Senatoru-Dolu-uručen-Ključ-Grada-Sarajeva

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака и предсједавајући Градског вијећа др. Игор Гаврић уручили су данас Кључ Града Сарајева бившем кандидату за предсједника Сједињених Америчких Држава и дугогодишњем републиканском лидеру у Сенату, Боб Долу на свечаности у његовој резиденцији.

“Сједињене Америчке Државе ће помоћи БиХ, јер ви то заслужујете“, рекао је Дол захваљујући на признању.

Градско вијеће Града Сарајева је на приједлог градоначелника додијелило важно признање. Амерички сенатор Боб Дол један је од најважнијих личности у изградњи чврстих пријатељских односа Босне и Херцеговине, посебно Сарајева као главног града са Сједињеним Америчким Државама.

“Да није било цијењеног сенатора Боба Дола, велико је питање како би данас изгледала Босна и Херцеговина и њен главни град. Са посебним задовољством сам уручио кључеве нашег града као знак захвалности за све што је Дол урадио за нашу земљу, а урадио је много”, додао је градоначелник.

Признаје је уручено на свечаности поводом 96. рођендана Боба Дола, који је изразио жељу да поново посјети Сарајево и БиХ.

Током разговора, легендарни амерички сенатор поручио је како САД остају предане напретку и развоју БиХ.

Дол је врло јасно и прецизно јавно окарактеризирао догађаје у БиХ као агресију и геноцид. Његов допринос као предсједника Међународне комисије за нестале био је немјерљив у првим годинама интензивне потраге и идентификације жртава ратних злочина.

Признање Кључ Сарајева је круна и најбољи начин да се Сарајево као главни град БиХ, симболично одужи сенатору Долу за несебичну помоћ, залагање и борбу за истину која нам је била неријетко важнија од хуманитарног ангажмана.

Роберт Џозеф „Боб“ Дол је пензионисани амерички сенатор из савезне државе Кансас, који је ту функцију обављао у периоду од 1969. – 1996., а једно вријеме је био и вођа већинске парламентарне групе у Сенату. Боб Дол је био и кандидат Републиканске странке на предсједничким изборима 1996., те кандидат за потпредсједника на изборима 1976. године.