U organizaciji Planinarskog društva "Igman" danas je u okviru proslave 27. srpnja – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, upriličen 40. po redu planinarski pohod "Visojevica 2012". Manifestacija " To je pohod ratnim stazama u znak sjećanja na ilegalce i narodne heroje Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, koji su likvidirani u Drugom svjetskom ratu i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Komandant planinarskog pohoda Suad Hamalukić kazao je da je stotinjak planinara iz svih planinarskih društava Kantona Sarajevo (KS) jutros krenulo s Vratnika, utvrđenom trasom, obilazeći spomen – obilježja palim borcima iz Drugog svjetskog rata i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. U ime Grada Sarajeva, sudionike manifestacije "Visojevica", koja se održava tradicionalno od 1956. godine, pozdravio je zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić.

Cvijeće je položeno na spomen-ploču Mustafi Dovadžiji, potom na hair-česmu na Vratniku i na Višegradskoj kapiji – osloboditeljima Sarajeva, kao i na spomen-obilježja Neznanom heroju iz Drugog svjetskog rata na Hreši i narodnom heroju Mirku Laziću u Vučijoj Luci.
 
Sudionici pohoda potom su krenuli prema Visojevici gdje su položiti cvijeće i odali počast na spomen-obilježju narodnim herojima Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi na brdu Jela te pored jame Bezdan u koju su bačeni borci narodnooslobodilačkog rata.

Planiran je zajednički ručak u planinarskom domu na Ozrenu, a u kasnim poslijepodnevnim satima planinari će krenuti ka Sokolini, gdje će položiti cvijeće na spomen-obilježje ubijenim mještanima sela Ahatovići. Posljednje odredište bit će Srednje, gdje će na spomen-kosturnicu iz narodnooslobodilačkog rata i na hair-česmu također položiti cvijeće.

Planinarski savez KS-a ujedno obilježava Dan planinara KS-a u planinarskom domu na Ozrenu, a domaćin tog skupa je PD Igman.

U manifestaciju "Visojevica" uključeni su i učenici osnovnih škola, članovi PD Igman, jer je rad s mladima dio programa ovog PD-a.

Planinarskom pohodu Visojevica 2012. pridružili su se i predstavnici lokalnih vlasti, te SABNOR-a Grada Sarajeva.

Izvor: Fena/ Odjel za odnose s javnošću

Foto: sarajevo.co.ba