Austrijski bal, kojeg organizira Ambasada Austrije u BiH, uz saradnju i podršku gradova Sarajeva i Beča, održat će se u sarajevskoj Vijećnici, u subotu 20. maja 2017. godine s početkom u 20.30 sati. Tim povodom danas je u Svečanom salonu Vijećnice održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ambasador Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer, predstavnik Plesnog kluba Aster Vedran Marčeta, te u ime NVO Urban Menagment, Vildana Lončarić.

Gradonačelnik Abdulah Skaka istakao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što prvi Austrijski bal najavljujemo upravo danas, na 121. rođendan Vijećnice.

press konf bal 2

„Održavanje bala zapravo predstavlja nastavak i kontinuitet dobre i prijateljske  saradnje Beča i Sarajeva, ali i BiH i Austrije. Siguran sam da će ovakav događaj upotpuniti sadržaje koje nudi Grad Sarajevo, ali i da će ovakve i slične manifestacije biti realizirane u Sarajevu i ubuduće“, kazao je Skaka.

Austrijski ambasador Pammer istakao je da će Sarajevo postati dio svjetske porodice gradova kao što su Pariz, London, Tokio ili Sankt-Peterburg, u kojima se održavaju bečki balovi.  Prema riječima Pammera, cilj organizacije ovog događaja je izgradnja kulture plesa, uključenost svih segmenata društva te nastojanje da ova manifestacija postane tradicija i atrakcija za građane Sarajeva.

Vedran Marčeta iz Plesnog klub Aster najavio je da će u holu Vijećnice vladati balska atmosfera koju će dočarati nastup orkestra Bečkog operskog bala, dok će u salama na prvom spratu biti organizirani latino party i argentinski tango. Bogati program će upotpuniti i nastupi umjetnika iz cijele regije, bendova koji će uživo svirati argentinski tango, a planiran je i dolazak poznatog austrijskog koreografa Heinza Heidenreicha.