Tijekom susreta Ive Komšića i Andre Vlahušića, gradonačelnika Sarajeva i Dubrovnika, te predstavnika Mreže mediteranskih gradova (MedCitiesa), koji je bio upriličen u sklopu zasjedanja Generalne skupštine u Dubrovniku ova dva dana, inicirano je da Grad Sarajevo postane punopravni član ove organizacije. „Na prvi pogled bi se reklo kako Sarajevo kao kontinentalni grad nema neke velike veze s mediteranskim gradovima i kako ne postoji posebna poveznica između Dubrovnika, Sarajeva i Barcelone. Međutim, sličnosti itekako postoje, jer su i ti gradovi, kao i Sarajevo kroz povijest integrirali u sebe različite tradicije i kulture. Osobno ću se potruditi da Sarajevo postane dio MedCitiesa“, istaknuo je Komšić te se zahvalio gradonačelniku Dubrovnika na pozivu da nazoči ovom značajnom skupu.

Gradonačelnik Dubrovnika Vlahušić je kazao da je Sarajevo grad partner Dubrovniku i Barceloni i time se zatvara jedan trokut suradnje na Mediteranu. „Kao gradonačelnik Dubrovnika osjećam se nasljednikom povijesti Dubrovačke Republike koja je u jednom trenutku svoje povijesti diljem svijeta imala 80 konzularnih predstavništava, pa se nadam da će i MedCities rasti uključivanjem novih gradova s područja Mediterana“, ocijenio je Vlahušić.

Prema riječima predsjednika MedCitiesa Mohameda Ideomara važno je razgovarati o očuvanju kulturne baštine i osiguravanju njenog identiteta.

Inače, MedCities je mreža mediteranskih gradova, utemeljena u Barceloni 1991. godine kao platforma za razmjenu iskustava između gradova sjeverne i južne obale Mediterana. Trenutno okuplja 36 gradova iz 10 država i s tri kontinenta.