biti u drugoj polovini 2016.g., na zadovoljstvo svih građana Sarajeva i okoline, kao i brojnih turista, koji će time dobiti sadržaj više za vrijeme svog boravka.
Podsjećamo da je u oktobru potpisan Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške u projektu “Revitalizacija Trebevićke žičare” između Grada Sarajeva i dr. Edmonda Offermanna, inicijatora donacije, kojim se precizirao način podrške projektu putem donatorskih sredstava, a u svrhu nabavke nove elektromehaničke instalacije u skladu s važećim evropskim standardima i preporukama za rekonstrukciju žičara.
EUROPSKI OMLADINSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL je, prema riječima gradonačelnika Komšića, najznačajniji olimpijski projekat nakon Sarajevske olimpijade iz 1984.g. EYOF 2017. nije samo sportska smotra u trajanju od sedam dana, nego i prilika za razvoj sporta i turizma, ali i šansa da stvorimo ozbiljne takmičare i ozbiljne uslove za zimske sportove. Europski omladinski olimpijski festival (EYOF 2017) predstavlja jedinstveni turistički i ekonomski potencijal za razvoj Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Nažalost, moramo istaknuti činjenicu da, i pored izuzetnih napora koje su tokom 2014.g. činili članovi Organizacionog i Izvršnog odbora EYOF-a, te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva kao kopredsjedavajući EYOF-a, izostala je finansijska podrška od strane nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH, a na koju su se oni obavezali još u procesu kandidature za organizaciju i realizaciju EYOF-a 2017. Posljedica toga je nepostojanje uvjeta za angažman planiranih ljudskih resursa, nabavku osnovnih sredstava i neophodne tehničke opreme!
Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo su jedine institucije koje su izdvojile potrebna sredstva iz svojih budžeta tokom 2014.; zajedno sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, g. Nenadom Samardžijom, uputio sam zajedničko pismo namjere prema svim nadležnim institucijama vlasti u BiH tražeći institucionalnu, materijalnu i finansijsku podršku; inicirali smo sastanak u Ministarstvu civilnih poslova BiH, na kojem smo u potpunosti upoznali ministra i njegovog pomoćnika sa poduzetim aktivnostima, ali i sa obavezama i mjerama koje se moraju poduzeti kako se ovaj projekat ne bi doveo u pitanje.
Što se tiče aktivnosti Izvršnog odbora, njegovi članovi su inicirali i održali sastanke s direktorima i rukovodstvima firmi koje upravljaju borilištima i smještajnim kapacitetima, te sa predstavnicima strukovnih sportskih saveza BiH. U cilju razmjene iskustava i edukacije kadrova, održali su po nekoliko sastanaka i s predstavnicima olimpijskih gradova Lillehammera i Innsbrucka. Intenzivna je bila suradnja i s Europskim olimpijskim komitetom kako bi se ove igre organizirale i realizirale na najbolji mogući način. Visoki predstavnik EU u BiH, Nj.E. Valentin Incko izrazio je načelnu podršku OHR-a ali i spremnost da lično djeluje, a ambasadorica Francuske u BiH, Nj.E. Claire Bodonyi izrazila je želju da se nekoliko skijaških centara iz Francuske priključi i pomogne realizaciju ovoga projekta.
REGULACIONI PLANOVI
Kad je riječ o PLANSKIM DOKUMENTIMA, Gradsko vijeće je usvojilo 8 regulacionih planova (Boljakov Potok, Vitkovac, Park šuma Mojmilo, Mahale-Medrese, Mahale-Kovači, Ahatovići, te Izmjene i dopune RP RTC u Halilovićima i TMZ-Feroelektro), utvrdilo 3 nacrta RP (Mahmutovac, Paromlinska i Jarčedoli), te donijelo 9 odluka o pristupanju izradi RP (RTV, Alipašin Most I, Brdo Hrasno, Rajlovac III, Bojnik II, Švrakino selo-Mlakve, Švrakino selo-Aneks, Halilovići I te Izmjene i dopune RP RTC u Halilovićima).
U skladu sa Elaboratom o završenim sistemskim arheološkim istraživanjima na lokalitetu BIJELE TABIJE, a s obzirom na pronađene temelje džamije Sultan Mehmeda Fatiha i temelje srednjovjekovne kapi-kule, u 2014.g. urađena je Izmjena Idejnog projekta kompleksa Bijele tabije, na osnovu zaključenog ugovora između Grada Sarajeva i akademika arhitekte Zlatka Ugljanina.
KOMUNALNI PROJEKTI
Kao i prethodnih godina, Grad je i u 2014. realizovao projekte vezane za uređenje, čišćenje i održavanje rijeke Miljacke i Koševskog potoka. U ljetnim mjesecima, u periodu niskog vodostaja na vodotoku rijeke Miljacke, izvođeni su radovi košenja travnatih obala, uklanjanja rastinja i korova sa kamenih obala, te sakupljanja otpada iz korita rijeke. Kao i prethodnih godina, Grad Sarajevo je u partnerstvu s Općinom Centar, nastavio radove na regulaciji Koševskog potoka.
U cilju zaštite od poplava i erozije priobalnog pojasa izvršeno je zacjevljenje Brekinog potoka, u dužini od 140 m.
MEĐUNARODNA SARADNJA
Trenutno, MEĐUNARODNA SURADNJA je jedan od važnijih faktora razvoja grada Sarajeva. Ove godine bila je značajna podrška i solidarnost naših prijatelja i partnera iz Europe i svijeta, koje su iskazali prilikom POPLAVA koje su zadesile naš grad i zemlju.
Kao gradonačelnik glavnog grada BiH, uputio sam apel pobratimskim, partnerskim i prijateljskim gradovima, te međunarodnim asocijacijama čiji je Sarajevo član, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruže pomoć stanovnicima poplavljenih područja na cijeloj teritoriji naše države. Odmah su reagirali Istanbul, Beč, Sofija, Skoplje, Friedrichshafen, Konya, Campi Bisenzio i mnogi drugi. Također, pozvao sam građevinske firme da, u skladu sa svojim mogućnostima, ugroženima obezbijede građevinski materijal i alatke.
Grad Istanbul je uputio spasilački tim s finansijskom i materijalnom pomoći; Grad Skoplje je poslao šestočlanu ekipu vatrogasaca sa vozilom i potrebnom opremom; Grad Friedrichshafen je donirao 10.000 eura za pomoć poplavljenim područjima, a Udruženje „Pro Sarajevo“ iz Friedrichshafena je od svojih članova prikupilo 1.500 eura za žrtve poplava u općini Vogošća; iz Sofije su stigla dva kamiona za Sarajevo sa neophodnim kućanskim aparatima (šporeti, veš mašine, frižideri) i namještajem; Grad Beč je donirao 400.000 eura za žrtve poplava u jugoistočnoj Evropi, od čega je 200.000 eura bilo upotrjebljeno kao prva pomoć, a ostatak je bilo usmjereno u obnovu objekata koji su uništeni u poplavama i klizištima, i dr.
Međunarodne asocijacije čiji je Grad Sarajevo član, proslijedile su apel za podršku svojim članicama. Međunarodna asocijacija gradova glasnika mira (IAPMC) objavila je apel na svojoj i na web stranici Grada Plonska koji predsjedava ovom asocijacijom. Plonsk je apel proslijedio i svojim bratskim gradovima i institucijama u Poljskoj.
Asocijacija „Gradonačelnici za mir“ u augustu je uplatila novčanu donaciju, a švicarski Grad Hedien, član ove asocijacije, donirao je oko 4.000 eura putem fondacije Švicarska solidarnost. Njemački Grad Würzburg također je dao svoj doprinos.
Grad Sarajevo je u skladu sa svojim mogućnostima, obezbijedio pakete s hranom i pitkom vodom, koje sam uručio najugroženijim porodicama poplavljenih područja: Reljevo, Rajlovac i Bojnik u novogradskoj općini. Obišao sam i porodice koje su uslijed klizišta ostale bez kuća u naselju Svrake u Vogošći, i njima također uručio pakete s hranom i pitkom vodom. Grad Sarajevo je obezbijedio i pakete za pripadnike Civilne zaštite koji su osiguravali most kod Drvenije, a i izdvojili smo sredstva za sanaciju oštećenog dijela obale kod Ćumurija mosta, nastao zbog nabujale Miljacke.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji dva grada pobratima, Sarajeva i Istanbula, uspješno je REALIZIRANA DONACIJA 30 AUTOBUSA preduzeće za javni saobraćaj (IETT) sarajevskom GRAS-u. Isporuku je omogućila Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH. Zahvaljujući ovoj donaciji, umnogome je poboljšan javni gradski saobraćaj vraćanjem deset gradskih linija koje su zbog kvarova i nedostatka zamjenskih vozila, bile van funkcije.
Zvaničnici našeg partnerskog grada Konyi, kojeg sam nedavno posjetio, potvrdili su donaciju 20 tramvaja preduzeću „GRAS“.
U cilju unapređenja kulturne i privredne suradnje održani su u januaru „Dani Istre u Sarajevu, odnosno u martu „Dani Sarajeva u Istri“. U okviru suradnje Grada Zagreba sa Sarajevom i Srebrenicom, a na poziv gradonačelnika Zagreba, u Novom Vinodolskom u augustu je boravilo 200 djece iz socijalno ugroženih porodica iz ova dva bh. grada. Nastavljena je kulturna suradnja između Magdeburga i Sarajeva koncertom muzičkog tria Magdeburškog konzervatorija „Georg Philipp Telemann“ i učenika sarajevske Srednje muzičke škole. Austrijski grad Bad Ischl, u kojem je potpisana objava Prvog svjetskog rata, jednu svoju aveniju nazvao je Sarajevo avenija, kao prvi korak u uspostavljanju prijateljske suradnje dva grada. U Vijećnici je upriličen koncert Ufuk i Bahar Dorduncu, sestara – pijanistica iz Švajcarske, turskog porijekla, čiji su dolazak i nastup organizirali Ambasada i Ured za kulturu Republike Turske. Koncert poljskih božićnih pjesama i bosanske sevdalinke održan je u Vijećnici u organizaciji Poljske ambasade u BiH i Grada Sarajeva. Završena je prva faza Projekta “Podrška odjeljenja za razvoj u gradskim općinama i Gradu Sarajevu” i obuke koju su prošli državni službenici navedenih jedinica lokalne samouprave u okviru programa pomoći koju pruža Češka Republika, preko Češke razvojne agencije. Pored dodjele certifikata učesnicima edukacije, Gradu i gradskim općinama donirana je računarska oprema (četiri računara i dva printera) u vrijednosti od oko 18.000 eura. Inače, cilj projekta je osposobljavanje općinskih i gradskih kadrova za povlačenje sredstava iz europskih i drugih fondova.

Grad Sarajevo je zajedno s općinama Novi Grad, Stari Grad i Ilidža obezbijedio 32.000 KM za kupovinu RASVJETNE OPREME ZA OKO 400 DOMAĆINSTAVA U GAZI koja su pretrpjela velika ratna razaranja.

TEKUĆI PROJEKTI
Kako bi pomogao najugroženijim kategorijama stanovništva, Grad je i ove godine sa 120.000 KM podržao rad NARODNIH KUHINJA. Grad je finansijski podržao rad Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, rad Organizacionog odbora za obilježavanje 19. godišnjice genocida nad bošnjacima 11. jula 1195. godine u Srebrenici, te projekat podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu. Nastavio je u kontinuitetu finansijski pomagati štampanje časopisa ”Zvučne novine” Udruženja slijepih KS.
Grad Sarajevo je bio domaćin i vodeći partner Projekta „PODRŠKA SARADNJI, INKLUZIJI, EDUKACIJI I PROMOCIJI ROMSKE KULTURE U BIH I SRBIJI – SA-ŠA“, koji se realizirao u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Srbije. Namjera je bila da se poveća stepen edukacije i informiranosti romske populacije, promovira kultura i tradicija, te umanje stereotipi o Romima, najvećoj nacionalnoj manjini u Europi.
Grad Sarajevo je podržao Udruženje ”Život sa Down sindromom FBiH”, koje implementira projekat ”Inkluzija je put do samostalnosti”, tako što je omogućio članici ovog udruženja da provede jedan radni dan upoznajući se s radom u Gradskoj upravi.
Grad Sarajevo je od Svjetske zdravstvene organizacije 20.11.2014. dobio ZAHVALNICU za DOPRINOS EUROPSKOJ MREŽI ZDRAVIH GRADOVA SZO u periodu 2009. – 2013., odnosno u V fazi ovog projekta čiji smo punopravni član bili. U 2014.g. aplicirano je za članstvo u VI fazu Mreže zdravih gradova.
U sklopu projekta „Sarajevo-zdravi grad”, uspješno godinama realizujemo projekat unapređenja kvalitete života osoba starijih od 65 godina, na Olimpijskom bazenu Otoka. Tokom 2014., 650 osoba je aktivno učestvovalo u ovom projektu. Grad Sarajevo je učestvovao u obilježavanju 1. oktobra – Međunarodnog dana starih osoba, tako što je podržao rad centara za zdravo starenje u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. U 2014.g. pokrenuli smo aktivnosti na realizaciji projekta “Gradski centar za zdravi život”, koji će biti smješten u JP Olimpijski bazen Otoka.
Ove godine se, na OLIMPIJSKOM BAZENU OTOKA, uspješno realizirao i projekat – Škola plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola KS. Proplivalo je 2.600 učenika i cilj je da se u 2015.g. ovaj broj poveća na 4.000.
Pušten je u rad lift za osobe sa invaliditetom koji im omogućava lakši ulazak u bazen te da koriste potrebnu vodenu terapiju. Lift je donirala kompanija “Butmir” d.o.o.
Potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji na realizaciji Projekta sportsko-medicinskih aktivnosti na Olimpijskom bazenu Otoka. Predviđeno je konstituisanje jedinstvene sportsko-medicinske rekreativne institucije u BiH sa dijagnostičko-rehabilitacijskim programom, baziranom na savremenom pristupu razvoja, prije svega, mladih osoba, budućih sportista i svih drugih potencijalnih korisnika.
JP Olimpijski bazen Otoka je jedino preduzeće čiji je osnivač Grad Sarajevo i kao takav participira u njegovim finansijskim potrebama sa iznosom od 1.470.000 KM, što čini oko 65% ukupno ostvarenog prihoda. Uprkos otežanom finansiranju Grada, funkcioniranje objekta Bazena nikada nije došlo u pitanje. Njegove usluge koristi 27 plivačkih i šest vaterpolo klubova. Na Bazenu je održano 20 domaćih i međunarodnih takmičenja u vodenim sportovima, a po prvi put i takmičenje u plivanju perajima i brzinskom ronjenju.
Najznačajniji i najvrjedniji projekat u oblasti obrazovanja je svakako STIPENDIRANJE 221 učenika osnovnih i srednjih škola putem Fondacije “Ikre”, koji uz dobre rezultate u učenju i ponašanju potiču iz porodica u stanju socijalne potrebe. Također smo realizirali preuzetu obavezu na unapređenju bibliotečkog fonda za slijepe i slabovidne osobe putem Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, što uostalom Grad već tradicionalno i čini. Grad Sarajevo već 15 godina u kontinuitetu stipendira Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.
I pored toga što su finansijske mogućnosti Grada znatno umanjene, i ove godine smo sufinansirali značajne kulturne manifestacije od značaja za Grad, kao što su „Sarajevo Film Festival“, „Sarajevski dani poezije“, „JAZZ Fest“, „MESS“, i dr., kao i sportske manifestacije, posebno u sklopu obilježavanja Dana grada.
Potpisavši Sporazum o ponovnom otvaranju za javnost KOLEKCIJE SUVREMENE UMJETNOSTI ARS AEVI, Grad Sarajevo je izdvojio 100.000 KM za programske aktivnosti i režijske troškove Art Depoa Ars Aevi u Domu mladih-Skenderija. Grad Sarajevo je od 2001.g., od osnivanja kolekcije djela suvremene umjetnosti, izdvojio ukupno 1.452.000 KM i tako postao najstabilniji partner Projekta Ars Aevi.
Grad Sarajevo je i ove godine pokazao spremnost u pružanju konkretne pomoći višestrukim evropskim, svjetskim i olimpijskim prvacima u sjedećoj odbojci (bilo da je u pitanju oprema, avio-prijevoz, pojedinačne novčane nagrade ili drugi vid pomoći), koji su svojim uspjesima i zalaganjem doprinijeli promociji grada Sarajeva i BiH i pokazali se kao izuzetni sportisti i ljudi.

Također, bili smo pokrovitelji Hyundai Fan Parka, zvanične navijačke zone ispred BBI centra, koji se po prvi put organizuje u Sarajevu, i odakle su građani i gosti grada mogli da posmatraju utakmice na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu.
Zbog sve ALARMANTNIJE SITUACIJE S PSIMA LUTALICAMA, koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi, a pogotovo djece, koja sve manje imaju prostora za igru u devastiranim i kontaminiranim parkovima i trgovima, reagirao sam u više navrata. Prošle godine sam inicirao zajednički sastanak na koji sam pozvao kantonalnog premijera i nadležne ministre, načelnike gradskih općina, veterinare i veterinarske inspektore. Nažalost, zaključci s tog sastanka nikad nisu realizirani, a odnosili su se na to da Vlada KS prvo donese po hitnom postupku uredbu kojom bi se reguliralo uklanjanje pasa lutalica sa sarajevskih ulica, potom da se na temelju nje donesu i izvanredne mjere, te da se aktivira postupak za izmjenu i dopunu državnog Zakona o dobrobiti životinja kako bi se na adekvatan i sistemski način riješio problem pasa lutalica. Posljedica toga je, između ostalog, povećan broj napada i ugriza pasa lutalica u ovoj godini.
Kao gradonačelnik, ali i građanin ovoga grada, i dalje ću nastojati poduzimati aktivnosti po ovom pitanju bez obzira što to nije u mojoj nadležnosti. Ogorčen sam i zabrinut što nadležni i dalje ignoriraju ovaj gorući problem i ne pokazuju spremnost za njegovo rješavanje.
S obzirom NA SVE SLOŽENIJU SIGURNOSNU SITUACIJU U GRADU SARAJEVU, nemile događaje kojima svakodnevno svjedočimo kao što su pucnjava, ubistva, saobraćajne nesreće, krađe, psi lutalice u centru grada, moralno i profesionalno osjetio sam potrebu, obavezu ali i odgovornosti da se javno oglasim i da pozovem sve nadležne da samoinicijativno, kao i u suradnji s Gradom Sarajevom, poduzmu konkretne, svrsishodne i hitne mjere s ciljem obnove narušene sigurnosti, građanskog mira i povjerenja u institucije. Predložio sam i niz konkretnih mjera: stalnu prisutnost policajaca na gradskim ulicama, saobraćajnicama i u središnjim i perifernim naseljima; izlazak policijskih patrola sa rotacijom; ponovno uspostavljanje rezervnog sastava policije i aktiviranje pripadnika CZ; uvođenje „gradske“ policije; da se dio kontrolora obuči za zaštitare i bude stalno prisutni u vozilima GRAS-a; dodjela veće ovlasti i materijalne podrške policijskim i organima pravosuđa; višestrukim saobraćajnim prijestupnicima putem zakonske regulative onemogućiti upravljanje vozilima trajno ili kroz duži vremenski period; te sam uputio apel roditeljima, obrazovnim institucijama, socijalnim službama, medicinskim radnicima, vjerskim institucijama, medijima i svim građanima da svako od sebe da svoj doprinos u stvaranju zdravog društva, u kojem će se vratiti zaboravljene ljudske vrijednosti.
OVOGODIŠNJI DOBITNICI ŠESTOAPRILSKE NAGRADE su: Pojedinačne – glumica Nada Đurevska; Grupne – arhitekte Smajo Mulaomerović (posthumno) i Ferhad Mulabegović; Kolektivne – bh. nogometna reprezentacija. Titulu Počasnog građanina grada Sarajeva ponio je Tilman Zulch, jedan od najpoznatijih svjetskih boraca za odbranu ljudskih prava. Priznanje „Graham Bamford“ pripalo je Goranu Čengiću i Srđanu Aleksiću, posthumno, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam. Plaketa Grada Sarajeva pripala je posthumno čika Miši. Priznanje „Sarajevska pahuljica“ dobio je najmlađi sarajevski i bh. kantautor Edin Talović.
Grad Sarajevo je, uz prisustvo nekoliko hiljada naših građana i turista iz cijelog regiona pa i šire, ISPRATIO STARU I DOČEKAO NOVU 2014. GODINU na Trgu djece Sarajeva uz mlade bh. izvođače. Za najmlađe naše stanovnike pripremili smo Dječiji program u sklopu kojeg je bila izvedena dječija predstava u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo i podijeljeno hiljadu novogodišnjih paketića ustanovama koje se brinu za djecu bez roditeljskog staranja i djeci sa posebnim potrebama. Istinski praznični ugođaj u Sarajevu začinio je svojim brojnim sadržajima i 3. Coca Cola Sarajevo Holiday Market.
FINANSIRANJE GRADA
Iako je 2014.g. bila izuzetno teška zbog još uvijek neriješenog statusa Grada Sarajeva, istovremeno je bila i izazovna, jer su – kao što vidite, realizirani brojni projekti i aktivnosti od izuzetnog značaja za građane i građanke.
Budžet Grada Sarajeva u ovoj godini iznosio je 11.701.597 KM, pri čemu je stalno prisutno kašnjenje tranše od strane Kantona Sarajevo, kao osnovnog prihoda Grada.
Grant Kantona Sarajevo planiran u iznosu od 5.241.100 KM, izvršen je u iznosu od 2.969.557 KM ili svega 56,66%, a preostalo je još za uplatu iznos od 2.271.543 KM, koliko iznosi dug Kantona Sarajevo prema Gradu.
Također, dodatni problem je što su pojedina općinska vijeća koja su u sastavu Grada Sarajeva, donijela odluke o smanjenju pripadajućih prihoda Gradu od komunalnih taksi sa 30 % na 15 %, što je dovelo do značajnog smanjenja ovog prihoda Grada Sarajeva.
Pored svega navedenog, gradska administracija je u 2014.g. ostvarila znatne uštede smanjivši izdatke za materijalne troškove gradske administracije, uključujući i sredstva na poziciji međunarodne saradnje u iznosu od 200.000 KM.
Bez obzira na ograničena sredstva za finansiranje Grada Sarajeva u 2014.g., nastojali smo da pokrijemo dug iz prethodne godine, pri čemu su tekući prihodi raspoređeni na rashode Grada Sarajeva u ovoj godini.
S druge, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, ugrožena je ne samo egzistencija naših građana nego i njihovo zdravlje i životi. Ovim potezom, Gradu Sarajevu ne samo da prijeti finansijski kolaps nego je i izravno dovedeno u pitanje daljnje postojanje glavnog grada Bosne i Hercegovine kao ustavne kategorije, a samim tim i realizacija kapitalnih i tekućih projekata u 2015.g.
Izmjenama i dopunama Zakona, Grad Sarajevo nije uvršten u direktnu raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza za razliku od općina koje su uvedene u direktnu raspodjelu prihoda, čime je doveden u nejednak položaj sa ostalim jedinicama lokalne samouprave u FBiH. Kako je prijedlog uvođenja Grada Sarajeva u direktnu raspodjelu pretpostavljao umanjenje do tada propisanog pondera Kantona Sarajevo sa 2 na 1,9658 neusvajanje istog i time zadržavanje pondera 2 Kantonu Sarajevu prilikom izračuna pripadajućeg koeficijenta u prihodima od indirektnih poreza i nakon stupanja na snagu ovog zakona, i dalje se ostavlja Kantonu Sarajevu u njegovim pripadajućim prihodima i dio prihoda koji treba biti raspoređivani Gradu Sarajevu.
Dakle, Grad Sarajevo izmjenama i dopunama navedenog Zakona nije ostao bez prava na finansiranje. Citiranim Zakonom Grad Sarajevo, za razliku od ostalih jedinica lokalne samouprave (općina) nije uveden u direktnu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza sa nivoa Federacije u procentu 0,25%, čime su ranije odredbe Zakona u vezi sa njegovim finasiranjem ostale na snazi, a time je ostala na snazi i obaveza Kantona Sarajevo da mu uplaćuje grant. Ovo je i službeni stav Federalnog ministarstva finansija, koje je svojim dopisom od dana 26.06.2014. godine o navedeno ukazalo Vladi FBIH i Ministartstvo finansija KS na čelu sa Muhamedom Kozadrom, trenutnim ministrom finansija KS i vd. premijerom Vlade KS.
S tim u vezi prevazilaženje novonastale finansijske situacije Grada Sarajeva načelno je moguće u dva pravca:
– da KS nastavi da izvršava svoju obavezu kao i do sada tj. putem uplate granta uz uvažavanje stava Federalnog ministarstva finansija;
-donošenjem po hitnom postupku Izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji će uključiti i Grad Sarajevo u direktnu raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza sa nivoa Federacije.
U slučaju da Kanton Sarajevo nastavi sa nezakonitom praksom neuplaćivanja granta Gradu Sarajevu ili u slučaju da Federacije ne preuzme potrebne zakonodavne  aktivnosti u pravu opisanih izmjena i dopuna, Grad Sarajevo će svoja prava da ostvaruje putem raspoloživih sudskih mehanizama kojima će tražiti zaštitu svog prava na lokalnu samoupravu i finansiranje.
Također, insistirat ćemo da Kanton Sarajevo konačno donese zakon o lokalnoj samoupravi, a prema Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu o donošenju zakona o glavnom gradu.
PROJEKTI GRADA SARAJEVA U 2015. GODINI:
– Grad Sarajevo kao titular Projekta revitalizacije Trebevićke žičare i Projekta izgradnje biciklističke staze, u narednoj godini nastavit će njihovu implementaciju.
– Što se tiče Vijećnice planirane aktivnosti za narednu godinu su: uspostavljanje stalne muzejske postavke, kompletiranje vanjskog uređenja Vijećnice, povećanje broja kulturno-umjetničkih događaja, kao što su koncerti kamerne muzike, izložbe, predstave, promocije knjga, te brendiranje Vijećnice kao mjesta za okupljanje, obrazovanje, kulturu, kao i turistički potencijal Sarajeva. Također, treba nastaviti sa  aktivnostima na realizaciji višefunkcionalne namjene Vijećnice, kao prostora u kome, kao što je to predvidio i Projekat njene obnove, svoje mjesto imati i Grad Sarajevo, i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, i Muzej Vijećnice, i drugi sadržaji i događanja koja zavređuju svoju promociju u ovom reprezentativnom zdanju.
– Očekujemo da novoizabrana vlast na državnom i entitetskim nivoima, po njenom formiranju i uspostavljanju, odmah reaguje i odgovori na već upućene aplikacije, zajedničko pismo namjere i zahtjeve gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva u pogledu finansijske podrške projektu Europski omladinski olimpijski festival (EYOF 2017.).
– Programom rada za 2015. godinu planirano je donošenje devet odluka o pristupanju izradi regulacionih planova, utvrđivanje 16 nacrta i usvajanje sedam regulacionih planova. Što se tiče Bijele tabije, potrebno je izvršiti izmjene i dopune RP „Vratnik“, kao i izradu izvedbenog projekta namjene kompleksa Bijele tabije, na osnovu kojeg će se moći definisati okvirna sredstva za realizaciju (orijentacioni predmjer i predračun radova).
– Od aktivnosti na međunarodnom planu izdvajamo Konferenciju gradonačelnika glavnih gradova 47 zemalja članica Savjeta Evrope, kojoj će grad Sarajevo biti domaćin; potom Svjetski forum urbanizma „Sarajevo dočekuje Istanbul“ u septembru, obaveze preuzete potpisivanjem saglasnosti da će Grad Sarajevo
djelovati kao vodeći grad „Gradonačelnika za mir“ u Bosni i Hercegovini kad je riječ o borbi protiv nuklearnog oružja i dr.
– Kroz Dane nacionalnih manjina grada Sarajeva, koji će biti organizovani tri puta u 2015.g., udruženja koja okupljaju nacionalne manjine u gradu Sarajevu, bit će u prilici da predstave svoj rad, projekte, kulturu, tradiciju, kuhinju, rukotvorine, umjetnost i druge aspekte svoga identiteta.
– nastaviti sa stipendiranjem učenika osnovnih i srednjih škola koje potiču iz porodica u stanju socijalne potrebe, kao i sa sufinansiranjem kulturnih i sportskih manifestacija od značaja za grad Sarajevo.
– Nastavak aktivnosti na realizaciji projekta “Gradski centar za zdravi život”, koji će biti smješten u JP Olimpijski bazen Otoka, te nastavak realizacije projekata Škole plivanja i kvalitete života osoba starijih od 65 godina.
– Nastavak projekta na štampanju i distribuiranju vodiča “Zdrava ishrana školske djece”, u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.
– U cilju promocije zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, u narednoj godini planiramo realizirati projekat pod nazivom “Street workout”, u koji će se moći uključiti svi građani, bez obzira na spol, godište, fizičku pripremljenost.
– Nastavak realizacije Projekta “Podrška odjeljenja za razvoj u gradskim općinama i Gradu Sarajevu”, koji podrazumijeva obuku državnih službenika navedenih jedinica lokalne samouprave u okviru programa pomoći koju pruža Češka Republika, preko Češke razvojne agencije.
– Grad Sarajevo, Direkcija za puteve KS i KJKP GRAS namjeravaju potpisati Sporazum o saradnji na projektu postavljanja informacionih panela u cilju obilježavanja naziva tramvajskih stajališta na tramvajskim linijama na području KS.
– nastavak projekta čišćenja i održavanja vodotoka rijeke Miljacke i Koševskog potoka u partnerstvu s Općinom Centar.
GRADONAČELNIK SARAJEVA
prof.dr. Ivo Komšić