Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva u posjeti je Zagrebu u povodu obilježavanja 100. godišnjice pravnog i institucionalizovanog islama u Hrvatskoj. U sklopu službene posjete, zamjenik Skaka se sastao sa Milanom Bandićem, gradonačelnikom Zagreba a glavna tema razgovora bila je unapređenje saradnje glavnih gradova, posebno u oblasti kulture. Stvaranjem partnerskih odnosa između gradova omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Budućnost Evrope je u saradnji gradova i unapređenju njihovih, prije svega ekonomskih i kulturnih odnosa, koji će rezultirati većem kvalitetu života njihovih građana, zaključeno je na sastanku između Bandića i Skake.

Grad Sarajevo i Grad Zagreb ove godine obilježavaju 15 godina izuzetne saradnje na osnovu Sporazuma potpisanog 2001. godine. Zagrebačka filharmonija upriličit će koncert u nedjelju 08.05.2016. godine u sarajevskoj Vijećnici, na drugu godišnjicu njenog ponovnog otvaranja.

Koncert Zagrebačke filharmonije je poklon Gradu Sarajevu  povodom obilježavanja Dana Evrope i pobjede nad fašizmom i još jedna potvrda dugogodišnjeg prijateljstva i partnerstva dva grada, poručeno je sa sastanka.