Градоначелник Сарајева Абдулах Скака разговарао је данас са Ларисом Халиловић, директорицом „Бритиш Кансила“, међународне организације за културне односе и образовну сарадњу те њеном сарадницом Амилом Лагумџија о пројектима дигиталног повезивања Сарајева са градовима у Великој Британији.

Наиме, главни град Босне и Херцеговине налази се међу 12 номинованих из регије за учешће у програму „Дигитални градови“, а који ће бити покренут у новој фази тзв. Берлинског процеса посвећеног западном Балкану који је отворен 2014. године.

Скака је представнице британске организације упознао са жељом Града Сарајева да активно учествује у пројектима који доприносе дигитализацији и развијању примјене информационих технологија. Према усвојеном документу Политике града Сарајева за мандатни период 2016.-2020. успостављање Сарајева као „паметног града“ један је од кључних приоритета.

Како је планирано, пројекaт који финансира влада Велике Британије, повезаће 12 градова те државе са 12 градова из регије са фокусом на иновације у креативним индустријама и технологијама у образовању. Циљ је допринијети јачању развоја дигиталне индустрије, политика, стратегије те сарадње између градских управа и лидера.