Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas s Larisom Halilović, direktoricom „British Council“, međunarodne organizacije za kulturne odnose i obrazovnu suradnju te njenom suradnicom Amilom Lagumdžija o projektima digitalnog povezivanja Sarajeva s gradovima u Velikoj Britaniji.

Naime, glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu „Digitalni gradovi“, a koji će biti pokrenut u novoj fazi tzv. Berlinskog procesa posvećenog zapadnom Balkanu koji je otvoren 2014. godine.

Skaka je predstavnice britanske organizacije upoznao sa željom Grada Sarajeva da aktivno sudjeluje u projektima koji doprinose digitalizaciji i razvijanju primjene informacijskih tehnologija. Prema usvojenom dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020. uspostavljanje Sarajeva kao „pametnog grada“ jedan je od ključnih prioriteta.

Kako je planirano, projekt koji financira vlada Velike Britanije, povezati će 12 gradova te države s 12 gradova iz regije s fokusom na inovacije u kreativnim industrijama i tehnologijama u obrazovanju. Cilj je doprinijeti jačanju razvoja digitalne industrije, politika, strategije te suradnje između gradskih uprava i lidera.