Danas je na sarajevskom izletištu Brus održana press konferencija povodom održavanja  prvog Trebević Eko Festa (TEF), festivala ekologije, sporta i muzike, u organizaciji Udruženja Trebeco, a uz podršku gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo. Ovo je prvi ovakav zajednički projekat dva grada u pravcu revitalizacije Trebevića, koji bi u narednih nekoliko godina mogao zasijati potpuno novim sjajem, što je zajednički cilj svih sudionika TEF-a.

Govoreći o značaju održavanja ove manifestacije, gradonačelnik Skaka je istakao da su Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo organizatori jednog od najznačajnijih sportskih događaja poslije Olimpijade 1984. godine.

„To je Evropski olimpijski festival za mlade EYOF 2019. Ovo je svojevsna uvertira u tako značajan događaj, jer na ovaj način pokazujemo kako dva grada mogu dobro sarađivati, posebno kada su u pitanju manifestacije ovakvog karaktera. Ovo je događaj koji će pokazati da smo dobri partneri“, kazao je Skaka.

Gradonačelnik Vuković istakao je kako Trebević Eko Fest zaslužuje veliku podršku, te se nada uspjehu ovog projekta. Očigledno je da Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo imaju zajednički interes i složili smo se da je razvoj turizma važan za oba grada”, naglasio je Vuković.

Prema riječima direktora Trebević Eko Festa, Željka Antonića,  Brus je idealna lokacija za festival. „Potrudićemo se da ovakvim sadržajima privučemo što više građana i turista na Trebević. Sarajevo ima sreću što ima ovakvu planinu u samom gradu. To je bogatstvo koje treba iskoristiti kako u zdravstvene, tako i rekreativne svrhe, prije svega za stanovništvo oko njega, ali i za turiste kojima je ova planina sve interesantnija. Prije svega, Trebević su sarajevska pluća i to moramo znati”, rekao je Antonić.

Predstavnici Turističke organizacije Istočnog Sarajeva i Turističke zajednice  Kantona Sarajevo, Branka Spasojević i Nermin Muzur  su izrazili želju da Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju prepoznatljiv festival.

 TEF će se održati od 25. do 27. augusta ove godine. Cilj festivala je pružiti građanima mnoštvo različitih ekoloških, omladinskih, sportskih, kulturnih i muzičkih događaja.

Program Trebević Eko Festa možete pogledati na ovom linku.