Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, ni jedan od kandidata, Igor Kamočaji (SDP BiH) i Stjepan Kljuić (SDU BiH), nisu dobili potrebnu većinu od 15 glasova za mjesto gradonačelnika Sarajeva. Kamočaji je dobio 12, a Kljuić 10 glasova nakon čega je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Sabahudin Delalić proglasio da je sjednica prekinuta i zakazao Kolegij Vijeća. Inače, prije glasanja, oba kandidata su predstavili svoje programe rada.

Igor Kamočaji napomenuo je da je, prije svega, potrebno osnažiti nadležnosti Sarajeva, insistirati na donošenju zakona o glavnom gradu te raditi na vraćanju zakonom utvrđenih nadležnosti čime bi se stvorili izvori dodatnih prihoda.

Kamočaji je naveo da treba insistirati na implementaciji Strategije razvoja Sarajeva koju je Vijeće u prošlom mandatu usvojilo.
“Radit ću na unapređenju položaja grada u bilateralnim i multilateralnim programima, kao i uvažavati interese javnog i privatnog sektora, te organizacija civilnog društva, a Sarajevo bi trebao biti partner poslovnoj zajednici”, kazao je Kamočaji.

Istaknuo je važnost razvoja turizma te promoviranju grada kao kulturnog centra, a govorio je i o osnaživanju povezanosti s institucijama kulture, jer Sarajevo mora pronaći adekvatne načine za sistemsku podršku kulturnim institucijama.

Prema riječima Kamočajija, 2014. i 2017. su dvije ključne godine za naš grad: Sarajevo će 2014. biti pozornica kulturno-umjetničkih programa svjetskog karaktera, a 2017. domaćin Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade. Također, je ukazao i na kapitalne projekte grada Sarajeva poput Vijećnice, Trebevićke žičare, energetske efikasnosti….

U svom obraćanju Stjepan Kljuić naglasio je da Sarajevo očekuje u narednom periodu renesansa, jer posjeduje sve ono o čemu Evropa već dugo sanja kao što su multilateralnost, tolerancija…

„Mi smo grad heroj i u dva rata Sarajevo je bilo žarište antifašizma što se mora njegovati kao najveća vrijednost, a u posljednjem se ratu BiH sama odbranila od neprijatelja”, naglasio je Kljuić, te dodao da treba raditi na otvaranju kapitalnih institucija kulture u Sarajevu.

Kljuić je kazao je i da treba više činiti na unapređenju sportskih potencijala kao što su olimpijske planine, izgradnja sportskih terena itd.

„Sarajevo je imalo prvi tramvaj u Evropi, idealno je za izgradnju metroa, a potrebno je raditi i na izgradnji podzemnih prolaza što ne košta mnogo”, smatra Kljuić.

Na kraju je rekao da Sarajevo nije, a trebalo je, iskoristiti svoj međunarodni ugled i simpatije koje u svijetu ima za unapređenja saradnje.

Zaključkom koji su vijećnici podržali, ostavljena je mogućnost predlaganja i drugih kandidata za gradonačelnika Sarajeva.

Nakon sjednice Kolegija, koji je bio održan odmah poslije prekida današnje sjednice GV-a , odlučeno je da novi nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva bude održan u srijedu, 27. marta s početkom u 17.00 sati, na kojoj će ponovo biti biran gradonačelnik.

Izvor: FENA/Odjeljenje za odnose s javnošću Grada Sarajeva